Регионални

31 май 2018 11:00

Кампания за събиране на опасни отпадъци се провежда в Русе

Временен пункт за събиране на опасни отпадъци отвори в Русе. Инициативата се провежда за втора поредна година и набира все по-голяма популярност сред русенци, които предпочитат да изхвърлят на сигурно място старите си лекарства, живачни термометри, ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Екоинспектори откриха нерегламентирани площадки за изгаряне на гуми в Русе

15 August 2018 10:50

20 нерегламентирани площадки за изгаряне на употребявани гуми и пластмаси - повечето в общински терени - са открили при проверки от Екоинспекцията в Русе. От дни те обикалят предприятията в източната промишлена зона на града заради зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха. Голяма част от обажданията на гражданите на тел.112 са за миризми на изгорели нефтопродукти.

Сигнал за бомба в сградата на областната администрация в Русе

14 August 2018 17:20

Сигнал за бомба в сградата на общинската и областната администрация в Русе е подаден на Спешен номер 112 днес около 13 часа след края на обедната почивка. Всички служители са изведени навън, а полицията проверява сградата, която е оградена с жълта лента и до нея не се допускат граждани. Всички служби са категорични, че не става дума за учение, а за реален сигнал, какъвто не е подаван никога досега. "Все още никой не може да каже откъде е сигналът. Спазва се абсолютно процедурата, каквато

Подземни контейнери за смет в Сандански (СНИМКИ)

11 August 2018 20:11

Подземни контейнери за смет ще бъдат монтирани пробно от понеделник в Сандански. Два от първите подобни съдове с вместимост 1 и половина кубически метра да бъдат монтирани на главната улица "Македония" и още 10 с вместимост 4 кубически метра - в централната градска част, съобщиха от общината. Отпадъците ще се събират на дълбочина 2 и половина метра. Предимствата на модерните подземни контейнери са: Липса на миризми /плътно затваряне с гумени уплътнители/; Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността /през лятото/ и постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците; Няма достъп до отпадъците на животни и атмосферни влияния, както и неоторизирани лица; Събиране на голямо количество отпадъци на малка площ – 1 към 4 /един подземен съд събира 4 контейнера тип “бобър“/. Подобряване хигиената около контейнерите; Всички течности се събират /няма изтичания/ от сметоизвозващата фирма; Ниски експлоатационни разходи; Лесно и бързо обслужване, и поддържане; Амбицията на ръководството на Община Сандански е да монтира още такива съоръжения за смет при положение, че се приемат от жителите и гостите на община Сандански положително. Контейнер за главната търговска улица с вместимост 1, 5 куб. м. Контейнер с вместимост 4 куб. м. Един подземен контейнер събира отпадъци, равняващи се на четири контейнера тип „бобър“.

Кметът на Русе: Да открият замърсителя на въздуха в града!

11 August 2018 19:10

От началото на август в Община Русе са получени многобройни сигнали за остра задушлива миризма в града на бакелит, химикали, масла и нефтопродукти и отговорните институции трябва да свършат работата си, за да могат гражданите да дишат чист въздух. Това пише кметът на Русе Пламен Стоилов на страницата си и показва писмата си до ръководителите на институциите. От директора на Районната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ се иска контрол над евентуалните замърсители и предоставяне в тридневен срок на данните от измерванията на атмосферния въздух с техен анализ. От директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ се искат и данните от измерванията им за замърсявания през последните седмици. Пред областния управител на Русе Галин Григоров кметът настоява за сформиране на междуведомствена комисия за спешни проверки на предприятията. Стоилов се обръща към министъра на околната среда Нино Димов за съдействие за осигуряване на мобилна измервателна инсталация за показателите на въздуха над Русе. Съобщенията от РИОСВ-Русе от последните седмици са за извършени проверки на различни предприятия, но не е открит замърсител. "Гражданите са прави в своето недоволство", пише още Стоилов, твърдейки че ще е безкомпромисен срещу предприятията - нарушители.

Русе отново e обгазен

10 August 2018 19:55

Русе отново e обгазен, като източникът все още не е установен. Заради задушливата миризма десетки сигнали са били подадени на телефон 112. Това предаде Bulgaria ON AIR. Заради обгазяването кметът на крайдунавския град свика спешно заседание. Неприятните миризми в града се усещат от няколко дни, но снощният случай е безпрецедентен, оплакаха се русенци. Хората са били принудени да затворят прозорците си, въпреки жегата, тъй като е било невъзможно да се диша, а самата миризма се усеща в целия град. Данните от проверките ще бъдат оповестени публично, а ако замърсителят не бъде установен, ще бъде извикана мобилна лаборатория от екоминистерството.

С 20 лева на кубик поскъпват дървата за огрев в Русе

10 August 2018 12:50

С около 20 лв. за кубически метър са поскъпнали дървата за огрев в Русе в сравнение с миналото лято. Търговците прогнозират цената да скочи още до ноември. Според тях причината е намаляването на дърводобива за отопление в цялата страна.

Община Стара Загора първа стартира проект за оползотворяване на ненужни дрехи, обувки и домашен текстил

10 August 2018 07:23

Община Стара Загора е първата община в България изградила система, която дава на гражданите възможност да покажат, че са екологично отговорни като се освободят от своите ненужни дрехи, в синхрон с ...

Разделно събиране на боклука в Свиленград

07 August 2018 22:28

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, Административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-2.005-0010. Бенефициент е община Свиленград. Проектът бе представен на начална пресконференция. Ръководителят му - инж. Иванка Димитрова, представи финансирането, целите, дейностите и очакваните резултати от реализацията му. Общата стойност на проекта е 3 564 395,85 лева, от които от Европейския фонд за регионално развитие 2 284 730,03 лева и национално съфинансиране 403 187,65 лева. Община Свиленград участва с 876 478,38 лева общинско съфинансиране. Срокът на проекта е 24 месеца. Целите на проекта са: намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, вкл. и биоразградими, от всички населени места на територията на община Свиленград; осигуряване на допълнителна инфраструктура за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Дейностите включват работно проектиране, съгласуване и одобрение на инвестиционния проект и изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане на инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци и съпътстваща инфраструктура. Ще бъдат доставени машини и съоръжения за инсталацията, транспортни средства и съдове за събиране на отпадъка - кафяви и зелени кофи (240 л) и 3 куб.м контейнери. След официално откриване на обекта ще бъде избран оператор за експлоатация и стопанисване на изградената компостираща инсталация. Ще се проведат три срещи с населението и ще се разпространяват рекламно-информационни материали - брошури, книжки и др. В резултат от изпълнението на проекта ще се изгради и въведе в експлоатация модерна инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци с капацитет 3 000 тона годишно. Тя ще обхваща всички населени места на общината и ще обслужва население от 22 500 души. Очаква се това да доведе до намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на Регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година да намалее до 3 325,63 тона. Реализацията на проекта ще предостави нов тип услуга за ефективно и екологосъобразно управление на отпадъците в община Свиленград и ще подобри качеството на околната среда чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии.

Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за преработка на отпадъци

01 August 2018 14:30

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталации за преработка на отпадъци с общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Наводнение в русенско село заради порой

31 July 2018 17:40

Порой наводни русенското село Басарбово. Само за половин час снощи стихията е унищожила градини и селскостопанска продукция, съобщиха bTV. Водата е стигнала и до част от къщите. Силният дъжд е превърнал за минути градините в кални езера. Реколтата е напълно унищожена. Хората са притеснени и заради отводнителния канал на селото, който е с малък дебит и при проливен дъжд наводнението може да се повтори.