България

10 юни 2018 10:08

Украинка избягала от войната и създала семейство в Гърмен

Почти четири години ходене по мъките. Така може да се определи последният етап от живота на младата украинка Татяна Кондратюк и 15-годишната й дъщеря Ана. На 2 ноември 2014 година те идват в България, бягайки от размирната Луганска област. По това вр...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Париж иска спиране на огъня в Донбас

17 June 2018 11:33

Френският президент Еманюел Макрон подчерта значението на спешното изпълнение на споразуменията, постигнати в Берлин на срещата на министрите на външните работи от Норманския квартет от 11 юни, съобщи Елисейският дворец. Неговата пресслужба се позовава на телефонен разговор между френския държавен глава Еманюел Макрон и неговия украински колега Петро Порошенко. "Френският президент подчерта важността на бързото изпълнение от страна на всички страни на спешните мерки, договорени от външните министри, насочени към укрепване на режима за прекратяване на огъня и защита на гражданската инфраструктура", каза администрацията на Макрон. Срещата на министрите на външните работи от Норманския квартет (Франция, Германия, Русия, Украйна) се проведе в Берлин на 11 юни.

Путин: Военни провокации на Украйна по време на Световното ще се отразят тежко на нейната държавност

13 June 2018 18:09

„Разчитам, че нищо такова няма да се случи“, заяви руският президент, отговаряйки на опасенията на писателя Захар Прилепин

Донбас: Киев подготвя провокация срещу ЕС

11 June 2018 18:56

Властите в Киев подготвят провокация срещу ЕС. Това заяви представителите на Донецката народна република, цитирани от РИА Новости. Според сепаратистите, украинските сили планират да свалят хеликоптер, в който ще пътуват представители на блока. Очаква се през следващите дни делегация от ЕС да пристигне в Източна Украйна, по покана на украинския президент Петро Порошенко. Делегацията ще инспектира района на бойните действия между сепаратистите и украинските сили. Киев и сепаратистите постоянно си разменят обвинения в търсене на провокации. От Донбас обявиха, че са готови за евентуални нападения по време на Световното първенство по футбол.

Лесно ли е да си бесарабски българин в България

11 June 2018 18:33

Всяка година българите от Украйна имат възможност безплатно да кандидатстват в България. Мария Плачкова, която учи Българска филология у нас и беше на стаж в БНТ, се срещна с други две българки от украинската част на Бесарабия. Пред нашата камера те разказаха за живота в родината си, за българските традиции, които са запазени там и как ги приема България.Вижте повече във видеото.

България започва програма за рехабилитация на ранени украински войници

11 June 2018 11:34

Планира се да приемем около 300 пострадали украински войници в следващите 2 години, който ще бъдат настанени в Хисар

В навечерието на Мондиал 2018: Русия и Украйна са притеснени за ситуацията в Донбас

11 June 2018 10:07

Броени дни преди началото на Световното първенство по футбол, в Русия и Украйна са притеснени за ситуацията в Донбас и възможността за ескалиране на напрежението, отбелязват от редакцията на швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung, цитирани от агенция "Фокус". Както в Москва, така и в Киев се опасяват от възможни военни действия в сянката на голямото спортно събитие. В тази връзка държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отправи недвусмислено предупреждение: ако прав

Европа и САЩ подготвят силова операция в Донбас

11 June 2018 07:32

Европейските и американските партньори на Русия прокарват идеята за силова операция за „налагане на мир“ в Донбас чрез международна военногражданска администрация. Това се казва в разпространен коментар от Министерството на външните работи на Руската федерация в навечерието на срещата в Берлин на първите дипломати на страните от „нормандската четворка“ – Германия, Франция, Украйна и Русия, предава EA Daily. Основна тема на дискусиите в германската столица ще стане „комплекс от мерки по изпълнението на Минските споразумения“ от 12 февруари 2015 г., а също договореностите, достигнати в хода на срещите на ниво „нормандски формат“ – от 2 октомври 2015 г. в Париж и от 19 октомври 2016 г. в Берлин. Участниците ще обсъдят ситуацията в зоната на конфликта и изпълнението на поетите военни, икономически, социални и хуманитарни задължения, предаде „Фокус“. „Събитията от последно време показват, че киевските власти нямат намерение да изпълняват Минските задължения, грубо извъртат логиката и последователността им, изкуствено свързвайки готовността си да напреднат по политически път с пълната военна капитулация на Донбас, контрола на границата с Русия“, констатират във външнополитическото ведомство в Москва, същевременно подчертавайки, че ситуацията в Източна Украйна се изостря. „Що се отнася до присъствието на ООН в Донбас, както е известно, през септември 2017 г. Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН съответната резолюция. Въпреки това до този момент не сме получили писмен отговор на този документ. Вместо това нашите европейски и американски партньори прокарват идеята за силова операция за „налагане на мир“, установен в региона до провеждане на местни избори, чрез международна военногражданска администрация. Подобни предложения, в разрез с Минските споразумения, са отхвърлени от Донецк и Луганск. Всички форми на международна помощ за решаване на вътрешната украинска криза, включително от ООН, трябва да се основават на съгласието на самите страни в конфликта - Киев и Донбас", подчертават от руското министерството на външните работи. На 11 юни първият дипломат на Москва Сергей Лавров ще участва в среща на външните министри от „нормандския формат“, която ще се състои в Берлин по инициатива на ръководителя на германската дипломация Хайко Маас. Междувременно стана ясно, че Германия подкрепя мироопазваща мисия на ООН в източната част на Украйна.

