Свят

17 май 2018 20:10

Вулкан изстрелва балистични отломки

Хавайски вулкан изстрелва толкова опасни отломки, че те бяха описани като „балистични“, предаде Би Би Си. Властите предупредиха, че вулканът Килауеа на Хаваите става все по-опасен. Геологическата топографска служба на САЩ съобщи, че вулка...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Евакуираха цял остров заради вулкан

14 August 2018 08:31

Вануату, архипелажна държава в югозападната част на Тихия океан, евакуира цял остров с 11 хиляди жители за втори път за по-малко от година заради вулканична активност, съобщи DPА, като се позова на правителствен източник. Правителството на Вануату отново въведе извънредно положение миналия месец и нареди масова евакуация на остров Амбае, където се намира вулканът Манаро. Джеси Бенджамин, генерален директор в министерството на климатичните промени и природните бедствия, заяви, че жителите на Амбае са били евакуирани на съседните острови Маево и Еспирито Санто. "Вече няма хора на Амбае", каза Бенджамин. Стотици местни жители предпочели да напуснат острова доброволно, а евакуирането на останалите било организирано от полицията и спасителните служби. Много хора се бяха върнали по домовете си на Амбае в началото на годината, но вулканичната активност се възобнови през март. Изхвърляната от вулкана пепел през юли е била толкова гъста, че е закривала слънцето, а в някои райони на острова са паднали киселинни дъждове.

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна

03 August 2018 07:20

Вулканът бълва пепел и нажежени скали от полунощ

Вулкан изхвърли пепел на 5 километра височина

30 July 2018 11:41

Ветровете са разнесли пепелта в посока изток и югоизток на разстояние 33 километра

Има опасност от активизиране на вулкана Етна

19 July 2018 20:53

Предишното изригване на вулкана Етна беше през март 2017 г

Няма българи сред пострадалите при изригването на вулкана на Хаваите (СНИМКИ)

19 July 2018 13:10

В посолството на България във Вашингтон и генералното консулство в Лос Анджелис към момента няма постъпила информация за пострадали български граждани от изригването на вулкана Килауеа на остров Хавай, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство. Генералното консулство на България в Лос Анджелис следи непрекъснато ситуацията.

Вулканът Килауеа на Хаваите продължава да изригва (снимки)

19 July 2018 09:16

Експлозии постепенно рушат кратера, лава тече в океана

Учените притеснени: Супервулкан заплашва Европа

14 July 2018 14:16

Само през пролетта има регистрирани повече от 1000 земетресения в Бавария, Саксония и Чехия

Хавайският архипелаг порасна с два квадратни километра

05 July 2018 19:30

С два квадратни километра - с толкова се е увеличила площта на архипелага Хавай. Причината - изригването на вулкана Килауеа. Заключението е на американската служба по геология.

Вулканът Агунг на остров Бали отново изригна (видео)

03 July 2018 10:54

Изригването продължило над седем минути