България

12 юни 2018 10:47

Борисов се срещна в Измир с турския си колега Бинали Йълдъръм (ВИДЕО)

По Трансанадолския газопровод до България ще достигат 1 млрд. куб.м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Съдът отказа екстрадиция в Турция на Мехмед Явуз

10 October 2018 22:52

Варненският окръжен съд отказа екстрадиция на германския гражданин от кюрдски произход Мехмед Явуз. Той беше задържан по искане на Турция на летище Варна на 2 септември.

Борисов инспектира пътен участък и в Украйна

05 October 2018 15:09

Българският министър-председател Бойко Борисов и президентът на Украйна Петро Порошенко направиха инспекция на ремонтиран участък на международния път Е87 Одеса – Рени. При посещението на българския премиер Борисов през май тази година в Киев Петро Порошенко пое ангажимент този участък в Болградска област да бъде ремонтиран. Сега двамата са гости на тържествата по случай 160-годишнината от основаването на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“ в Болград. В тази част на страната живеят най-много украински граждани с български произход. Борисов заяви, че украинските граждани с български произход винаги ще са мост за сътрудничество между двете страни. Българският премиер подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделянето и разбирането на двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна. По думите на Борисов, сме длъжни да използваме това приятелство, за да живеем по добре. От своя страна Порошенко благодари за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията ЕС – Украйна, включително и за финансовата помощ за страната му.

Премиерът Борисов е на посещение в Украйна

05 October 2018 06:33

Министър-председателят Бойко Борисов е в Украйна за отбелязването на 160-годишнина на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски". В честванията в Болград ще участва и президентът на Украйна Петро Порошенко.

70% от туристите, посещаващи Одрин, са българи

01 October 2018 10:04

През последните два месеца в хотелите в Одрин /Едирне/ са отсядали предимно туристи от България. Статистическите данни сочат, че 70 процента от чужденците, посещаващи града, са български граждани, двадесет на сто са гостите от Гърция и десет - румънските туристи. Това съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред група български журналисти от Разград и Шумен. Срещата с тях бе в рамките на съвместен проект между регионалното представителство в Източна Тракия на Дирекцията по информация и печат към Президента на Турция и Българското генерално консулство в града и се реализира със съдействието на Българско-турската търговско-индустриална камара в Шумен.

Премиерът Борисов се срещна с Майк Помпео и Антонио Гутериш

28 September 2018 23:10

Премиерът Бойко Борисов се срещна с американския държавен секретар Майкъл Помпео и с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Подробностите от специалните ни пратеници в Ню Йорк Ирина Цонева и оператора Илия Иванов.

Премиерът Бойко Борисов с коментар за изказването на президента

28 September 2018 22:50

От Ню Йорк премиерът коментира изказването на президента Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов произнесе реч пред ООН

28 September 2018 18:04

Официална реч от трибуната на Общото събрание на ООН произнесе премиерът Бойко Борисов. Тази година основната тема на Общия политически дебат на ООН е „Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойчиви общества". Премиерът отправи призив за удвояване на съвместните усилия за мир и стабилност в Украйна, говори за борбата с тероризма и необходимостта от превенция на младите от радикализиране,за миграционните процеси като глобален проблем, за ролята на Западните Балкани.

Борисов пред ООН: Против сме прекрояването на граници

28 September 2018 17:55

Против сме прекрояването на граници, това не е решение. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалната си реч на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. По време на речта си той говори за действията на правоохранителните органи в борбата с наркотрафика. Премиерът се спря и на ефекта от българското председателство на съвета на Европейския съюз и очерта особеностите на Балканите. В речта Борисов обяви, че в този момент в страната се провежда акция по задържането на "стотици тоно

Борисов: Приносът на България за Западните Балкани се оценява много

28 September 2018 10:03

Приносът на България за Западните Балкани, това, което сме направили за присъединяването и даването на дати, перспективи, се оценява от всички много. И неслучайно толкова много се радваха на нашето участие и всички до един заявиха, че очакват и занапред да продължим така да подкрепяме този път, тази перспектива и, разбира се, темпото да не пада по пътя до финалната фаза. Това заяви в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Имахме дълга среща с Доналд Туск и репе

Висша мода, вдъхновена от шевици и бродерии, събра дипломати и светски елит

27 September 2018 23:30

Централният Военен клуб в София се превърна в подиум на бляскав моден спектакъл във вторник вечерта. Дефилето бе организирано от Посолството на Република Турция в България по инициатива на Негово Превъзходителство посланик Хасан Улусой и съпругата му, госпожа Дидем Улусой. Колекцията висша мода на световно изявения турски дизайнер Ахмет Йозджейхан, наречена „Споделено минало, Общо бъдеще“, представи по съвременен начин изящна линия облекла с характерни елементи, както за българските, така и за турските традиционни женски костюми. Събитието се проведе в присъствието на редица известни личности, модни специалисти, представители на българските институции и дипломатическия корпус. Специални гости бяха Техни Величества Цар Симеон Сакскобургготски и Царица Маргарита, на които домакините изказаха искрени благодарности за оказаната подкрепа. „Посолството на Турция полага усилия за задълбочаване и развитие на съществуващата култура на съжителство между нашите народи.“, така започна своето приветствие Д-р Хасан Улусой, посланик на Република Турция у нас. И продължи споделяйки с гостите, че вече година, откакто е встъпил на длъжността си в България, с голямо удоволствие и все по-задълбочено, заедно със своята съпруга, чийто предци са родени по нашите земи, откриват и отчитат общото в бита и културата съседните ни страни. В моделите от колекцията „Споделено минало, Общо бъдеще“, дизайнерът Ахмет Йозджейхан майсторски успява да съчетае сходните линии и орнаменти в облеклото на двата народа. При изработката на моделите, по необикновен начин са преплетени кене-дантели и български мотиви, комбинирани върху фини памучни кафтани, шевици и изображения на български монети, ръчно изтъкана коприна, украсена с истински златни нишки и турски бродерии, датиращи от преди близо 200 години. „Традиционният и съвременен стил на обличане на българката винаги е бил източник на вдъхновение за мен в моите изследвания при посещенията, които съм осъществявал в различни градове на България.“, каза Ахмет Йозджейхан. „Силно ме впечатлиха тъканите и десените, в които се открояват фолклорните елементи и ярките цветове на природата. България притежава невероятно красива природа. Нейният прекрасен народ е успял да даде израз на това богатство и в облеклото си, което във фолклорен смисъл е наситено от природата. На мнение съм, че най-важната задача на един моделиер е да успее да съчетае традиционното с модерното и да го превърне в жива култура. Бих искал да подчертая, че за мен е гордост да пресъздам общото между турската и българската култура и история в тази колекция.“, сподели още дизайнерът, който спечели бурни овации и най-високи оценки от всички присъстващи на ревюто.