Култура

11 юни 2018 17:20

Борис Георгиев, художник с мисия

Пламена Рачева, директорка на Градската художествена галерия във Варна и изследователка на творчеството на Борис Георгиев, пред сайта Въпреки....

източник: kultura.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Светлинно шоу с картини на Златю Бояджиев

14 October 2018 12:45

Картини на Златю Бояджиев оживяха на фасадата на къщата-музей, в която се намира постоянната експозиция на художника в Стария град на Пловдив. В рамките на две вечери 20 произведения на именития български творец бяха показани чрез художествено-музикална лазерна визуализация.

Изложба в Пиза представя творби на световно известни сюрреалисти

13 October 2018 09:11

Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби на световно известни сюрреалисти. Събрани са произведения на Салвадор Дали, Рене Магрит, Алберто Джакомети, Хуан Миро. Творбите са заети от френския културен център" Жорж Помпиду", някои от тях са за първи път в Италия.

130 години от рождението на художника Борис Георгиев

12 October 2018 18:40

За мнозина в България и по света не е необходимо да се обяснява кой е Борис Георгиев. Защото той е един от световноизвестните художници - портретисти от първата половина на миналия век. На 130 години от рождението му беше посветена вечер в Софийския университет, организирана от клуб "Приятели на Индия".

Купувачката на нарязаната картина на Банкси ще я задържи

12 October 2018 16:17

Жената, която купи картина на Бански за повече от 1 милион паунда, ще задържи творбата, въпреки че тя се самоунищожи на търга, предава Би Би Си. Секунди, след като наддаването за „Момиче с балон“ приключи успешно в „Сотбис“, платното се самонаряза с вграден в рамката му шредер. Pest Control, фирмата, която действа в услуга на анонимния Банкси, нарече новата творба „Любовта е в кошчето“. „Сотбис“ вече потвърди, че крайната цена от търга - 1 042 000 паунда, ще бъде платена изцяло от новия собственик. Става дума за колекционерка от Европа, която не желае името ѝ да се съобщава. В нейно изявление се посочва: „Първоначално бях шокирана, но осъзнах, че ще се озова с мое собствено парченце от историята на изкуството.“ Моменти след като чукчето отбеляза край на наддаването в петък, се включиха аларми, а платното започна да се спуска надолу извън рамката си, бивайки нарязано от вграден шредер. В инстаграм Банкси публикува кадър от историческото събитие, на който се виждат и стъписаните очевидци. Все още не е ясно как точно е бил активиран шредерът. "Площад Славейков"

12 скулптури на Вежди Рашидов са подредени в Кралската галерия в Барселона

10 October 2018 09:53

Кралският артистичен кръг на Барселона е авторитетна институция, създадена за развитие на изкуството

Керамиците се обединяват в международна мрежа

08 October 2018 00:00

Създава се световна мрежа на артистите керамици, чието начало се поставя чрез международен пленер "Мостове на изкуствата: Керамика", съобщиха от Художествената галерия в Русе, където е подредена изложба от пленера. В пленера, който е преминал в началото на това лято, са участвали утвърдени артисти-керамици от Полша, Мексико и България, историци и преподаватели, както и възпитаници на две училища по изкуствата от Пловдив и София. Предстои изложбата от творбите след Русе да бъде показана в галерии и изложбени пространства в Полша. Тематично инициативата е свързана с Европейската година на културното наследство.

Творчеството на Златю Бояджиев оживява на 3D

07 October 2018 23:00

Художествено-музикална 3D проекция с лазерни ефекти представя пред публика творчеството на Златю Бояджиев, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив. Общински институт "Старинен Пловдив" залагайки на аудио-визуалните технологии на 21-ви век ще представи по атрактивен начин картините на именития български художник, като така ще бъде почетен българският принос към богатството на европейската култура. "Проектът е естествено продължение на усилията на ОИ "Старинен Пловдив" да популяризира културното наследство на Пловдив. Със средствата на визуалните технологии на 21-ви век бихме искали не само да представим по-атрактивно българското духовно богатство, но и да привличаме все повече и по-млада аудитория", е обяснил директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Йордан Илиев. Идеята на проекта е едно своеобразно "преплитане" на класиката и новите технологии или един своеобразен мост между минало и настояще. Събитието ще се състои на 12 и 13 октомври от 19:00 до 21:00 ч. пред къщата-музей "Златю Бояджиев" в Стария град. Финансира се от Министерство на културата по проект за "Събития за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз".

Картина на Банкси се самоунищожи по време на търг

06 October 2018 18:04

Поредна провокация на най-прочутия графити артист в света - Банкси. Негова картина се самоунищожи в мига, в който беше продадена за над 1 млн. долара. Творбата "Момиче с балон" се продавала от аукционната къща "Сотбис" в Лондон и била считана за гвоздей на вечерта.

Алжирец рисува София с импресионистичен френски привкус

05 October 2018 21:30

Илиес Белкайд представи изящни акварели в Къщата на София