Регионални

13 юни 2018 20:57

В София се подготвят няколко фен зони за Световното първенство по футбол 2018

Часове остават до началото на Световното първенство по футбол в Русия. Утре в 17.30 ч. БНТ ще излъчи пряко официалното откриване на най-очаквания спортен форум за годината. В следващите 32 дни ще ви покажем 64 мача и около 230 часа телевизионно време...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Автобус се запали в движение в столицата, пострадали няма

21 September 2018 21:26

Автобус на градския транспорт се е запалил в движение в района на метростанция „Ал. Малинов“ в столичния квартал „Младост“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден около 19 часа. Возещите се пътници в автобуса са слезли, няма пострадали. Екипи на пожарната служба са погасили огъня. По първоначални данни се касае за техническа неизправност.

След почивните дни завършва ремонтът на столичния булевард „Монтевидео“

21 September 2018 18:03

До края на предстоящите три почивни дни ще бъде пуснат за движение ремонтираният участък от столичния булевард „Монтевидео“.

Ден без автомобили в София утре

21 September 2018 15:55

София отново ще се присъедини към вече традиционната за Европа инициатива - Ден без автомобили, която ще се състои утре. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община /СО/. Един от най-ярките примери е Париж, където всяка година през септември пешеходците превземат улиците на целия град. Само градския транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение, посочиха от СО. От 11.00 до 17.00 ч. центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране. Гражданите и посетителите на града ще могат да разчитат на градския транспорт за стигане до центъра, а в периметъра между бул. "Княз Александър Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев", бул. "Александър Стамболийски" ще се придвижват пеша, с колело, тротинетка или отново с градски транспорт. За улеснение на софиянци на сайта на общината, както и на Фейсбук страницата на "Зелена София" (https://www.facebook.com/SOfiaGreenCity/), ще бъде качена карта с описание на всички улици с ограничен автомобилен достъп. Жителите и посетителите на София ще имат възможност да се разходят спокойно в центъра на града, да тестват електрически велосипеди или да се включат в някой от туровете, които разказват за историята на града, архитектурата и неговата природа. Опознайте София пеша, призовават от СО.

Оптичното явление "хало" се появи над София (СНИМКИ)

21 September 2018 15:31

По обяд в столицата можеше да бъде наблюдавано оптичното явление "хало". Хало е оптичен феномен, създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Обикновено се образува при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха. Преди метеорологията тези явления са използвани за прогнозиране на времето.

София отбеляза Деня на мира пред Паметника на незнайния воин

21 September 2018 12:51

Днес е Международния ден на мира. 21-ви септември е обявен за ден на мира от ООН през 1981-ва година, а в България той се отбелязва от над 10 години. По целия свят днес ще има събития за защита на правото на мир. У нас, церемонията е пред Паметника на незнайния воин в София. Вижте повече в прякото включване на Мина Петрова в обедните ни новини.

Софийска област и китайската провинция Хубей ще си сътрудничат

19 September 2018 22:10

Софийска област и китайската провинция Хубей ще си сътрудничат,според меморандум, който подписаха областния управител Илиан Тодоров и зам.-председателят на Комитета на Китайската народна политическа конференция Хуминг Ма.

Планът на Витоша забранява нови лифтове

19 September 2018 09:19

Действащият План за управление на Природен парк „Витоша“ не позволява нови лифтове, призна Тома Белев пред програма „Хоризонт“ на БНР. Бившият шеф на парка коментира приключилата проверка на съоръженията в планината, извършена от експерти на Столичната община. Според резултатите от нея местната управа няма сериозни забележки към собственика на лифтовете „Витоша ски“. Специалистите са констатирали факта, за който в. „Труд“ от години пише – нужно е частично изменение на сегашния План, тъй като текстове в него забраняват модернизацията на съоръженията. „Да, за нови писти, лифтове и съоръжения Планът за управление на Витоша е рестриктивен – той не позволява, защото има достатъчно площи към настоящия момент, които не се използват“, потвърди Тома Белев. Той добави, че нищо не пречело да има „подмяна“. Но преди него архитект Влади Калинов, шеф на дирекция „Общински строителен надзор“, обясни: „Досегашните стълбове и тяхното разположение не отговарят на съвременните норми за прекарване на подобно съоръжение. Възстановяването на тези съоръжения също не е възможно, така че да работят, тъй като са изключително стари. За няколко от тях няма резервни части, които да гарантират безопасността им“. Така остава единствената възможност - по съществуващите трасета да се изградят нови лифтове. Както в. „Труд“ е писал през годините, в Закона за устройство на територията (ЗУТ) термин „подмяна“ не съществува. Има „строителство“ или „ремонт“, като и за двете се изисква разрешение. Точно тук е колизията между Плана и ЗУТ - „подмяната“, която фигурира в първия документ, е пожелателна и не отговаря на изискванията на закона. Но това не спира Тома Белев да манипулира, че „нищо не пречи да се подменят лифтовете“. Въпреки твърденията на Белев, архитект Калинов заяви, че въпросът трябва да се разреши от Министерството на околната среда и водите. Столична община или някое друго ведомство трябва да поиска от МОСВ „да се направи преотреждане, тъй като Планът за управление на Витоша забранява разполагането на нови стълбове“. Кой е Тома Белев? Роден е в град Кърджали, по професия и образование е лесовъд. От 1999 до 2012 година е директор на Природен парк „Витоша“. През 2007 г. е кандидат за евродепутат от Зелената партия на бившия кмет на София Александър Каракачанов, която е коалиционен партньор на БСП от 2005 до 2009 година – периодът на управление на тройната коалиция. Според съда в момента е нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България. На последните парламентарни избори през 2017 година е неуспял кандидат на движение „Да, България“ в родния си град Кърджали и получава едва 218 гласа.

Съоръженията на Витоша са проверени и СО няма тежки забележки

18 September 2018 13:56

Всички съоръжения на Витоша са проверени. "Установено е, че в момента сградите имат забележки, които обаче не са тежки. Собствениците знаят за какво става дума. Възложено е да се направи конструктивна експертиза на самите стълбове, по които е опънато въжето за лифтовете. Това коментира пред БНР арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен надзор" в Столична община. По думите му само едно от съоръженията е с премахнато въже - Княжевския лифт. Там е по-теж

Дърво се наклони опасно в София

18 September 2018 11:37

Дърво се наклони опасно на столичната улица “Княз Борис I” и затруднява движението по нея, предаде БГНЕС. На място има екип на пожарна безопасност, който ще обезопасят района и преместят дървото. За щастие при инцидента няма пострадали хора, няма и ударени паркирани автомобили. Дървото се е наклонило и короната му се е опряла на друго дърво на отсрещния тротоар. Движението в района е отцепено. След събарянето на дървото на земята, то ще бъде нарязано и извозено.

13 именити българи станаха почетни граждани на София

17 September 2018 15:30

13 именити българи станаха почетни граждани на столицата по повод днешния празник на София. Отличията бяха връчени на тържествено заседание на Столичния общински съвет.