Свят

08 юни 2018 09:10

Украйна може да загуби Одеса

Украински депутати изразиха притеснение, че Киев губи контрол над Одеса, съобщи „Московский Комсомолец“. Депутатът Игор Луценко публикува свое обръщение към ръководителя на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов. В него той о...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Украйна скъса договор за дружба и сътрудничество с Русия

17 September 2018 14:11

Украинският президент Петро Порошенко подписа указ за прекратяване на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската федерация, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Министерството на външните работи на Украйна трябва да уведоми руската страна за желанието на Киев да скъса договора. Не се посочва какъв е крайният срок. ЕС удължи санкциите срещу 155 души и 44 компании в Русия заради Украйна На 28 август Порошенко възложи на външното министерство в най-скоро време да подготви пакет от документи за започване на прекъсване на договора, който той нарече анахронизъм. Президентът обеща до края на септември да уведоми Русия за съответното решение.  Договорът за дружба между Русия и Украйна бе подписан през май 1997 г. и влезе в сила през април 1999 г. за срок от десет години с автоматично подновяване за следващи десетгодишни периоди, ако няма възражение на една от страните. През октомври 2018 г. изтича срокът, в който страните трябва да заявят дали имат намерение да продължат или да прекъснат действието на договора. 

Украйна прави военна база на Азовско море

16 September 2018 22:12

До края на годината Украйна ще създаде своя военно – морска база на Азовско море. Това съобщават украинските медии. Според тях в момента са били прехвърлени два бойни катери. С новата си база в Азовско море Украйна ще се стреми да се противопостави на агресията на Русия. Самият президент на Украйна Петро Порошенко заяви пред в. „Вашингтон пост“, че Кремъл има ясна цел да окупира Азовско море. По този начин Путин искал да лиши Украйна от достъп до моретата и морската търговия, смятат анализатори. В момента не е известно украинската база в Азовско море с какъв капацитет ще разполага. От своя страна проруските сепаратистки власти в Киев призоваха Украйна да се въздържа от провокации, ако не иска „флотът ѝ да стане музеен експонат“.

Порошенко обвини Русия, че „окупира“ Азовско море

15 September 2018 15:40

Това е жестоко нарушение на международното право и ние не можем да го приемем, обяви украинският президент

Русия не е доволна, че загуби от Украйна

14 September 2018 19:56

Руската федерация ще се обърне към Върховния съд в Лондон с молба отново да бъде разгледано делото за дълга на Украйна към нея. Това става след като днес Апелативния съд в британската столица се произнесе в полза на Украйна. Съдът е решил да се приеме ново изслушване по делото. „Решението на съда отлага за известно време регулирането на спора” е мнението на министъра на финансите на Русия Антон Силуанов. През декември 2013 г. Русия изкупи украински държавни облигации при „непазарни условия” с годишна лихва от 5%. Този дълг беше редовно обслужван от Киев до края на 2015 г. Последва дефолт по облигациите и плащанията бяха преустановени. От своя страна, Русия подаде иск пред Върховния съд в Лондон и през миналата година по спечели. Решението на съда беше Украйна да изплати на Русия на минимална стойност облигациите. Сумата е 3 млрд. USD. Също така украинската държава беше задължена за изплати на Москва 75 млн. USD, а също така и наказателните лихви. Просрочването на кредита струва на Украйна 673 000 USD на ден.

Украйна прехвърля войски край Азовско море

12 September 2018 18:50

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са усилили присъствието си в Приазовието, съобщи командващият Сухопътните войски на ВСУ генерал-полковник Сергей Попко във Фейсбук, предава РИА Новости. По неговите думи по този начин украинският Генерален щаб има намерение да „осигури пълен контрол“ върху ситуацията в региона, поддръжка на корабната групировка и надеждна отбрана на крайбрежието. Заместник-министърът на инфраструктурата на страната Юрий Лавренюк на свой ред съобщи във Фейсбук, че Украйна е прехвърлила в Азовско море два бронирани катера тип „Гюрза-М“: на 9 септември на вода е спуснат бронирания катер „Лубний“, а на 11 септември – „Кременчуг“. По-рано Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на страната разпореди да бъде усилено военното присъствие в Азовско море и да бъдат осигурени ракетни оръжия за подразделенията на бреговата отбрана, предаде „Фокус“. Киев обвинява Москва, че блокира корабите, които плават към украинските пристанища през Керченския пролив, заради което те закъсняват, а техните собственици търпят загуби. Кримското погранично управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че проверките на чуждестранните кораби се провеждат в съответствие с международното морско право, а забележки и претенции от страна на собствениците на плавателните съдове не са постъпвали. В момента в състава на ВМС на ВСУ влизат шест леки бронирани катери от тип „Гюрза-М“, построени в завода „Кузня на Рибалск“, който е собственост на Петро Порошенко, отбелязва РИА Новости. По-рано медиите съобщаваха, че заради многобройни пропуски в конструкцията на катерите тяхното издаване постоянно се отлага.

Русия: Украйна работи с ДАЕШ

10 September 2018 17:00

Руски служби обвиниха властите в Украйна, че работят с ДАЕШ, съобщи РИА Новости. От Федералната служба за сигурност в Москва обявиха за арест на член на джихадистка групировка. Арестът е бил направен в Смоленска област. Арестуваният е идентифициран като Меджид Магомедов. При ареста са били иззети оръжия, експлозиви и боеприпаси. Магомедов заявил, че е член на ДАЕШ и че е бил вербуван от службите в Киев. Той е трябвало да ликвидира проруски лидер установен в района на Смоленск. На него му е била обещана награда при успешно изпълнена задача. Властите в Украйна веднага определиха тези твърдения като фалшива новина. От там заявиха, че няма да коментират информацията.

Украйна ще уведоми Русия, че няма да продължи договора за дружба

03 September 2018 20:42

Президентът на Украйна Петро Порошенко каза днес, че има намерение до 30 септември да уведоми Русия за прекратяване на действието на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между двете страни, предаде ТАСС.

Порошенко къса договора за приятелство между Украйна и Русия

29 August 2018 08:44

Най-сетне стигнахме достатъчно подготвени и юридически защитени доказателства за спиране, каза президентът

Порошенко: Украйна разкъсва връзките с Руската империя и Съветския съюз

24 August 2018 12:59

Президентът говори по случай Деня на независимостта в най-мащабния парад в Киев от 2009 година

Украйна може да бомбардира Русия с ново оръжие

13 August 2018 14:52

Украинската армия разполага с оръжие, което може да удари Москва от украинска територия. Това обяви съветникът на украинския президент Петро Порошенко – Юрий Бирюков, цитиран от украинския „Канал 5“. Бюруков изпълнява и длъжността на заместник – министър на отбраната. „Не искам да разкривам много тайни, но нека от съседната държава малко се разтреперят. По време на парада в края на колоната премина една симпатична машина с много колела. На нашата територия има точка, от която тази машина може директно да удари Москва. Това естествено ще стане само в защита на териториалната ни цялост“, заяви Бирюков. Той не уточни за кое оръжие говори, но според експерти, най-вероятно става въпрос за оперативно-тактическият комплекс „Гром-2”, над който конструкторите от КБ „Южное” работиха няколко години. Той все още не е участвал в официални тестове.