Християнство

23 май 2018 17:03

Папата: призив за духовно единение с китайските католици

„Нека духовно се присъединим към всички католици в Китай“, призова папата. „Утре, 24 май, се отбелязва годишния празник на Дева Мария Помощница на християните, особено почитана в светилището Шешан, край Шанхай, в Китай. Този празник...

източник: bg.radiovaticana.va
Виж повече

 
Свързани новини

Папата: Да клюкариш - все едно убиваш

15 November 2018 21:29

Папа Франциск разкритикува клюките, наричайки ги форма на тероризъм и предупреди богомолците да не изричат лъжи, предаде АР. "Ние всички живеем, като комуникираме и ние непрекъснато сме на ръба на истината и лъжите", каза папата пред множеството, събрало се на традиционната обща аудиенция. Относно клюките папата каза, че "те убиват, защото езикът убива като нож", и предупреди: "Клюкарите са терористи, защото с техните езици те хвърлят бомба и после си отиват и бомбата, която те хвърлят, разрушава репутациите на всички". "Не забравяйте - да клюкарстваш, е все едно да убиваш", допълни главата на Римокатолическата църква. Папа Франциск често критикува клюкарстването в църквата и призова медиите по-специално да се пазят от "фалшивите новини" и да търсят истината.

Папа Франциск се помоли за мир

11 November 2018 18:56

По време на традиционното си обръщение към вярващите на площад „Свети Петър” във Ватикана Папа Франциск призова за мир. Това е особено важно, тъ като идва на фона на честването на 100-годишнината от края на Първата световна война. „Тази историческа страница от Първата световна война е ясно предупреждение към всички – да отхвърлят културата на войната и да търсят всички възможни начини за слагане на край на конфликтите, раздиращи света”, каза Папата. Той припомни на вярващите думите на своя предшественик – папа Бенедикт XV, който през 1917 г. окачестви войната като „безполезно клане”.

Папа Франциск: Църквата е под заплаха и трябва да бъде защитена

28 October 2018 12:59

Папа Франциск призова архиепископите да защитават „институцията на Църквата“, която по думите му е преследвана от постоянни обвинения, съобщава Ройтерс. Светият отец произнесе заключителната реч по време на Синода на архиепископите, който се проведе през уикенда във Ватикана, допълни БГНЕС. Франциск бе категоричен, че Църквата е атакувана от „велик обвинител“ – едно от многото имена с които в Библията е наричан Дяволът, който се опитва всячески

Папата: Хитлер ни показа до какво води популизмът

24 October 2018 08:35

Библията ни учи да сме гостоприемни към мигранти, но правителствата могат да поставят таван, каза папата

Тайван покани папа Франциск на посещение

15 October 2018 12:33

Тайван е поканил папа Франциск на посещение, съобщи президентът Цай Ингвен, цитирана от Reuters. Агенцията отбелязва, че новината идва броени седмици след като Ватикана постигна ключово споразумение за назначаването на епископи с Китай, който твърди, че остров Тайван е част от неговата територия. Договорът дава на Светия престол, последния дипломатически съюзник на Тайван в Европа, последната дума за тези назначения в Китай - нещо, към което Римокатолическата църква отдавна се стреми. Иначе и Ватикана, и Китай наричат споразумението "временно", а запознати източници казаха, че някои ключови въпроси остават нерешени. Вицепрезидентът на Тайван Чен Чинджен вече се срещна с папата и го покани на посещение. В отговор светият отец казал, че ще се моли за Тайван, съобщиха от тайванското президентство. Засега не е посочена конкретна дата за посещение. Чен подчерта временния характер на споразумението, сключено между Ватикана и Китай, като каза, че то не включва "дипломатически елемент", нито засяга приятелството между Тайван и Ватикана, се казва в съобщението. Тайванският президент Цай Ингвен благодари на папата за благословията. "Ще предприемем активни и конкретни действия, за да подкрепил папата и да отправим нашите общи ценности за свобода, справедливост, мир и отговорност до всички кътчета на света", написа тя в социалните мрежи. Макар Ватикана да казва, че сключеното на 22 септември споразумение не е политическо, някои тайвански представители са опасяват, че то може да е подготовка за установяване на дипломатически връзки с Китай. Тайван редовно обвинява Китай, който смята острова за отцепническа провинция и не изключва употребата на сила, за да я върне в лоното си, че използва доларова дипломация и тормоз, за да накара съюзниците му да се отдръпнат - нещо, което Пекин отрича. Тази година бившите съюзници на Тайван Салвадор, Буркина Фасо и Доминиканската република прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайпе в полза на Пекин. Така островът остана с едва 17 официални съюзници, повечето от които слабо развити държави в Централна Америка и Тихоокеанския регион. Като първи знак за затопляне на отношенията след споразумението, подготвяно повече от 10 години, на 1 октомври Светият престол за пръв път каза, че Пекин ще позволи на китайски епископи да присъстват на важна среща във Ватикана. Въпросният синод започна на 3 октомври и ще продължи до 28-и.

