Култура

12 юни 2018 08:15

"Железният светилник" на Димитър Талев освети и Македония

Тази вечер в препълнения Народен театър на Македония се състоя премиерата на "Железния светилник" от Димитър Талев, предаде БГНЕС. На премиерата присъстваха артисти, културни дейци, дипломати и общественици. От утре, 13 юни, постановката ще се играе ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Театър на сенките в Бургас

07 August 2018 18:26

Театърът на „Карагьоз“ – сенки от миналото в съвременен прочит, на фестивала „Дни на куклите“ в Бургас.

„Малък сезон 2018“ – инкубатор за алтернативно изкуство

17 July 2018 17:28

Тъкмо участието на съвсем млади артисти и некомерсиални проекти, струва ми се, препотвърди както идеята за „Малък сезон“ от 1998 г., така и ролята на Театралната работилница като функциониращо пространство за алтернативни проекти.

Млади сценографи от цяла Европа със среща в Пловдив

16 July 2018 07:05

Млади сценографи от няколко европейски страни се събраха в Пловдив за обмяна на умения. След Флоренция и Париж, българският град е третият домакин на майсторски клас от поредица по програма "Еразъм +".

За трета година Римските терми във Варна стават театрална сцена

11 July 2018 06:53

От 12 юли до 13 август Театрално-музикалния продуцентски център - Варна пренася част от най-успешните си представления там. Публиката ще може да види още мюзикъли, както и концерти с участието на вокалистите и музикантите на варненската Държавна опера. Началото на спектаклите е от 21 часа.

Театърът е признание на другия

10 July 2018 15:26

Габор Томпа, един от водещите режисьори в Румъния и директор на Унгарския държавен театър на Клуж-Напока, е новият президент на Съюза на европейските театри.

Поради огромен интерес пускат ограничено количество допълнителни билети за “СОФИЯ МОНО 2018”

10 July 2018 13:14

Поради огромният интерес към фествала “София Моно 2018” организаторите от Артишок и Столична община днес пускат допълнително ограничено количество билети в продажба за някои от постановките в програмата му. Това са хитовите постановки на Мариус Куркински – “Черното пиле” (играе се тази вечер, 10 юли), за моноспектакъла на Виктор Калев – “Грамофонът” (на 11 юли) и за “Възгледите на един учител за народната п

Театрална панорама

07 July 2018 12:20

Театърът продължава да живее своя пълнокръвен живот. Той не зависи от развитието на киното или телевизията, защото носи в себе си неподражаемото очарова­ние на живата сцена.

Започва фестивалът “СОФИЯ МОНО 2018”

05 July 2018 14:51

На 7 юли (събота) започва осмото издание на фестивал на моноспектаклите – “СОФИЯ МОНО 2018” в парка на Военна Академия “Г.С.Раковски” в София. В събота вечер събитието ще открие моноспектакълът “Пилето, което което казва КУ” на актьора Иван Юруков. Всяка следваща вечер до 17 юли точно в 21.00 ч. на сцената под звездите ще стъпят още любими и талантливи актьори! Топ спектаклите си ще представят: Камен Донев (на 8 и 12 юли), Мар

Театър пред театъра: Концерт-спектакъл "България благословена земя"

30 June 2018 08:57

За втора поредна година Народният театър "Иван Вазов" ще закрие сезона под открито небе. Началото е довечера с "България благословена земя" - концерт-спектакъл, който е част от закриващата програма за финала на Българското европредседателство. За разказва Цанка Николова.

29 юни 1613 г. Театър „Глобус” изгаря до основи

29 June 2018 07:30

На 29 юни 1613 г. театър „Глобус” в Лондон изгаря до основи. Инцидентът става, след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра. След пожара „Глобус” е възстановен в оригиналния си вид едва през 1997 г. Театърът е основан през 1599 г. Строежът на сградата бил поверен на Питър Смит, майстор от класа. Той намира и изгодно купува уникален дъбов материал за „вътрешните, декоративни нужди”, който формира такава акустика, за която дълго се носят легенди из театрален Лондон. Цяла пролет работниците на Смит старателно изграждат най-красивия театър, който някога се е появявал в Лондон. Актьорите знаят какво искат: кръгла сграда, наподобяваща земното кълбо и буквата „о”, изцяло от дърво, без пирони и скоби, с всички необходими стаи и помещения, които правят елизабетинската драма бързо, интимно, риторическо средство за общуване; навлизаща в двора авансцена; ниша, скрита зад завесата, или място, предназначено за разучаването на ролите; тераса, или галерия горе над нея – галерия за музикантите; шатра – небесен свод, частично закриваща сцената; удобно мазе и люк. Всички с нетърпение очакват момента, когато тържествено ще бъде вдигнато емблематичното знаме на театъра: Херкулес със земното кълбо на раменете. Мотото е избрано просто и символично: „Totus mundus agit histrionem” („Целият свят е театър”). През 1613 г. обаче, по времето на спектакъла „Хенри VIII” театралният топ, който според сценария трябва да гръмне зловещо и величествено, се поврежда. От неговите искри се възпламеняват няколко греди, а след това и сламата, с която е покрит навесът над сцената. Началото на втора част е положено през 1614 г., но краят настъпва след по-малко от 30 години. През 1642 г. театър „Глобус” е разрушен от пуританите. Точните му координати дълго време остават неизвестни, докато през 1989 г. останките на основите му не са намерени под паркинга „Анкър Теръс” на Парк Стрийт.