Украйна се готви за офанзива в Донбас

03 June 2018 08:57

Командването на Въоръжените сили на Украйна провежда обучение на личния състав за настъпление в Донбас, като за целта помощ оказват и инструктори от НАТО, предаде ТАСС. Агенцията цитира Яков Веремейчик, войник от украинската 14-а самостоятелна механизирана бригада. „През декември 2017 година заминахме за стрелбището в Яворовския полигон. Там бяхме обучени от представители на НАТО“, разказа той. По думите му американци, канадци и поляци са обучавали украинските войници за нападения и най-вече офанзивни тактики. „Бяхме обучени да превземаме градове и сгради“, каза Веремейчик. През 2015 година в рамките на операция „Обединител“ в Украйна бяха разположени за постоянно около 200 канадски инструктори. В страната има военни експерти от САЩ и Литва.

Враца поднови споразумението си за сътрудничество с украинския град Суми

02 June 2018 10:15

По време на срещата на кмета на Враца Калин Каменов с делегацията от украинския град Суми, Полтавска област беше подновено споразумението за сътрудничество между двете общини.

Как се живее в зона на бойни действия в Украйна

28 May 2018 23:46

Имам силен акцент. Когато казвам здрасти, хората ме питат откъде съм. От Украйна, отговарям аз. От източната част, която не е контролирана от правителството. Т. нар. Донецка народна република (ДНР), откъдето тъкмо се завърнах след тримесечно посещение. Неизменно следващите въпроси са: „О, какво става там? Продължава ли войната?“ Това показва, че медийното отразяване е неуспешно. Ние пишем за нещата подробно, когато те са нови и вълнуващи, и ги зарязваме, щом станат скучни. Над 50 000 руснаци се бият в Донбас срещу украинската армия Войната в Украйна стана скучна. И аз отговарям: „Да, тя все още убива средно по един или двама души всеки ден. Това обаче стана толкова рутинно, че е дори странно. Две армии стоят една срещу друга, понякога ги делят само 30 метра. Подчинени на Минските споразумения от 2014 и 2015 г., те не могат да се бият помежду си. Но не могат да си тръгнат без политическо решение. Понякога се обстрелват взаимно, най-вече нощем, когато международните наблюдатели спят. В повечето случаи това е само за изпускане на парата.“ Отскоро насилието започна да ескалира, но светът едва го забелязва. Това се случва от време на време, без да донесе някаква промяна. След това иде нов период на въздържание. Тъй като битките са толкова ритуални, предсказуеми и тихи, цивилният живот се завръща край фронтовата линия, където войната и мирът съжителстват странно и трудно. Видях училище, работещо само на 150 метра от фронта. Автобуси докарват там децата по тесен път през минни полета. Чух, че друго училище е било обстрелвано със снаряди по-рано през този месец. Прозорците били изпотрошени, докато вътре имало 370 деца. Четири дни по-късно били поставени стъкла и занятията били подновени. Войната си е война, но трябва да се ходи на училище. Видях хора на риболов и пикник близо до линията на фронта, които правят кратки прекъсвания, ако започне обстрел – ако "стане шумно", както казват те. 10 000 души – роби в ГУЛАГ в Донбас Един човек, с когото се запознах, живее в банята си, тъй като това е единствената част от къщата му, оцеляла от бомбардировките, които бяха най-интензивни в началото на войната – през 2014 и 2015 г. Друг човек възстановява къщата си на километър и половина от летището в Донецк, където и днес постоянно избухват сражения. Домът му е бил улучен пет пъти, но основите са наред и собственикът е оптимист. "Защо правиш това?