Свят

11 юни 2018 20:27

Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея

Северна Корея е една от най-изолираните страни - за ключовите събития в историята ѝ от последния половин век - припомня Фани Аронова....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Тайните на севернокорейската икономика

14 June 2018 09:50

По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, отколкото да се съберат данни за икономиката на Северна Корея. От 1960-те години насам Пхенян не публикува статистики. Ето какво се знае за тази капсулирана страна. Дори американските тайни служби признават, че закръглят собствените си данни за развитието на севернокорейската икономика с до 10 милиарда долара. Този факт повече от красноречиво сочи, че няма достоверни източници на информация за Северна Корея. От десетилетия насам режимът не

Уникалният разказ на един студент в Северна Корея

13 June 2018 16:44

Освен него, в университета има само още двама студенти от западни държави

Трус в армията на Ким Чен-ун

04 June 2018 10:35

Трима от най-високопоставените военни във въоръжените сили на Северна Корея бяха заменени, съобщи Си Ен Ен. Ходът е извършен преди историческата среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Режимът е извършил рокадите дни преди срещата, а тримата висши военни са заменени с по-млади такива, лоялни на Ким Чен-ун. Ходът е част от продължаващата трансформация в политическия и военен живот на азиатската страна. Южнокорейската информационна агенция „Йонхап“ предаде, че са сменени министърът на отбраната, началникът на Генералния щаб на народната армия, както и директорът на генералното политическо бюро на армията. Срещата между Ким Чен-ун и Тръмп трябва да се състои в Сингапур по-късно през този месец. Си Ен Ен публикува информация, свързана с военния персонал на Северна Корея. Армията е съставена от 1 020 000 души, като 110 000 са във военновъздушните сили, а 60 000 – във флота. Страната разполага с 3500 танка, над 400 изтребителя и 80 бомбардировача.

Разходка в Пхенян разкрива неочаквани гледки (видео)

31 May 2018 15:53

Кадри, заснети в четвъртък, показват нещо, което може да се види изключително рядко – сградата на Върховното народно събрание на КНДР

Вижте как Северна Корея разруши полигона си (СНИМКИ)

25 May 2018 16:30

От Северна Корея бяха разпространени снимки, на които се вижда как местните сили взривяват собствения си ядрен полигон. Тунелите под съоръжението бяха вдигнати във въздуха пред погледа на чуждестранни журналисти. Режимът в Пхенян взриви полигона си в знак на добра воля, за да демонстрира желанието си за установяване на устойчив мир на Корейския полуостров. Напрежението в региона остава високо. Часове след разрушаването на полигона обаче американският президент Доналд Тръмп отмени планираната среща за юни с Ким Чен-ун заради агресивната реторика на Пхенян през последните дни, по неговите думи.

Бягство през желязната завеса

19 May 2018 09:52

Двама севернокорейци избягаха в Южна Корея и бяха намерени в Жълто море, съобщи Reuters, позовавайки се на местни медии. Двамата бегълци били забелязани от южнокорейските военни в лодка край морската граница между двете Кореи. Единият от севернокорейците е офицер от армията. Двамата са изразили желание да избягат в Южна Корея. Инцидентът се случи, след като Северна Корея отказа да приеме списъка с южнокорейски журналисти, които трябваше да наблюдават в петък закриването на ядрения полигон на КНДР. Това породи нови съмнения дали Пхенян наистина иска да намали напрежението в района.

Пхенян може отново да отвори въздушното си пространство за международни полети

11 May 2018 06:57

Северна Корея се е съгласила да не предприема опасни дейности за авиацията, без да е отправила предупреждение за това. Новината съобщи базираната в Монреал Международна организация за гражданско въздухоплаване. Това уверение може да доведе до подновяване на полетите на големи авиокомпании в севернокорейското въздушно пространство.

По-малко чужденци участваха в годишния маратон в Северна Корея

08 April 2018 21:26

Стотици чужденци взеха участие в маратона в столицата на Северна Корея Пхенян, но броят им беше два пъти по-малък от миналогодишния, предаде BBC.Годишното състезание в Пхенян е част от честванията по повод годишнината от рождението през 1912 г. на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен.

В Северна Корея убивали бебета с увреждания

12 March 2018 14:20

Режимът на Ким Чен-ун беше обвинен в зверства на фона на провеждащите се в Южна Корея параолимпийски игри, съобщи британското издание „Дейли стар“. То разкри за ужасяваща практика в азиатската страна, която е под диктатурата на Ким Чен-ун. Дезертьор, избягал от страната, твърди, че бебета с увреждания са били убивани. Това обяснява и защо в Северна Корея е рядкост да се срещнат хора с увреждания. В Южна Корея за игрите страната изпрати само няколко състезатели. Много от новородените с увреждания биват убивани, а други са подлагани на медицински експерименти. Трети пък са подложени на брутално малтретиране и отношение от властите. В азиатската страна се чуват и притеснителни твърдения, че хората с увреждания не са хора. Много от новородените са били убивани и погребвани веднага. Избягал лекар дори твърди, че в Северна Корея се наблюдава практиката на „расово чистата нация“, подобно на Нацистка Германия. Бебетата с увреждания са прехвърлени в тайни болници за експерименти. С тях дори се извършват тестове на химически оръжия. Пропагандната машина на Пхенян иска да създаде илюзията, че всички в страната са здрави и силни....

Севернокорейският лидер почете паметта на баща си в Деня на сияещата звезда

16 February 2018 09:07

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун посети Мемориалния комплекс Кумсузан в Пхенян, където почете паметта на баща си Ким Чен-ир. Ким Чен-ун влезе в залата на безсмъртието, където почива тялото на Ким Чен-ир, като отдаде почит на паметта му и се поклони дълбоко, съобщава агенция КЦТА. Днес в КНДР се отбелязва Деня на сияещата звезда - това е алегоричното име за рождения ден на бившия лидер на страната.