Папата направи сравнение между аборта и наемните убийци

10 October 2018 12:09

Папа Франциск сравни правенето на аборт с наемането на убиец по договор. "Прекъсването на бременност е като премахване на някого... Да се отървеш от човешкото същество е като да прибегнеш до наемен убиец за решаване на проблем", каза Франциск в обръщение към поклонници във Ватикана, предаде БГНЕС. Припомняме, че в края на 2016 година папата направи постоянно решението си да разреши на свещеници да опрощават аборти. Тогава той въведе мярката като част от Свещената година на милосърдие

Папата призова за молитви за засегнатата от скандали Католическа църква

29 September 2018 17:12

Католиците по света, които са около 1,3 милиарда, трябва да отделят малко време всеки ден през октомври, за да се помолят за разтърсваната от скандали Католическа църква, призова днес папа Франциск. В изявление на Ватикана, цитирано от ДПА, се посочва, че Светият отец е решил да покани всички вярващи по света да казват молитва всеки ден през октомври.

Папата: Аз ще назначавам епископи в Китай

26 September 2018 10:26

Папа Франциск потвърди, че той ще има последната дума по назначаването на бъдещите католически епископи в комунистически Китай след обсъждане на кандидатурите, предаде Франс прес. В самолета, с който се връщаше от Естония в Рим, папата също призна, че епископите от старата нелегална Църква (които признават само папската власт) може "да пострадат" заради споразумението, което подписаха в събота Светият престол и Пекин. Китайските католици - около 12 милиона в население от 1,4 милиард души - от десетилетия са разделени между контролирана от комунистическия режим "патриотична" Църква и нелегална Църква, която признава само папата. Съгласно споразумението, което е представено като временно, папа Франциск признава седем китайски епископи, които са назначени от Пекин без негово съгласие, както и осми епископ посмъртно. "Това не са само назначения, а диалог по евентуалните кандидати. Нещата стават с диалог. Рим обаче е този, който назначава. Папата е този, който назначава. Това е ясно", подчерта Франциск. Той припомни, че до споразумението се е стигнало след години на бавен диалог и много работа от страна на неколцина духовници в продължение на десетина години. Папа Франциск също заяви, че се наблюдава промяна в нагласите при все по-честото сигнализиране на случаи на сексуално посегателство, както в Църквата, така и сред семействата. "Вярно е, че има обвинения срещу Църквата, всички знаем това, знаем статистиките. Разбирам, че младите хора се възмущават от тази толкова голяма поквара. Те знаят, че това се случва навсякъде, но в Църквата е по-скандално, защото тя трябва да води децата към Господ, а не да ги унищожава", заяви папата. "В едни по-стари времена такива неща са се криели. Криели са се у дома, когато чичото е насилвал племенницата, когато бащата е насилвал децата си. Криело се е, защото е било голям позор. Такъв е бил начинът на мислене в предишни векове, в миналия век. Не трябва миналото да се гледа с днешния поглед", каза Франциск.

Ватикана пред спорно споразумение с Китай

25 September 2018 10:50

Споразумение между Китай и Ватикана породи сериозна опозиция в църковните среди, съобщи CNN. Според временното споразумение Ватикана ще признае назначенията на епископи, направени от китайските власти. Това става докато китайската народна партия често преследва различни религиозни групи в страната. Смята се, че в Китай има около 6 млн. католици, като те може и да са повече. Със споразумението папа Франциск иска да разшири влиянието на католическата църква и да достигне до възможно най-широки групи по целия свят. Според опозицията обаче споразумение с китайския тоталитарен режим е неприемливо. Китайските епископи не се назначават от папата. Това е ключов спор с Китай от 1951 г. насам. „Това споразумение ще е опасен прецедент за различни религии. Мисля, че ще има натиск за представителите на Ватикана“, заяви представителят на Амнести Интернешънал за Китай Патрик Пуун. Все още не са ясни подробностите около споразумението. Китайските държавни медии обаче показват широка подкрепа към него. „От една страна има някаква радост, защото нещо се случва. От друга хората са притеснени, защото много въпроси остават неразрешени. Много епископи изчезнаха в ръцете на полицията. Това трябва да се промени“, заяви представителят на медиите на Ватикана отец Бернардо Кервелера. На този етап споразумението ще е само временно, като и двете страни ще могат да се оттеглят от него. Ватикана в се още проучва начини за повече международна подкрепа за църквата.

​Ватиканът сключи "временно споразумение" с Китай за назначаването на епископи

22 September 2018 17:33

Ватиканът обяви днес, че е подписал "временно споразумение" с Китай за назначаването на католически епископи - пробив в продължителен спор между Светия престол и Пекин, предадоха осведомителните агенции.