Здраве

12 юни 2018 18:30

НЗОК успокои, че гарантира лъчетерапия на всички онкоболни

НЗОК гарантира лъчетерапия на всички онкоболни, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Във връзка с публикации в медиите, в които се твърди, че Националната здравноосигурителна каса ограничава лъчетерапията на онкоболни пациенти, НЗОК заявява следното: Има...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Близо половин милиард повече в бюджета на НЗОК за 2019 г.

19 October 2018 22:40

Близо половин милиард лева допълнително за здраве ще има през следващата година. Това е записано в проекта на бюджет на Здравната каса, съобщава bTV. Осигурителната вноска се запазва – 8%. Бюджетът ще бъде близо 4,3 млрд. лв. Увеличението идва главно от нормативни промени – повишаването на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Най-съществено нарастват разходите за медикаменти и за болнична помощ. Касата планира да отложи за догодина плащането на б

Бургас и Ямбол са на едни от водещите места по онкологична заболеваемост в страната

14 October 2018 09:42

За съжаление Бургас и Ямбол са на едни от водещите места по онкологична заболеваемост в страната. Това каза за Радио "Фокус" – Бургас проф. д-р Христо Бозов, управител на онкологичен център в Бургас. "Към момента има към 28 000 регистрирани болни с ракови заболявания в двете области, като всяка година болните се увеличават с 2700-2800. От новорегистрираните заболявания, най-голям процент са тези свързани с храносмителната система, средно около 600 всяка година. След тях

Ананиев: Подписах договорите за закупуване на апаратура за хемодиализа

12 October 2018 14:25

До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило капиталови средства в размер на близо 4,9 млн. лева за закупуване на апаратура за хемодиализа, водоочистващи системи и хемодиализни легла. Днес подписах договорите. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос какви са проблемите в работата на центровете по хемодиализа. "Средствата са за общо 29 държавни лечебни заведения търговски дружества", посочи той

Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер

11 October 2018 19:16

Електронна система за контрол на скъпоструващите лекарства за химио- и имунотетерапия работи в Комплексния онкологичен център в Пловдив. С нея се следи постоянно процеса на изписаните медикаменти от лекаря до пациента, за да не се допускат злоупотреби.

Болницата във Видин поднови приема на пациенти с хемодиализа

09 October 2018 16:05

От днес е подновен приемът на пациенти в хемодиализата във Видин, която в четвъртък спря работа заради авариен ремонт на водоочистващата система. Центърът е единствен за цялата област, а пациенти трябваше да пътуват до частна диализа в Монтана, на повече от 100 км в едната посока.

Осем задържани след акции в две онкоболници

05 October 2018 11:27

Осем души са задържани при проверките, извършени от Специализираната прокуратура и ГДБОП в две онкологични болници. Това съобщи в петък вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание.  В четвъртък следобед беше иззета документация от две лечебни заведения - по неофициална информация става въпрос за хематологичната болница „Йоан Павел” в София, която се намира в сградата на Пета градска, и за онкоболницата „Св. Мина” в Благоевград. Съмненията на разследващите са за търговия на черно с медикаменти за раковоболни пациенти. "Предмет на проверките са данни за извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверяват се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика, съобщиха вчера от прокуратурата. Днес Младенов вече заговори и за организирана престъпна група. „От вчера се провеждат процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство на Специализираната прокуратура и ГДБОП и се извършва неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва престъпления с лекарства и болници. Към момента процесуално-следствените действия продължават и когато всичко е готово, ще бъде дадена пресконференция“, каза още Маринов и посочи, че тези разследвания са дълги няколко месеца и е важно да завършат с резултат. „Нека да оставим колегите и прокуратурата да си свършат работата. Към момента има задържани осем лица, които са съпричастни, предстои да видим на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения", добави той. Според него "финансовият размер на злоупотребите в случая не е толкова важен, колкото да се прекратяват действията с лекарства, защото това засяга човешки животи“. По информация на бТВ проверки има и в други лечебни заведения. Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват и други болници за злоупотреби с лекарства за онкоболни, както и за злоупотреби с животоспасяващи лекарства за пациенти с други заболявания.

Кирил Ананиев: Предвидили сме над 2,5 млн. лв. за хемодиализа

04 October 2018 21:21

Над 2,5 млн. лв. за закупуване на нова апаратура за хемодиализа в държавните болници е заделило здравното министерство. Това съобщи министър Кирил Ананиев. Той обясни, че в отделението по хемодиализа във видинската болница тече серизона проверка. Там са изпратени екипи на ИАМО, РЗИ и РЗОК.Първите резултати се очакват до няколко дни.

Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка

27 September 2018 18:05

Сблъсък за здравната реформа между омбудсмана и здравния министър. Ден след като обяви идеите си за реформа, Кирил Ананиев беше атакуван от Мая Манолова заради новата задължителна здравна застраховка, която стои в основата на предлаганата реформа. Манолова твърди, че застраховката е незаконна и излишно товари пациентите с още едно плащане. Според здравния министър въвеждането на застраховките е напълно законно. За БНТ Кирил Ананиев обясни, че с тези пари ще се финансират нови дейности и ще се осигури по-качествено здравеопазване.

Разходите на НЗОК за лечение на българите в чужбина и за лекарства нарастват

27 September 2018 13:59

Разходите на НЗОК за лечение на българите в чужбина и за лекарства нарастват. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева пред журналисти след заседание на надзорниците. Тенденцията за нарастване на сумите, по думите на Начева, няма да създаде опасност или проблем за изпълнението на бюджета за тази година, защото средствата, които ще се платят вече са договорени.

Кирил Ананиев: Всичко, което предлагаме, е за подобряване на здравеопазването

27 September 2018 08:25

Като министър на здравеопазването внесох вчера на национална кръгла маса и двата варианта - естествено, че имам своя приоритет - това е вторият вариант, в който има преходен период към пълната демонополизация на НЗОК. Това обясни в сутрешния блок на БНТ здравният министър Кирил Ананиев.