Образование и семейство

14 юни 2018 08:15

Ректорите ще имат договор за управление на висшето училище

- Министър Вълчев, вече е ясно какво ще бъде увеличението на учителските заплати за следващата година. Ще се почувства ли някой разочарован след предизборния ангажимент всеки да получи двойно повишение на възнаграждението? - Увеличението има за цел д...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Учениците ще държат изпит при над 9 отсъствия по даден предмет

21 September 2018 11:57

При повече от 9 отсъствия по даден предмет учениците ще трябва да полагат изпит за определяне на срочна или годишна оценка. Допълнителното оценяване се налага заради промени в Закона за образованието, а целта е да се спре безпричинното отсъствие на учениците.

Министър Вълчев: МОН има основна задача да върне отпадналите деца в клас

20 September 2018 14:34

Обхващане на отпадналите деца от образователната система е основната задача на образователното министерство. Това заяви в Ямбол министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. За работа с уязвимите групи в Ямболска област са предоставени допълнително 1 милион лева.

7 първолаци в Бобовдолския затвор

19 September 2018 22:24

Със 7 първолаци стартира учебната година в училище СОУ „Д-р Петър Берон“ към Бобовдолския затвор. Най-вероятно бройката ще се увеличи, тъй като има още 3-4 лишени от свобода, които са заявили желание да се образоват, но към настоящия момент се проучват, обявиха от школото. „Похвално е, че с всяка изминала година все повече затворници решават да учат. Изискването е те да нямат завършен съответния клас преди да започне изтърпяването на присъдата. Има някои, които се записват само, за да намалят присъдата си, други обаче приемат обучението присърце“, обявиха от учебното заведение към затвора. Учениците в раирани дрехи са близо 100, но през тази година няма да има паралелка в 12-и клас. Не са малко и лишените от свобода, които изявяват желание да се учат на занаят в разкритите две професионални паралелки - " Помощник в строителството" за учениците от VIII и IX и „Монтажник на вътрешни ВиК мрежи“ - IX- XII клас. „Голяма част от затворниците искат да се научат на занаят, за да могат да се реализират на пазара на труда след изтърпяване на присъдата“, коментираха преподаватели от училището. СОУ "Д-р Петър Берон" отвори врати преди 5 години и с всяка изминала се радва на все повече ученици. Школото разполага с пет класни стаи и учителски кабинет, като за първи път през 2013 г. посреща 49 лишени от свобода. „Всеки от нас е приел предизвикателството да работи така, че да намери път към ученика и заедно, стъпка по стъпка да постигнем успех. Ето от откриването на училището, учениците му са двойно повече, което не е малък успех“, обявиха още преподаватели от учебното заведение.

МОН стартира безплатна платформа с електронно съдържание за всички ученици

17 September 2018 18:36

Услуга с безплатно електронно съдържание и образователни ресурси стартира от догодина Министерство на образованието. Това съобщи в студиото на "Още от деня" просветният министър Красимир Вълчев. Новината идва в деня на откриването на новата учебна година, през която училищата ще могат да използват електронни дневници и учебници.

Вълчев: Столична община планира строежа на 4 нови училища

14 September 2018 12:57

Столична община планира строежа на четири нови училища. Това каза образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол. По думите му основните мерки да се въведе едносменен режим за учениците са три - строеж на нови училища, дострояване на съществуващи такива и намаляване на приема в сега действащите. Според него е възможна и четвърта мярка, свързана с оптимизация и преструктуриране на училищната мрежа. Вълчев обясни, че 74 общини в страната имат училища на двусменен реж

63 на сто от българите смятат, че образованието става все по-лошо

14 September 2018 11:41

63% от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване преди няколко години. Подкрепата за дълго отлаганото разширяване на употребата на колани в превозните средства е внушителна. Това са част от данните по актуални през септември въпроси. Изследването е проведено между 5 и 11 септември сред 769 души. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. На въпрос „Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?“ 16% от интервюираните дават положителен отговор. 63% на сто обаче са на обратното мнение. 21% не могат да преценят. През 2012 г. в аналогичен сондаж на „Галъп интернешънъл“ 23% отговориха позитивно на този въпрос, а 48% негативно. Останалите се колебаеха. За 6 години процентът отговорили „към по-лошо“ е нараснал с 15 пункта, а „към по-добро“ е спаднал със 7. Макар де е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието, коментират от агенцията. По-оптимистично настроени – и през 2012 г., и сега - са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.                 На въпрос „Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?“, през 2018 г. 41 на сто от анкетираните отговарят „да следват в чужбина“. 38% - „да следват в България“. По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование. Дългогодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ по темата сочи, че негативното отношение се дължи не на работата на учители и преподаватели, колкото на цялостното усещане за неадекватна работа на политиците. Разбира се, среща се и скептицизъм по инерция, но във всеки случай данните съдържат достатъчно тревожни изводи.   Три четвърти смятат, че коланите в превозните средства помагат На актуалния въпрос, който се обсъжда тези дни – за коланите в превозните средства – данните са красноречиви: мнозинство от 75% от българите приемат, че коланите действително помагат за безопасността. Мнозинство от 66% подкрепя идеята коланите да станат задължителни в междуградските автобуси.                                  

