Свят

02 юни 2018 18:40

Опонент към Ердоган: Искам да ти видя дипломата за висше образование

Кандидатът за президент на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухарем Индже коментира на предизборен митинг в град Биледжик заведеното срещу него дело за обида и исканото обезщетение от 100 хиляди турски лири от страна на президе...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Ердоган покани на чай студенти, които го обидиха

11 October 2018 11:31

Турският президент Реджеп Ердоган покани на чай в президентския дворец група студенти, които му се подиграха с карикатура, предаде „Дейли Сабах“. Те са приели поканата, но не е уточнена дата за посещението. Четиримата студенти от Близкоизточния технически университет в Анкара бяха разкритикувани през месец юли, когато на церемонията по завършването си издигнаха банер с обидна карикатура. Реджеп Ердоган е предприел необичаен подход и ги е поканил в двореца си на чай. Турските медии пишат, че по този начин Ердоган иска да покаже, че е отговорен към критики. Президентът планирал да изслуша и други хора, които не са съгласни с управлението му. След опита за военен преврат в страната през 2016 година турските власти предприеха масови арести и чистки на всички нива в държавата. В затворите попаднаха и много учители и професори.

Ердоган: Демокрацията не е възможна с медии

03 October 2018 18:59

Турският външен министър отрече да е сравнявал холандското правителство или народ с нацисти

Освободиха изненадващо турски депутат от затвора след 16 месеца зад решетките

21 September 2018 06:18

Депутат от опозицията в Турция неочаквано беше освободен от затвора, където излежава присъда от 5 години и 10 месеца. Енис Бербероглу от Народнорепубликанската партия беше осъден за издаване на държавна тайна, след като дал информация на журналиста Джан Дуюндар от опозиционния "Джумхуриет", а именно - че турски тирове тайно прехвърлят оръжие на умерената опозиция в Сирия. Въпреки депутатския си имунитет, Бербероглу прекара 16 месеца в ареста, където междувременно беше избран за втори мандат. Предполага се, че внезапното му освобождаване е знак на добра воля в навечерието на визитата на германския канцлер Ангела Меркел в края на месеца.

Ердоган се самоназначи за шеф на фонд

12 September 2018 17:36

Новият председател на Държавния инвестиционен фонд на Турция е ... Peджeп Taйип Epдoгaн. Турският президент вече е освободил от длъжност целия мениджърски състав, който управлява фонда последните две години. Новият генерален мениджър е Зaфep Coнмeз. Той идва от суверенния фонд на Малайзия. Зетят на Ердоган – Бepaт Aлбaйpaĸ, който е министър на финансите, ще е член на УС на фонда. Фондът е създаден през 2016 г. с цел капитализиране на държавните активи, минимизиране сътресенията на пазара в следствие на неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. В активите на фонда са стратегически компании като турският национален превозвач – Тurkіѕh Аіrlіnеѕ, телекомуникационният оператор Тurk Теlеkоm, дъpжaвнитe бaнĸи Zіrааt Ваnkаѕі и Тurkіуе Наlk Ваnkаѕі, дъpжaвнитe пeтpoлни и тpъбoпpoвoдни ĸoмпaнии, нaциoнaлнaтa пoщeнcĸa cлyжбa, фoндoвaтa бopca, дъpжaвнaтa лoтapия и дъpжaвнaтa жeлeзoпътнa cиcтeмa. Какви са целите на фонда е въпрос, който широко се дискутира. Според едни компаниите в него трябва да бъдат управлявани с добавена стойност, а според други – активите трябва да бъдат „разгънати”, за да се минимизират пазарните сътресения. Трети са на мнение, че активите трябва да бъдат секюритизирани и държавата да вземе заеми срещу тях.