“, попитах го аз. „Аз съм стар човек и имам две дъщери. Искам да им оставя къщата в добро състояние, но ако чакам войната да свърши, мога да не го доживея“, каза той. Когато разказвам тези случки, хората ме питат дали още имам семейство там. Да, семейството ми остана в Донецк. Как се живее там? Трудно е за обяснение. Но се опитвам: „Когато си мислите са война, си представяте терор, екшън и паникьосани хора, издържащи на бомбардировки и обстрели. Там е по-различно. В центъра на Донецк животът изглежда доста нормален – кофи шопове за битници, майки с колички, а през пролетта цъфтят люляци и рози." Но животът е тежък по други причини. Територията, която иска да се отцепи от Украйна, е с площта на щата Ню Йорк, с близо 4 милиона жители, изправени пред невъзможен избор. Държани за заложници от опортюнистични сепаратистки власти, те са същевременно третирани като хора извън закона от украинското правителство, като сепаратисти и нелоялни граждани, чието прегрешение е само в това, че са взети за заложници. Дори когато си напускат мястото, както направих аз, ги следват обвиненията в предателство и колаборационизъм. В резултат тези хора имат проблеми с получаването на пенсии, с пътуването до „континентална“ Украйна и обратно,с поучаването на паспорти, да работят или да гласуват. Затворени в квазидържава, превърната в гето, те се разкъсват между неясните и репресивни закони на двете страни. Войната в Източна Украйна е по-разрушителна, отколкото предполагате Един от роднините ми има малък бизнес в Донецк и изпитва трудности. Украинското правителство наложи икономическа блокада на местния бизнес, който се отчита единствено пред Министерството на финансите на сепаратистката република. Шефът на това министерство е известен не с истинското си, а с бойното си име – Ташкент. На всеки два месеца баба ми трябва да пътува до контролираните от правителството територии, за да си вземе пенсията. Пътуването не е приятно. Прекарвате цял ден в чакане на влудяващо бавни опашки на редица контролни пунктове. Хората се тълпят на тесен път, пресичащ минно поле. Поради липса на санитарни възли те използват като тоалетни крайпътните храсти и понякога стават жертва на мини. Можете да избегнете това, ако пътувате с трафикант, който подкупва бюрократите на пунктовете, за да си спестите опашките. Но това струва цяла месечна пенсия. Изборът е ваш. Мой приятел имаше баба, която не си получаваше пенсията, тъй като бе твърде стара за изтощителното пътуване. Наскоро тя почина. Смъртният акт, издаден от сепаратистките власти, няма законова сила и няма механизъм за издаването на украински документ за хората, живеещи в неконтролираните от правителството територии. Когато приятелят ми потърси помощ от съда, съдията поиска доказателство – трима очевидци на смъртта на баба му или видеозапис от погребението. Това е сюрреалистичният живот в тази война. Доста скоро идва последният въпрос. Кого подкрепят местните хора – сепаратистите или правителството? Отговорът ми е разочароващ за всички: „Повечето не подкрепят никого. Клони към добрите момчета срещу лошите момчета в конфликт по телевизията, особено когато е замесена Русия. Но когато видите войници да рият окопи в задния ви двор, изведнъж престава да ви пука дали те са добри или лоши войници. Просто искате те да се разкарат." Изборът ни в реалния живот има малко общо с политиката. Хората избират да останат в зоната на бойните действия по редица причини – работа, имот, възраст, болест, сантиментална привързаност към дома. Липсата на подкрепа от държавата и поставяното навсякъде клеймо на човек, напуснал родното си място, също правят трудно преместването. Тези, които остават, се надяват, че нещо някак си ще се промени. Но надеждата постепенно преминава в отчаяние и фатализъм. Конфликтът е в политически застой, при който всеки изглежда по-доволен от статуквото, отколкото т някакво предложено решение. Всички с изключение на хората, които трябва да платят цената. Наскоро един деликатен събеседник, който се опитваше да води подобен разговор, ми сподели следното заключение: „Честно казано, хората в САЩ се умориха да слушат за този постоянен конфликт в Украйна, отровена от корупция и липса на политическа воля за какъвто и да било напредък.“ Единственото, което можех да му кажа, бе: „Ако вие сте уморени, представете си колко  уморени сме ние.“ ------------------------- * Авторката е украинска журналистка, стипендиант в Центъра "Деъвис" са руски и евразийски изследвания в Харвард, САЩ. Коментарът е публикуван във в. "Ню Йорк таймс“.