Вълчев: Свободните места в държавните ВУЗ са математика, физика, химия, инженерни специалности

12 September 2018 15:51

Всички чуждестранни инвеститори искат инженери. Недостиг ще има и в аграрните науки, посочи образователният министър

МОН въвежда нова информационна система за пазара на педагогически кадри

10 September 2018 20:13

На среща с директори на училища и детски градини в Кюстендил образователният министър Красимир Вълчев заяви, че предстои да заработи нова информационна система за търсенето и предлагането на педагогическите кадри.

Красимир Вълчев отива на посещение в Кюстендил

10 September 2018 06:35

На 10 септември 2018 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще бъде на посещение в Кюстендил. Това съобщиха от пресцентъра Ведомството. Министърът ще участва в регионално съвещание с представители на местните общини, директори на училища и детски градини и с представители на национално представителните синдикални организации. Изявления се предвиждат в 13:30 часа, когато министърът ще бъде гост в Детска градина "Мечта". Освен нея, той ще посети още IV ОУ "Иван В

Как учат децата в България - разказът на една чужденка

09 September 2018 15:20

В текст, публикуван в руски сайт за споделяне на опит от живота в чужбина, майка разказва за българското училище в София, което посещава дъщеря й. Интересно е как изглежда българското образование в очите на една чужденка. Оказва се, че "никак не е зле и за радост на родителите - не е скъпо". Заглавието на статията в руския сайт е "Оценки в дроби, строга охрана и настоятелство". А ето и целия разказ. Има някои неточности, но това все пак са лични впечатления.   В българските училища, сравнени с руските, всичко е плюс 1: децата ходят на училище 12 години, а оценките са по шестобалната система. Децата постъпват в първи клас, когато навършат 7 години, но при желание може да започнат и по-рано. Дали детето ще бъде прието по-рано или не – решава учителят. Ако той прецени, че е достатъчно зряло, за да учи, отговорът ще бъде положителен. Може да тръгне на училище и по-късно, по здравословни причини. Началното образование продължава от 7 до 10-11 години, основното (прогимназия) от 10-11 да 13-14 години, средното от 14-15 до 18 години. От 15 до 20 години е етапът на средното специално образование или специализираната гимназия (в България стават пълнолетни на 21 години). Всяко училище е специализирано. Нашето е с профил журналистика и туризъм. Никакви оценки в началното училище и оценяване с дроби на изпитите За постъпване в първи клас не е нужно да държиш изпит. Изключение са училищата към посолствата или тези, които са обвързани с колежи в чужбина. На нас например дори не ни поискаха документи за завършена детска градина или предучилищна подготовка. Повярваха на думата ни, че детето чете български приказки и го записаха в „А“ паралелка, която се смята за най-добрата. В началното образование не се поставят оценки, в основното започва оценяване по шестобалната система. При преминаването от степен в степен, например от началното в средното училище, се държат изпити, често под формата на тестове. След завършване на всеки клас в началното училище издават сертификат, а след всяка нова образователна степен – има изпити. Един от най-популярните предмети е български език и литература (да, това е един предмет). Оценките от изпитите могат да бъдат под формата на дроби например 4,25 по шестобалната система. Като чуя за матура, се хващам за кобура ucha2 Разписание – от 8,30 до 17,00 (заедно със занималнята) Часовете започват в 8,30 и продължават до обяд. Това е първата смяна. След нея повечето деца посещават занималня. По-точно – длъжни са според закона. Неотдавна тя беше направена безплатна. Но за целта трябва да има достатъчно заявки от родители, които желаят децата им да я посещават. В занималнята децата подготвят домашните си, играят, разхождат се на двора (ако времето е хубаво), посещават кръжоци. Тя свършва в 17,00 след това повечето родители прибират децата си, а тези, които остават до по-късно, стоят във фоайето с дежурните учители и играят на телефоните си. Да, в нашия първи клас почти всички имат телефони. Часовете се делят на задължителни (утвърдени от министъра на образованието) и избираеми (избират ги родителите, а после съставят еднакво за всички разписание) и факултативни (кръжоци). Ние избрахме допълнителни часове по български, математика и английски. Казват, че това е стандартният избор. Интересното е, че този списък се подписва от детето, тоест родителите не могат да не се посъветват с него по този важен въпрос. Кръжоците в основната си част са платени. В нашето училище първокласниците могат да избират между народни танци, английски, футбол, ски (когато е сезонът), плуване (в цената влиза и трансфера на децата и струва 80 лева месечно – около 3 200 рубли), архитектура (безплатно). В