Ердоган пак заведе дело срещу лидера на опозицията

12 September 2018 16:30

Турският президент Реджеп Ердоган заведе поредно съдебно дело срещу лидера на основната опозиция Кемал Кълъчдароглу с искане за 250 000 лири обезщетение, предаде БГНЕС. Според адвокатите на държавния глава, вината на Кълъчдароглу е в това, че в словото си пред заседанието на регионалните лидери на Народно-републиканската партия е нападнал личните права на Ердоган. В жалбата са цитирани откъси от речта на опозиционния политик, които доказвали, че тя носи характера на организацията ФЕТО на ислямс

Насред кризата Ердоган ще си строи нов дворец - в Анадола

30 August 2018 12:24

Ердоган ще строи нов дворец. Този път в провинция Битлис, Източен Анадола. Новината за изграждането на новата президентска резиденция бе съобщена от самия Ердоган. Това ще бъде четвъртият му дворец - след тези в Анкара, Истанбул и бъдещата му лятна резиденция на Средиземно море. Новият му дворец ще се издига в Ахлат, на брега на езерото Ван, съобщава "Хюриет". Той ще бъде построен на площ от 1071 квадратни метра. 1071 има символично значение. Числото очевидно е избрано, за да напомня за битката при Манцикерт през 1071 г., когато селджукските турци побеждават византийската армия. След тази победа започва тяхното завладяване на Анадола и началото на упадъка на Византия. В Ахлат Алп Арслан, предводителят на селджуксикте турци е бил разпънал шатрите си.  Турската опозиция реагира гневно на новината като обвини Ердоган, че харчи излишни средства във време, в което икономиката на страната не е в развета си, турската лира се срива, а обикновените хора трябва все повече да затягат коланите си. Според Ердоган обаче новата му резиденция ще е ново потвърждение на успеха и величието на Турция. Новият проект на турския президент обаче е скромен в сравнение с мегаломанския президентски дворец, открит в Анкара през 2014 г. Той се превърна преди четири години в ябълка на раздора в Труция, защото погълна огромни средства. Палатът Ак Сарай, или Белият дворец, в който има повече от 1000 стаи, се оказа доста по-скъп от първоначално предвидените 350 млн. долара като строителството му стигна над 615 млн. долара. Повишението се дължеше на строежа на допълнителна жилищна част с близо 250 стаи за семейството на президента Ердоган, както и на засаждането на хиляди вносни италиански дръвчета, всяко едно от тях струвало между 3750 и 10 000 долара Тогава много критици на турския президент коментираха, че си строи дворец като за султан. 

Махнаха скандалната статуя на Ердоган в Германия

29 August 2018 12:03

Отстраниха арт инсталацията, тъй като сигурността й не можеше да бъде гарантирана

4-метрова златна статуя на Ердоган шокира германски град

28 August 2018 16:51

Местните жителите се разгневиха

Портрет на Ердоган във всяко турско РПУ

28 August 2018 11:40

Турското Министерство на вътрешните работи е изпратило указания до подчинените структури в страната да окачат на видно място пред входовете портрети на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи „Хюриет“. Указанията са подписани лично от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Отнасят се до регионалните структури на МВР, Главното командване на жандармерията, дирекцията по сигурността, както и другите силови звена на вътрешното ведомство. Дават се указания като образец да бъде използван портрет на Ердоган, който може дори да бъде изтеглен от официалната интернет страните на силовото ведомство. В момента визираните държавни структури извършват разпредените дейности за окачване на портретите на Ердоган. За целта използват услугите на фотографски ателиета, за да изготвят цветни негови портрети с указаните размери 50 Х 70 сантиметра. Турският президент Реджеп Ердоган е обвиняван от своите критици, че къса със секуларизма, заложен от бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Противниците на Ердоган виждат в негово лице султан, който еднолично е наложил властта в страната и я тласка към авторитаризъм.

Ердоган беше преизбран за лидер на Партията на справедливостта и развитието

18 August 2018 17:18

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран за лидер на Партията на справедливостта и развитието на днешния партиен конгрес. Кандидатурата му беше единствена и той получи подкрепата на 1380 от делегатите, участващи в Шестия конгрес на партията.