Образование и семейство

11 юни 2018 13:04

Връчват нова младежка награда на церемония в двореца „Врана”

Новоучредената Национална младежка награда за проявени благородство и доблест ще бъде връчена за първи път на 11 юни 2018 г., съобщиха организаторите. Това ще стане на церемония в двореца „Врана” от 16:00 часа. В програмата е предвиден и ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Почернена майка дари 325 000 лв. на 17 тежко болни деца и младежи

08 November 2018 09:34

Надя Костадинова благодари на всички дарители с добри сърца

Старозагорски педиатър с номинация за “Добрият Самарянин“ 2018

07 November 2018 09:31

Ден преди затваряне пощата на доброто получихме петата номинация. Тя е за д-р Крумова, която се бори за всеки детски живот. Номинацията ни изпрати Ива Гургуриева, която съкровено споделя: ...

Близо хиляда ученици и студенти се включиха в „Мениджър за един ден"

31 October 2018 16:12

Вижте какво споделиха някои от тях за участието си в 17-ото издание на инициативата на JA България

53% от българите са застрашени от хазартна зависимост

25 October 2018 22:00

Над 53% от българите играят някакъв вид хазартна игра. От тях 3% са развили форма на зависимост. Това съобщиха специалисти на пресконференция, представяща проекта “Заложи на себе си”, финансиран от Министерството на младежта и спорта. “Целта на тази кампания е превенция на пристрастяването към хазарта на младежите в България”, обясни Филип Кирев, организатор на проекта. Причината е, че хазартната зависимост у нас е голям проблем, който обаче се подценява. Границата между удоволствието и пристрастяването е много тънка и много младежи я преминават лесно, а след това да се върнат към нормален начин на живот е твърде късно или трудно, категорични са специалистите. Превенцията е важна и заради допълнителните рискове, които крие зависимостта, а именно - развиване на сериозни психологически разстройства като тежки форми на депресия и тревожни и манийни разстройства, които силно повлияват целия живот на човека. Както всяка зависимост, и тази засяга всички сфери от него – социални контакти, професионално развитие, влошава отношенията със семейството. “Често тези хора влизат и в криминални деяния, защото са склонни да откраднат или измамят, за да покрият стари задължения и да вземат пари за нова игра”, обясни консултативният психолог Дора Добрева. “Хазартът е почти толкова вреден, колкото и алкохолизмът и употребата на наркотици”, допълва тя. Тези зависимости променят самия начин, по който работи мозъкът. Настъпват промени на биологично ниво. Според Добрева не е добре, че в училищата няма часове, в които учителите да говорят по темите за хазарта и рисковете и да повишават финансовата култура на децата. Рисковите групи, които могат да развият форма на хазартна зависимост, са три: На първо място са младите хора поради това, че във възрастта 15-16 години тепърва започват да се изграждат като личности. Те нямат добре изградена ценностна и морална система. Дори на чисто биологично ниво при 15-годишните самите центрове в мозъка им работят по различен начин. На второ място рискови са хората с ниско образование и живеещи в голяма бедност, като тук попадат и пенсионерите. Третата сериозна група са хора, които излизат от семейства с такава проблематика. “За съжаление, за профилактика е много трудно да се говори, тъй като няма и официални данни за засегнатите от хазартна зависимост. Освен това голяма част от тях не търсят специализирана помощ, каквато може да се открие при специалист или чрез включване в терапевтична група”, обяснява консултативният психолог Дора Добрева.

Наградиха петимата ученици, намерили и върнали портфейл с пари и документи

24 October 2018 20:05

Петимата ученици от Националната финансово-стопанска гимназия, които намериха и занесоха в полицията портфейл с пари и документи, днес бяха наградени от Столичната дирекция на вътрешните работи и от гимназията, в която учат. За постъпката на деветокласниците ви разказахме в специален репортаж миналата седмица.

​24 000 младежи се включиха в седмицата на програмирането у нас

20 October 2018 20:49

24 000 ученици и студенти се включиха в седмицата на програмирането у нас. Децата от столичното първо училище демонстрираха днес своите умения пред еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел.

Петима ученици намериха и върнаха портфейл с голяма сума пари и документи

18 October 2018 18:24

Петима деветокласници от столичната Финансово- стопанска гимназия намериха и върнаха портфейл с голяма сума пари, кредитни и дебитни карти и документи. На момчето, лично занесло портфейла в столичното 5-то РПУ, това се случва за втори път. Учениците ще бъдат наградени от полицията и гимназията.

Световната банка: Родено у нас дете разгръща 68% от потенциала си

14 October 2018 20:07

Дете, родено днес в България, може да развие 68% от потенциала си в рамките на един живот. За първи път Световната банка прави глобална класация на индекса на човешкия потенциал - на личния успех според средата. България се намира на 44 място от 157 страни. Изследването беше представено от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева във видеоконферетна връзка с български медии. Георгиева е в Индонезия, където приключи годишната среща на световната банка и международния валутен фонд, с участието на 180 финансови министри от целия свят.

Тийнейджъри тестват нови технологични чудеса в библиотеката на Враца

14 October 2018 10:10

Мини технологичен център в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца вече дава възможност на деца и тийнейджъри да се докоснат до нови технологични чудеса. Новата зона е обособена в рамките на проект „Техно Либ – мини технологичен център в библиотеката”. Дейностите по разработката стартираха през месец май тази година и се изпълняваха в партньорство със Сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”. В периода юни – октомври 2018 г. са проведени 5 обучения и един демонстрационен лагер. Чрез реализирането на проекта библиотеката инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да може да позволи на потребителите си да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си.

Изселник в САЩ дари на община Мадан техника за косене

10 October 2018 11:07

Изселник в САЩ дари на община Мадан техника за косене. Служителите на Общинското предприятие „Благоустройство на територията” вече ще работят с тракторна косачка, което ще направи косенето на тревата по- лесно, бързо и качествено. Освен тракторчето, бяха дарени още две моторни косачки и машина, с която ще се почиства окосената трева, съобщиха от местната администрация. Новото оборудване е дарение от 29-годишния маданчанин Николай Николов. "Градът, а и в доста села, кои