Икономика и бизнес

11 юни 2018 11:54

Преди 2 години бизнесът търсеше хора с квалификация, днес - всякакви

Преди две години бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, днес търси всякаква, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на форум "Образование и труд", организиран от КРИБ, "24 часа", сп.&...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Бизнесът алармира: Заради Brexit поскъпват вносните стоки от Великобритания

19 November 2018 10:24

Повече от две трети от бизнеса смятат, че след Brexit цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат. Това показва експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата сред членовете й за периода 13-16 ноември. 72% от фирмите смятат, че цените на вносните стоки от Великобритания ще поскъпнат. През 2017 г. Великобритания е на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, вносът ни от там възлиза на 476 млн. евро (18-о място сред страните, от

Близо 300 са свободните работни места в Банско и Разлог на прага на зимния сезон

18 November 2018 08:45

Все повече сезонни работници се връщат на работа в зимните курорти след приключване на летния туристически сезон. По-високото заплащане и пакетът социални услуги, които предлагат работодателите, се оказват основните причини българите с добра квалификация да се връщат на работа в зимните ни курорти. Най-търсени в момента са позициите за бармани, сервитьори, рецепционисти и готвачи.

Какво е нужно за едно „стартъп“ предприятие?

14 November 2018 08:34

В бизнеса основно е нужна гъвкавост, обясни Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация. Той поясни, че има разлика между стартиращ бизнес и стартъп, в който са включени високи технологии и сравнително голям риск. Добромир Иванов посъветва преди да се пристъпи към започване на стартъп бизнес, да се направи анализ на пазара и на евентуалните партньори.

23,9% от шефовете в България са жени

13 November 2018 23:00

23,9% от ръководните постове в България са заети от жени, каза в предаването „Преди всички“ по БНР маркетинг и пиар специалистът Десислава Авджиева. Тя посочи, че този процент в Европа е под 20%. „Това отличава българките с изключителна гъвкавост и иновативност към работния процес. Тенденциите показват – голяма адаптивност, възможност да учим, да правим много неща едновременно и да използваме т.нар. интуитивен мениджмънт на управление по отношение на екипи, както и да сме изключително бързи в навлизащия свят на дигитализация“. Новото поколение жени лидери учат много бързо, подчерта още Авджиева

Светла Стоянова спечели "Агробизнесмен на България" за 2018

13 November 2018 22:10

Светла Стоянова - собственик на фирма за отглеждане на зърнени и маслодайни култури - е тазгодишният Агробизнесмен на България. Наградите бяха връчени за 28-и път в 10 категории. Министърът на земеделието Румен Порожанов отбеляза, че въпреки трудностите в определени сектори, изминалата година е била успешна. Носителят на голямата награда подчерта, че за успешен бизнес трябват преди всичко добър екип и модерна техника.

Президентът раздели бизнеса на корумпиращ и иновативен

13 November 2018 11:09

Президентът Румен Радев раздели бизнеса на два типа - такъв, който корумпира властимащите и на такъв, който има честен и иновативен подход. По думите му политическият елит у нас трябва да се вслушва в опита на втория тип бизнесмени, които у нас били около десетина души, за да просперира в действителност страната. Изказването си държавният глава направи по време на на церемонията, на която бяха отличени финалистите от конкурса "Мениджър на годината - 2018". Държавният глава обяви победителя от 11-ото издание на надпреварата за успешни бизнес ръководители, организирано от списание "Мениджър". Президентът връчи кристалната статуетка на Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "А1 България". "Развитието на иновативния и почтен бизнес през последните десетилетия у нас нямаше как да се случи, ако не бяха българските предприемачи и мениджъри с богат опит, управляващи ефективно процеси и хора, вземащи важни оперативни и стратегически решения", заяви Радев. И допълни: "Страната ни ще е различна, ако по-често представителите на нашия политически елит се вслушваха и вглеждаха в знанията, професионалния път и опита на десетимата мениджъри-финалисти, номинирани за наградата, които ръководят сложни процеси, проекти и хора в трудна и динамична среда."  Държавният глава посочи, че в българския бизнес се налага разграничение: "първият тип бизнес у нас фокусира изцяло усилия в търсене на подходящите хора сред онези, които разпределят и управляват публичния ресурс, с цел по-лесно да печелят обществени поръчки и пари. Другият залага изцяло на ефективен мениджмънт, иновации, производство с висока добавена стойност, развитие на конкурентоспособност". По думите на държавния глава, непочтеният бизнес ражда несправедливост и корупция, изкривява икономическите и обществените отношения, задушава качеството и конкурентоспособността, отдалечава страната от модерния свят и води надолу цялото общество. Вторият тип бизнес е този, който движи напред българската икономика и придава реална добавена стойност – това е истинският и прогресивен български бизнес, който инвестира в обучение и квалификация на своите служители, в нови форми на управление и постепенно, но неотклонно модернизира обществото и интегрира страната в Европа. Президентът призова държавата и обществото да подкрепят именно почтения и прогресивен бизнес. Президентът: Оставка в момент като сегашния е абдикация от отговорност По думите му държавата е длъжник на българския бизнес по отношение на правила, предсказуемост и законност, но и българският бизнес е длъжник на гражданите по отношение на заплащането на труда. "От обучението си в Стратегическата академия на Военновъздушните сили на САЩ научих, че бъдещето принадлежи на онези ръководители, които успеят да съчетаят науката за мениджмънта с изкуството на лидерството", отбеляза още Радев. 

Раздадоха наградите „Мениджър на годината“

12 November 2018 22:53

С наградата „мениджър на 2018 година“ беше отличен изпълнителният директор на мобилния оператор А1 - Александър Димитров. Той получи приза лично от президента на България Румен Радев с посланието, че именно бизнесът, който работи на светло трябва да получава високи оценки.

Агенцията по заетостта ще обучава кадри за нуждите на туристическия бранш

12 November 2018 16:44

Предвижда се ускоряване на процедурите за регистриране на работници от трети страни за сезонна заетост

Бизнесът ще декларира предварително превоза на стоки с висок фискален риск

06 November 2018 16:27

Вижте какви изключения от това правило се предвиждат в проект на ЗИД на ДОПК