Култура

21 май 2018 15:08

Поклонение пред Христина Ангелакова в Операта

Приятелите и почитателите на Христина Ангелакова ще могат да се сбогуват с нея на 23 май, ден преди празника на българската култура и писменост. Голямата оперна певица си отиде в неделя, след като не успя да се възстанови след операция за смяна на ст...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Великият бас Паата Бурчуладзе изпълнява произведения на двама гениални руски композитори

10 August 2018 19:47

С топли чувства певецът си спомня за оперните ни звезди Николай Гяуров, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, с които не веднъж е пял на големите оперни сцени.

За първи път от 71 години: Поставят "Джоконда" във Варненската опера

07 August 2018 12:49

За първи път след 71 години във Варненската опера се поставя "Джоконда" от Амилкаре Понкиели. В главната роля публиката ще види изключителното българско сопрано Габриела Георгиева, която дойде във Варна специално за тази премиера.

Оперната певица от Гоце Делчев, която покори САЩ

02 August 2018 06:08

Мариана Карпатова разказва за живота, кариерата и завръщането си в родината, в интервю на Силвия Прибиловска за Vesti.bg

Старозагорската опера гостува във Видин с „Травиата“

31 July 2018 00:00

На 3 август, от 21.00 часа Старозагорската опера гостува на фестивала „Летни вечери на операта и балета – Баба Вида“ със спектакъла на операта „Травиата“ от Джузепе Верди. Драматичната история на Дюма-син „Дамата с камелиите“ ще оживее на площад „Бдинци“ в изпълнение на изключителен солистичен състав: сопраното Беса Лугичи от Косово ще изпълни ролята на Виолета Валери, а Ивайло Михайлов ще се превъплъти в ролята на нейния любим Алфред Жермон. На диригентския пулт ще застане Владимир Бошнаков. В ролята на Жорж Жермон ще се представи утвърденият баритон Иван Кабамитов. В спектакъла на операта „Травиата“ участват още Нели Нечева, Ивайло Йовчев, Камелия Стойчева, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, солисти на балета Анелия Димитрова и Ивайло Янев, хор на Държавна опера-Стара Загора, оркестър „Симфониета“-Видин. Режисьорската адаптация е на Славчо Николов, сценография и костюми Борис Стойнов, хормайстор Младен Станев.

Кукли в операта

29 July 2018 22:35

Постановката на „Турандот“ на Старозагорската опера беше от запомнящите се на Моцартовия фестивал в Правец това лято. Един от новите спектакли – с премиера в края на март, хибриден вариант на опера с кукли.

Държавната опера в Русе със задължения от 1 млн. лева

26 July 2018 18:40

Приходите на Държавната опера в Русе не позволяват да бъдат намалени задълженията на институцията, които са наследство от предишното ръководство. Според директора Иван Кюркчиев това положение ще се задържи, тъй като разходите за заплати и издръжка са твърде високи, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град. С постановки извън града културната институция в Русе се опитва да стъпи на краката си, заради задълженията натрупани от 2016 година насам. Става дума за над 1 милион лева. Налож

Прочут изпълнител на "Отело" гостува в Пловдив

20 July 2018 09:40

Операта "Отело"- Вердиева интерпретация на Шекспировия разказ за отмъщение и убийство, ще бъде представена на Античния театър в Пловдив на 21 юли в рамките на "Опера оупън". За премиерата у нас пристигат оперните звезди Кристиан Бенедикт, който е изпълнил над 130 пъти ролята на Отело и Алберто Газале като Яго, който след Античния театър за поредна година ще се включи в спектаклите на Арена Ди Верона.

Легендата за Зоро оживява на крепостта Царевец

19 July 2018 08:22

Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото, ще оживее на крепостта Царевец във Велико Търново на 21 юли, съобщиха от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. В рамките на Летния фестивал „Сцена на Вековете“ 2018 Държавна опера-Варна ще представи едноименния си премиерен мюзикъл от 21.00 часа на 21 юли. Вдъхновяващата музика на Джипси Кингс и допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти на Джон Камерън превръщат спекта

Летящият холандец с премиера в Летния театър на Варна

11 July 2018 21:08

Спектакълът е поверен на диригента от Виенската щатсопера Ерих Биндер

Поставят "Набуко" на стадион "Берое"

08 July 2018 15:30

Опера под звездите тази вечер на стадиона под „Аязмото” в Стара Загора. Постановката е „Набуко”. Над 300 души участват в мегапродукцията на Старозагорската опера. В ролята на Абигайл, дъщеря на царя на Вавилон, е световно известната оперна дива Мария Гулегина. „Героинята ми е такъв характер, че изпълва всичко. През 1986 г. това трябваше да е първата ми роля в „Ла Скала”. Трябваше да пея с втория състав, след Гена Димитрова.