България

12 юни 2018 07:00

Прогноза за времето - 12 юни (вторник)

Днес ще е предимно слънчево. Следобед ще има временни увеличения на облачността и главно в планинските райони от западната половина на страната ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от южната четвърт. Максималните те...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Пътна полиция с апел към водачите

20 November 2018 07:50

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова ръководството на отдел “Пътна полиция” – СДВР обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата. От столичната полиция напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони. Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си. Пътна полиция припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия: - да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво; - задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите; - препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна; - добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач. - При възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това. Основни правила за поведение на пешеходците - да не забравят, че и те са участници в движението - апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя; - да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат - да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейват, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

В 8 области на страната е обявен жълт код за сняг и поледици

20 November 2018 06:14

В 8 области на страната е обявен жълт код за сняг и поледици на 20 ноември. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и София-област. От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни за обширни области със сняг и/или лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Метеоролозите предупреждават още хората да бъдат внимателни,

Хиляди домакинства в страната останаха без ток след първия сняг

19 November 2018 20:15

Първият сняг за сезона не успя да предизвика проблеми по пътищата, но хиляди домакинства останаха без ток. Близо 6000 абонати в община Мездра бяха без електричество. Десетки селища в Пазарджишко и Смолянско също останаха без ток след падналия сняг. И в София имаше проблеми.

Лошо време: Ниски температури и сняг в Румъния, в Испания - наводнения

19 November 2018 19:55

Сняг и ниски температури обхванаха съседна Румъния, лошото време взе жертва и в Испания.

Огромни вълни отнесоха балкони от хотелите в Тенерифе (ВИДЕО)

19 November 2018 15:20

Огромни вълни заляха сгради по северното крайбрежие на Тенерифе, най-големия от Канарските острови.   Бурното време стана причина за евакуацията на десетки местни жители и гости на острова през уикенда.   На публикувани в социалните мрежи кадри се вижда как водата буквално отнася балкони на сгради, разположение на първа линия в курортното градче Меса дел Мар. Няколко души са били изнанадани от придошла вълна, докато обядвали в ресторант.  За щастие, не се съобщава за жертви и пострадали. {cbrelatedarticle count="2" /}  Вече оранжевият код за големи вълни е променен на жълтвълнитенерифелошо време

Заради зимата: Прибраха 700 кактуса от Ботаническата градина в Балчик

19 November 2018 12:21

Около 700 кактуса от откритата експозиция в Ботаническата градина в Балчик са прибрани в оранжерия. Топлолюбивите растения ще останат там до пролетта. Повечето от кактусите, които тежат близо 100 килограма, се пренасят на ръце от служителите на градината. Екзотичните екземпляри са част и от постоянната колекция в Балчик, която може да се види и през зимата.

БЧК разкри четири пункта за бедстващи пътници в Северна България

19 November 2018 12:08

Четири пункта за бедстващи пътници отварят врати от днес в Североизточна България. Във всеки един от тях могат да пренощуват по десет души, закъсали с автомобилите си. При нужда Българският червен кръст има готовност да разкрие и още два допълнителни центъра.

От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия

19 November 2018 11:21

Във връзка с понижаване на температурите през зимния сезон и повишаването на потреблението на електроенергия от ЧЕЗ призовават за разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност, съобщиха от компанията. От ЧЕЗ напомнят, че консумацията на електроенергия е основен фактор при формиране на сметката за ток.

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

19 November 2018 06:29

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна днес. Синоптиците предупреждават за опасно време и обилни валежи от сняг в планинските райони, в Северна и в Западна България, където натрупванията ще достигат от 10 до 25 сантиметра.

Първи сняг покри България, пътищата са проходими

18 November 2018 22:00

Всички пътища в страната са проходими при зимни условия, съобщиха от МВР и призоваха водачите да шофират внимателно и със съобразена с пътната обстановка скорост.