Икономика и бизнес

12 юни 2018 15:13

Ангелкова с нова идея - законът за шума да не важи в националните курорти

Националните курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за защита от шума в околната среда и правилата да се регулират в отделна наредба. Предложението е на министърката на туризма Николина Ангелкова и бе представено по време на петата годишна ср...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Близо 300 са свободните работни места в Банско и Разлог на прага на зимния сезон

18 November 2018 08:45

Все повече сезонни работници се връщат на работа в зимните курорти след приключване на летния туристически сезон. По-високото заплащане и пакетът социални услуги, които предлагат работодателите, се оказват основните причини българите с добра квалификация да се връщат на работа в зимните ни курорти. Най-търсени в момента са позициите за бармани, сервитьори, рецепционисти и готвачи.

Проверки в зимните курорти от декември

06 November 2018 09:45

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки в туристическите обекти в планинските курорти от началото на месец декември. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов пред БНТ. "Ще извършим първоначално проверки в обекти, в които през изминали периоди сме установили нелоялни практики относно поети и неизпълнени ангажименти или различен тип административни нарушения - липса на важна информация, проблеми с категоризацията", добави Маргаритов. Той обясни, че предвид спецификата на зимния сезон някои от проверките ще бъдат съвместно с други контролни органи, като Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, икономическа полиция и др. Целта е да се установи отговарят ли ски пистите на изискванията на Наредбата относно информационната обезпеченост, включително и обозначаването на степента на сложност на всяко от трасетата. Инспекторите ще проверят и дали са приведени в готовност съоръженията, извършена ли е профилактика, имат ли технически паспорти, в които да се регистрира кога и как са извършени съответните дейности по отношение на привеждането им в готовност за експлоатация, обясни Маргаритов.

От 20 до 50 лв. на вечер в Чепеларе през зимата

04 November 2018 19:04

От 20 до 50 лв. варират цените на нощувките в хотелите в Чепеларе през зимния сезон в зависимост от категорията и включените допълнителни услуги, информират от хотелиерското сдружение в града. Над 95% от местата в хотелите вече са резервирани за празничните дни около Коледа и Нова година. Зимният туристически сезон се очаква да започне от 8 декември, но промени са възможни, съобразявайки се с метеорологичните условия и прогнозите за снеговалежи. Чепеларе запазва позициите си като зимния курорт, насочен главно към българските туристи, коментират хотелиери. Цените на нощувките не са увеличавани през последните години, съобразявайки се именно с българския пазар. От чуждестранните клиенти се очакват руски, гръцки, румънски, английски ваканционни групи. Хотелите в града все още имат ограничен брой свободни места за Коледа и Нова година, а за студентския празник резервациите продължават.

Спиш при роднина - плащаш курортна такса

03 November 2018 22:29

Всяко посещение при роднини за повече от 24 часа може да се таксува като туристическа дейност. За това сигнализират неправителствени организации, които посочват, че предложението е разписано в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за туризма. На практика всеки българин, който посещава близки в курорт, ще бъде турист и съответно трябва да бъдат заплатени такси, коментират от организациите, съобщи БНР. От Националната асоциация „Българско Черноморие“ и Националното сдружение за защита собствениците на имоти се опасяват, че всяко посещение при роднини за повече от 24 часа, може да се тълкува като туристическо. Председателят на асоциация „Българско Черноморие“ Димитър Канариев отбелязва, че в допълнителните разпоредби на проектозакона има и други необмислени текстове, сред които определението за хора, които не са туристи. Записано е, че това са „лицата, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда“. Неправителствените организации официално ще внесат становище си по проектозакона за туризма, като планират да организират и дискусия с представители на бранша.

Ангелкова: Намаляването на административната тежест е ключов приоритет

03 November 2018 16:23

Подобряването на условията за работа на бизнеса също и намаляването на административната тежест са ключов приоритет в дейността на министерството. С промени в Закона за туризма бяха премахнати 19 вида документи, а сега работим по въвеждането на лицево разпознаване.Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на форум пред Жени ГЕРБ, който се проведе във Велинград, съобщиха от партийния пресцентър.