училище ги подготвят и за олимпиади по математика, които тук се провеждат често. Учебници втора употреба и настоятелства За българските граждани образованието е безплатно. Безплатно е и за децата с чуждо гражданство със статут продължително или постоянно пребиваване. По-голямата част от учебниците и работните тетрадки се дават безплатно, но за някои (например по английски език) се плаща. Стари учебници могат да бъдат закупени в книжарница, в която се изкупуват срещу заплащане. Това е добър начин да се спестят средства. Преди началото на учебната година родителите събрахме средства за ремонт на пода и прозорците в класната стая, както и за нови мебели. Ние платихме 80 лева (3200 рубли). На хората, които не разполагат със средства, им позволиха да не плащат. Четирима татковци и мъжът на класната сами ремонтираха чиновете. Миналата година за ремонт на тоалетната събираха пари по друг начин: децата изработваха сувенири в часовете по трудово и ги продаваха по 1 лев (40 рубли) на училищните базари, посветени на Рождество и Пасха (Великден). Часът по трудово всъщност се нарича „технологии и предприемачество“, което още веднъж потвърждава впечатлението, че изработването на различни неща може да се превърне в професия. В нашия клас, от тази година, започва да действа училищно настоятелство, където може да постъпи всеки и да дари средства по собствено желание за различни нужди на училището (вноската е 20 лева – 1000 рубли). Настоятелството е форма на училищен съвет, нещо като родителски комитет, но за цялото училище. В него участват всички желаещи родители. Те не само събират средства за ремонт, но могат да влияят и върху живота на училището. Родителите общуват основно в групите във фейсбук и там решават различни въпроси: как да се отпразнува Нова година, какви подаръци и на каква цена да се купят и т.н. Какво искат родителите? ycha Графити по стените и строга охрана Отвън нашето училище е цялото в графити, но част от тези рисунки, както личи, са по поръчка на самото училище. Сградата е изрисувана с портретите на велики български педагози и учени, има и надписи от типа: „Приятели завинаги“ Според правилата за безопасност, в българското училище не се допускат родители. Трябва да се обадиш на охраната, че си пристигнал, и той лично звъни на учителя. Родителите могат да влязат безпрепятствено само в празнични дни и когато има родителски срещи. На родителските срещи учителят разказва за успеха на учениците и поведението им. Правят се и анонимни анкети от типа: „как се отнасяте към интеграцията на различни деца“ или кой иска да участва в училищното настоятелство. Затова пък училищният двор може да се посещава винаги. Често тук идват татковци, които играят футбол с децата си. Безплатна закуска и платен обяд Закуската в училище е безплатна. По правило това е ябълка и малка кофичка кисело мляко (аналог на йогурта, без добавки). Обядът е платен, струва 2,50 лв. (100 рубли). Може да платите в понеделник сутринта за седмица напред или да купувате талони всеки ден. На обяд дават традиционни за българската кухня ястия. Някои ученици си носят храна в кутия. Може да се купи нещо и от училищните лавки, но там основно се продават чипсове и шоколадови десерти. Нашата класна не препоръчва на родителите да дават големи суми за джобни на децата, за да не ги харчат за нездравословни храни. Училищни базари и сериозна подготовка за празниците В училище учат на срокове, които се разделят от ваканции. През есента учениците почиват около седмица. Зимната коледна ваканция е най-дълга. Може да бъде продължена и ако бъде обявена грипна ваканция. Няколко дни почивка има през февруари и през пролетта, по време на Пасха. Лятната ваканция за първокласниците е от 31 май до 15 септември. В другите класове се учи по-дълго. В България много ценят празниците и традициите. За тях децата се подготвят дълго, учат стихотворения и подготвят своите изпълнения. Някои от празниците децата отбелязват само в класа, други пред родителите, а трети се провеждат в актовата зала за цялото училище или на улицата пред сградата му. В тези дни има не само изпълнения на децата, но се организират и базари, черпят се с лакомства, които си приготвят вкъщи. Ние занесохме руски сладкиши. В един клас – деца от различни националности. Начало на интеграцията на деца с проблеми Българите не са единствената нация, която живее тук. Според закона децата от други националности не трябва да се изолират в отделни паралелки. Те трябва да са равномерно разпределени по класовете. Пак според закона имат право да изучават майчиния си език в училище. Сега се водят дискусии за това в обикновените училища да учат деца със специални потребности. До момента по-голяма част от тях учат дистанционно. Наченки на интегрирането им вече има, в класа на моята дъщеря например учи детенце с ДЦП. Статията препечатваме от уебсайта MamaNinja.bg.