Свят

31 май 2018 08:40

САЩ със санкции срещу Иран

САЩ наложиха санкции на шест ирански организации и както и на други три, които работят на територията на Иран, включително затвора "Евин" в Техеран, групировката "Ансар-и Хизбула" и държавната телевизия "Ириб", по обвине...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Иран представи новото поколение ракети (ВИДЕО+СНИМКИ)

13 August 2018 18:50

Иранският министър на отбраната представи ново поколение балистични ракети "Фатех Мобин" в Техеран, съобщи Reuters. "Както обещахме на нашия народ, няма да пощадим никакви усилия за увеличаване на ракетните възможности на страната и със сигурност ще увеличаваме ракетните си сили всеки ден", каза министърът, бригаден генерал Амир Хатами. Той описа новата версия на "Фатех Мобин" като "100% родно производство - подвижна, стелт, тактическа и с прецизно управление". "Бъдете сигурни, че колкото по-голям е натискът и психологическата война срещу великата иранска нация, волята ни да засилим нашата отбранителна мощ във всички области ще се увеличава", добави още той.

Аятолах Хаменей: Нито война, нито преговори със САЩ

13 August 2018 14:25

Америка никога не остава вярна на своите обещания, заяви иранският върховен лидер

Как американските санкции срещу Иран влияят на европейските компании

12 August 2018 14:00

Новите санкции срещу Иран влязоха в сила във вторник, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че "всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати". През май Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение и новите мерки се очаква да ударят иранската икономика. Това рефлектира върху европейски компании, които през изминалите години са правили повече бизнес с Иран отколкото със САЩ, но сега са различно настроени.Няколко дни след влизането в сила на...

САЩ: Засякохме ракетен опит на Иран

11 August 2018 17:04

Американското разузнаване е засякло първия за тази година опит на Иран с балистична ракета от клас „Фатех”. Това съобщи телевизия Fox News, позовавайки се на Пентагона. Според тях изпитанието на балистичната ракета "Фатех-110" е съвпаднало с военноморските маневри, проведени миналата седмица в Ормузкия пролив от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР). Ракетата била изстреляна от база на КСИР в Югоизточен Иран, прелетяла над 160 км над Ормузския пролив до полигон в пустиня на територията на ислямската република. Изстрелването било засечено от разузнавателни спътници на САЩ. Ракетните изпитания на Иран бяха използвани от президента Доналд Тръмп да обяви, че ядреното споразумение на „шесторката” (петте ядрени сили плюс Германия) с Иран не работи. По тази причина САЩ се изтеглиха от споразумението и настояват за нова договореност. Отделно Вашингтон обяви санкции срещу Иран, но европейските му съюзници, както Русия и Китай, отхвърлят доводите на Белия дом, уточнява ТАСС.

Иран защити Турция от САЩ

11 August 2018 14:47

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф осъди в Twitter действията на американския президент Доналд Тръмп спрямо Турция.  „Радостта на Тръмп по повод на икономическите вреди, нанесени на Турция, съюзник от НАТО, е срамна. САЩ трябва да се откажат от своето пристрастие към санкциите иначе целият свят ще се обедини, за да ги принуди да направят това. И тук не става дума само за словесно порицание. Ние сме заставали на страната на нашите съседи в миналото и ще

Турция няма да спре да купува газ от Иран

08 August 2018 19:58

Турция ще продължи да купува природен газ от Иран на база договор, който изтича в края на 2026 г. Това съобщи турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез днес, ден след като американският президент Доналд Тръмп заплаши, че всеки, който търгува с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати. Дьонмез заяви, че Турция ще продължи да внася синьо гориво в изпълнение на дългосрочния си договор с Техеран, и добави, че планираните тези дни разговори във Вашингтон ще доведат до разрешение на въпроса. Турска официална делегация е на двудневна визита в Съединените щати, за да бъде намалено възникналото напрежение между партньорите в НАТО. Помпео: Турция остава ключов съюзник в НАТО Вестник "Хюриет" отбелязва, че Турция задоволява предимно от внос почти всичките си енергийни нужди и Иран е ключов доставчик на природен газ и нефтени продукти.  Нашата делегация е в САЩ и в момента преговаря по много въпроси, сред които и този за санкциите (американските санкции срещу Иран, бел.р.), казва Дьонмез. Аз мисля, че в този диалог ще бъде намерен добрият изход. На база дългосрочния си договор с Иран, който изтича през 2026 г., Турция внася ежегодно по 9.5 милиарда кубични метра синьо гориво.  Санкциите на Тръмп срещу Иран влошават отношенията с Европа "Ние ще продължим тази търговия, тъй като не можем да оставим нашите граждани на тъмно", казва Дьонмез, като добавя, че търговските връзки между Турция и Иран имат дълга история. Близо 40% от електроенергията в Турция се произвежда от природен газ. Тръмп: Който прави бизнес с Иран, няма да прави със САЩ Като заяви, че санкциите на САЩ по отношение на Иран са едностранни, турският министър на енергетиката отбелязва: "Ние оставихме санкциите на ООН за Иран в миналото. Дори Европейският съюз е изключително раздразнен от днешната ситуация. Ние осъществяваме легална търговия, която е от голямо значение по отношение на сигурността на енергийните доставки".