Недостиг на работна ръка в ски курортите у нас

28 October 2018 18:30

Седмици преди началото на сезона наддаването за работна ръка в зимните ни курорти вече започна. В Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000. В ски-комплексите ни се търсят близо 2 000 души за сезонна работа, показа репортаж на NOVA.   За да се справят с кризата с кадри, хотелиерите в Пампорово тази година са решили да внесат три пъти повече работници от Украйна и Молдова.   Затрудненията не са само при хотелиерите и ресторантьорите, а и за всяка десета фирма у нас, която търси персонал. {cbrelatedarticle count="2" /} Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите. Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа, не се дават редовни почивки, работното време се удължава, без да се заплаща. Според туристическия бранш ниското заплащане не е единствената причина за липсата на кадри. Професионалните гимназии също не сключвали договори за стажове и ученически практики. А хотелите в зимните ни курорти вече са на 50% резервирани за ски сезона. Тази година и цените на нощувките ще са по-високи с 5 на сто.икономикаработна ръказаетостски курортиработна заплата

Николина Ангелкова: За цялото лято са подадени само 2 жалби за шум в хотелите

15 October 2018 19:30

За цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след срещата с бранша за отчитане на резултатите от летния сезон. Стана ясно и че системата за туристическа информация, която ще свърже хотелите с НАП и данъчните ще заработи от догодина. В момента туристическото министерство изгражда и система за лицево разпознаване, която ще служи в улеснение на бранша при различни административни дейности.

Ангелкова се срещна с инвеститори и представители на туризма в Саудитска Арабия

09 October 2018 18:23

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с инвеститори от Саудитска Арабия и представители на Националния туристически комитет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Домакин на дискусията в Рияд бе д-р Сауд Ал Масхари, генерален секретар на Съвета на саудитските камари. Българският министър е на работно посещение в страната по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по тур

Глобяват до 1000 лева и конфискуват музикални уредби за шум от сватби във Вършец

20 September 2018 15:00

Местните парламентаристи приеха изменение и допълнение на Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата и опазване на околната среда в Община Вършец, по предложение на кмета Иван Лазаров.Забранява се озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение.

Ангелкова: Не знам да са водени разговори за моето оттегляне от поста

17 September 2018 21:17

Познавам и Младен Маринов, и Росен Желязков, и Петя Аврамова. Бих искала да използвам възможността да благодаря и на министрите Нанков, Московски и Радев. Не виждам напрежение, всеки от нас си изпълнява задълженията. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Лице в лице" по бТВ. Успяхме да рекламираме летния и зимния сезон, за да отчетем ръстовете - за 2018 година очакваме около 8 процента ръст на годишна база. Нямало е разговори за мое оттегляне от поста. Прокуратурата отказа да образува производство, както аз, така и моите служители се стремим да спазваме закона, коментира тя. Не мисля, че имаме разногласия с вицепремиера Валери Симеонов. За мен е важно да имаме режим на диалог, имаме различни гледни точки, но е важно да се обсъжда и да се вземе най-доброто решение за обществото. Нямам преки наблюдения колко тихи са били летните нощи в Слънчев бряг, каза още министър Ангелкова. Националните курорти трябва да имат специфичен статут, нещо, което ние направихме от Министерството на туризма. Беше поставено именно това в законопроекта, тези курорти да бъдат извън Закона за шума. Местната власт трябва да го реши и ние да дадем възможност за развитието на туризма, сподели Ангелкова. След сигнали, че плащаме много глоби за сигнали за шум, съм изпратила писма до хотели и туроператори. Имаме не повече от 2 такива случая. Там, където сме стартирали с новите процедури, са се получили евтини цени на чадърите по плажовете. Когато групираме плажовете по групи, ще има различни параметри във всяка от тях. От 2347 плажа успяхме да намалим с 23% неохраняемите плажове, коментира Ангелкова.