Свят

13 юни 2018 08:08

Кюрдите могат да решат дали Ердоган пак ще е президент

Ще решат ли гласовете на кюрдите кой ще е новият президент на Турция след изборите на 24 юни? Този въпрос поставя в свой материал AFP. Според анализа основен елемент ще е град Диарбекир, където се очаква категорична победа на Селахатин Дермиташ. Въпр...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Ердоган покани на чай студенти, които го обидиха

11 October 2018 11:31

Турският президент Реджеп Ердоган покани на чай в президентския дворец група студенти, които му се подиграха с карикатура, предаде „Дейли Сабах“. Те са приели поканата, но не е уточнена дата за посещението. Четиримата студенти от Близкоизточния технически университет в Анкара бяха разкритикувани през месец юли, когато на церемонията по завършването си издигнаха банер с обидна карикатура. Реджеп Ердоган е предприел необичаен подход и ги е поканил в двореца си на чай. Турските медии пишат, че по този начин Ердоган иска да покаже, че е отговорен към критики. Президентът планирал да изслуша и други хора, които не са съгласни с управлението му. След опита за военен преврат в страната през 2016 година турските власти предприеха масови арести и чистки на всички нива в държавата. В затворите попаднаха и много учители и професори.

Ердоган: Демокрацията не е възможна с медии

03 October 2018 18:59

Турският външен министър отрече да е сравнявал холандското правителство или народ с нацисти

Кюрдите в Германия критикуват забрана на протест срещу Ердоган

18 September 2018 09:12

Голямата кюрдска общност в Германия съобщи, че ѝ е било „забранено“ от властите в Берлин провеждането на митинг край Бранденбурската врата по време на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган този месец. Вместо да се стекат на 29 септември край символа на германското единство, кюрдите ще се съберат на „Потсдамер плац“ в деня на пристигането на Ердоган. Очаква се на протеста да се съберат около 10 000 души. Михаел Гасен, говорител на берлинската

Ердоган се самоназначи за шеф на фонд

12 September 2018 17:36

Новият председател на Държавния инвестиционен фонд на Турция е ... Peджeп Taйип Epдoгaн. Турският президент вече е освободил от длъжност целия мениджърски състав, който управлява фонда последните две години. Новият генерален мениджър е Зaфep Coнмeз. Той идва от суверенния фонд на Малайзия. Зетят на Ердоган – Бepaт Aлбaйpaĸ, който е министър на финансите, ще е член на УС на фонда. Фондът е създаден през 2016 г. с цел капитализиране на държавните активи, минимизиране сътресенията на пазара в следствие на неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. В активите на фонда са стратегически компании като турският национален превозвач – Тurkіѕh Аіrlіnеѕ, телекомуникационният оператор Тurk Теlеkоm, дъpжaвнитe бaнĸи Zіrааt Ваnkаѕі и Тurkіуе Наlk Ваnkаѕі, дъpжaвнитe пeтpoлни и тpъбoпpoвoдни ĸoмпaнии, нaциoнaлнaтa пoщeнcĸa cлyжбa, фoндoвaтa бopca, дъpжaвнaтa лoтapия и дъpжaвнaтa жeлeзoпътнa cиcтeмa. Какви са целите на фонда е въпрос, който широко се дискутира. Според едни компаниите в него трябва да бъдат управлявани с добавена стойност, а според други – активите трябва да бъдат „разгънати”, за да се минимизират пазарните сътресения. Трети са на мнение, че активите трябва да бъдат секюритизирани и държавата да вземе заеми срещу тях.

Ердоган пак заведе дело срещу лидера на опозицията

12 September 2018 16:30

Турският президент Реджеп Ердоган заведе поредно съдебно дело срещу лидера на основната опозиция Кемал Кълъчдароглу с искане за 250 000 лири обезщетение, предаде БГНЕС. Според адвокатите на държавния глава, вината на Кълъчдароглу е в това, че в словото си пред заседанието на регионалните лидери на Народно-републиканската партия е нападнал личните права на Ердоган. В жалбата са цитирани откъси от речта на опозиционния политик, които доказвали, че тя носи характера на организацията ФЕТО на ислямс

Иран потвърди, че е обстрелял кюрдски бунтовници в Ирак 

09 September 2018 14:27

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция потвърди днес, че е изстрелял вчера седем ракети по главната квартира на бунтовническо движение на иранските кюрди в Ирак, предаде Франс прес. Арабско НАТО - новата идея на Тръмп срещу Иран "Щабът на терористите (. . .) бе улучен в събота със седем ракети земя-земя, изстреляни" от подразделение "на въздушно-космическите сили на Гвардейците", се посочва в комюнике от сайта на елитните ирански войски. Надеждата на Ирак е в Муктада ас Садр Според кюрдски източници при удара в град Кьойсанджак са били убити 11 членове на Демократичната партия на Ирански Кюрдистан, смятана за терористична организация от Техеран и базирана в Иракски Кюрдистан.

Eрдоган: САЩ финансират кюрдите в Турция и Сирия с пари от петрол

09 September 2018 14:01

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че САЩ финансират с пари от петрол бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН).

Насред кризата Ердоган ще си строи нов дворец - в Анадола

30 August 2018 12:24

Ердоган ще строи нов дворец. Този път в провинция Битлис, Източен Анадола. Новината за изграждането на новата президентска резиденция бе съобщена от самия Ердоган. Това ще бъде четвъртият му дворец - след тези в Анкара, Истанбул и бъдещата му лятна резиденция на Средиземно море. Новият му дворец ще се издига в Ахлат, на брега на езерото Ван, съобщава "Хюриет". Той ще бъде построен на площ от 1071 квадратни метра. 1071 има символично значение. Числото очевидно е избрано, за да напомня за битката при Манцикерт през 1071 г., когато селджукските турци побеждават византийската армия. След тази победа започва тяхното завладяване на Анадола и началото на упадъка на Византия. В Ахлат Алп Арслан, предводителят на селджуксикте турци е бил разпънал шатрите си.  Турската опозиция реагира гневно на новината като обвини Ердоган, че харчи излишни средства във време, в което икономиката на страната не е в развета си, турската лира се срива, а обикновените хора трябва все повече да затягат коланите си. Според Ердоган обаче новата му резиденция ще е ново потвърждение на успеха и величието на Турция. Новият проект на турския президент обаче е скромен в сравнение с мегаломанския президентски дворец, открит в Анкара през 2014 г. Той се превърна преди четири години в ябълка на раздора в Труция, защото погълна огромни средства. Палатът Ак Сарай, или Белият дворец, в който има повече от 1000 стаи, се оказа доста по-скъп от първоначално предвидените 350 млн. долара като строителството му стигна над 615 млн. долара. Повишението се дължеше на строежа на допълнителна жилищна част с близо 250 стаи за семейството на президента Ердоган, както и на засаждането на хиляди вносни италиански дръвчета, всяко едно от тях струвало между 3750 и 10 000 долара Тогава много критици на турския президент коментираха, че си строи дворец като за султан. 

Махнаха скандалната статуя на Ердоган в Германия

29 August 2018 12:03

Отстраниха арт инсталацията, тъй като сигурността й не можеше да бъде гарантирана

4-метрова златна статуя на Ердоган шокира германски град

28 August 2018 16:51

Местните жителите се разгневиха