Иран: Преговорите със САЩ не са тема табу

08 August 2018 14:04

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че преговорите със САЩ не са тема табу, но без ясен дневен ред ще бъдат безсмислени за Иран, предаде DPА. Зариф подчерта, че Техеран никога не е отхвърлял преговорите като политическо средство, но те трябва да имат ясно съдържание и цели. Той каза, че вече никой няма доверие на САЩ и е трудно да си представи преговори с тях след възобновените санкции срещу Иран. Министърът изрази и мнението си, че американците няма да успеят да попречат на страната му да изнася петрол и заяви, че те ще понесат последиците на опитите си да го сторят. Първият дипломат на Техеран обаче не уточни за какви последици става дума.

Сирия осъди санкциите срещу Иран

08 August 2018 00:02

Властите в Сирия осъдиха повторното въвеждане на санкции от страна на САЩ срещу Иран, съобщи САНА. По-рано през тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от споразумението за ядрената програма на Иран. Днес официално бяха върнати част от санкциите срещу страната. „Сирия абсолютно осъжда повторното въвеждане на икономически санкции спрямо Иран“, заяви източник от сирийското правителство. Подчертава се, че решението се опитва да затвърди хегемонията на американската администрация. ЕС също се обяви срещу въвеждането на санкциите.

Daimler замразява плановете си за Иран

07 August 2018 23:00

Водещият автомобилен производител Daimler обяви, че замразява своите планове за Иран. Причината са влезлите в сила американски санкции срещу Техеран. През 2016 г. германският производител на автомобили обяви плановете си да се завърне в Иран. Това стана след премахването на икономическите санкции като част от международното споразумение за ядрената програма на режима на аятоласите. Тогава към Daimler се присъединиха големи компании като Boeing, Airbus, Total и Siemens, които се стремяха да се възползват от търсенето в Иран на потребителски продукти и подобрения в инфраструктурата и технологичното оборудване. Плановете им бяха попарени с врялавода през май, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да се оттегли от иранското ядрено споразумение и да възстанови икономически санкции, чиято първа вълна влезе в сила във вторник в полунощ. Европейският съюз обаче се стреми да спаси ядрената сделка с Техеран и да осигури правна защита на компаниите, които продължават да оперират в Иран. Неговите усилия включват "блокиращ статут", предназначен да защитава компаниите от санкциите на Белия дом. Някои европейски компании обаче решиха, че рисковете са твърде големи. PSA, която прави автомобили Peugeot, Opel и Citroen, каза през юни, че е започнала да преустановява съвместните си дейности в Иран, за да се съобрази със санкциите на САЩ. От Renault също преди седмици дадоха сигнал, че няма да развиват бизнес в Иран. Изпълнителният директор на Siemens Джо Кезер заяви пред Си Ен Ен през май, че неговата компания не може да прави бизнес в Иран. По този начин германската компания не е в състояние да продължи с проект от 2 милиарда долара за развитие на гигантското газово находище в Южен Парс. Големи компании склонни да се съобразят с Доналд Тръмп, а не с ЕС, отбелязват финансови анализатори.

Петролът поскъпва след официалното подновяване на санкциите на САЩ срещу Иран

07 August 2018 14:35

Фючърсите на петрол сорт Брент с доставка през октомври поскъпват във вторник с 1,15% към 74,56 долара за барел, а септемврийските фючърси на американския лек суров петрол - с 0,8 към 69,56 долара за барел