България

13 юни 2018 20:18

Почина журналистът от БНР Свободин Ламбрев

На 74-годишна възраст почина журналистът Свободин Ламбрев. Дълги години той работи като редактор и водещ на новини в програма "Хоризонт" на БНР....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

На 100 г. почина доайенът на българската дипломация Борис Цветков

19 November 2018 16:11

Бившият посланик за кратко е оглавявал и Съвета за сигурност на ООН

НС прие законодателни промени за поддържане на музикалните състави на БНР

14 November 2018 14:20

Парламентът прие единодушно с 84 гласа "за" промени в Закона за радиото и телевизията на първо четене. Промените предвиждат разширяване на мисията на Българското национално радио /БНР/, като изрично се добавя поддържането на музикалните състави. Установява се минимален процент от бюджетната субсидия на радиото за тяхното поддържане.

Почина журналистката Надежда Кехайова

06 November 2018 08:02

40-годишната Надя бе едно от най-слънчевите лица в българските медии

Отиде си забележителният учен проф. Александър Федотов

31 October 2018 14:56

Проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури, дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии, забележителен учен и ерудит, е починал. Това съобщиха от Софийския университет. Александър Федотов е роден на 6.03.1956 г. в Новосибирск. През 1979 г. завършва Факултета по Изтокознание на Санкт Петербургския университет, специалност монголистика и втора специалност тибетология. През 1987 г. придобива научната степен „доктор” в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” по Източни литератури и култури, а през 1998 г. става „доктор на науките” по Източни литератури и култури. Академичната си кариера Александър Федотов развива в Софийския университет. През периода 1981-1987 г. е асистент по Източни литератури и култури в Софийския университет, през 1987-1990 е главен асистент, през 1990-1999 е доцент. От 1999 г. е професор по Източни литератури и култури (корейска, тибетска и монголска литература). В дългогодишната си работа в Софийския университет проф. Федотов заема и редица ръководни длъжности: избран е за заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии (1995-2001). От 1998 г. е директор на Центъра за източни езици и култури към Университета. Ръководител е на Катедра „Езици и култури на Източна Азия“ (2001-2006), заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007). От 2003 г. проф. Федотов е директор на Центъра по Кореистика в Алма матер, а от 2012 г. е директор на Института „Седжонг“ в София. От 2002 г. е член на Съвета за Висше образование на Република България. За периода 2009-2012 г. е председател на Висшата атестационна комисия на Република България. Областта на научните изследвания на проф. Федотов обхваща литературата и културата в областта на кореистиката, тибетологията и монголистиката; източни езици, религии, фолклор на народите от Централна Азия и Далечния Изток. Той е създател на специалност „Кореистика“ в Софийския университет. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави. Проф. Александър Федотов е член на Световните Асоциации по кореистика, монголистика, алтаистика и тибетология. Автор е на над 40 книги, стотици статии и студии, има десетки преводи от старомонголски, старокорейски и тибетски език. Академичната общност загуби уважаван колега, ерудиран и обичан преподавател, забележителен учен. Поклон пред светлата му памет! Поклонението ще се състои на 2 ноември 2018 г. от 11.00 до 13.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет.  

Напусна ни музикантът Методи Недялков

11 September 2018 13:46

Напусна ни Методи Недялков: музикант с международно признание, педагог и художник. Като депутат във Великото народно събрание той отстоява демократични възгледи. Методи Недялков участва в изработването и приемането на действащата и до днес българска конституция.Опелото ще бъде утре от 12.30 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

След протест: Венеция Караманова остава основен диригент на хора на БНР

22 August 2018 20:12

Детския радиохор протестно пя пред сградата на Министерския съвет

Един невиждан протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

20 August 2018 14:08

Днес на обяд Детският радиохор на БНР излезе на протест пред сградата на радиото. Малките хористи пеят в подкрепа на своята диригентка Венеция Караманова, чийто договор изтече миналия месец. Миналата седмица родители и хористи писаха отворено писмо до медиите и институциите, в което призовават да бъде върната на работа Караманова, която работи в хора от 4 десетилетия. Те изтъкват, че новата диригентка е едва от няколко месеца на позицията и трябва време запознатата с методиката Караманова да й предаде щафетата. Според родителите ръководството на радиото не познава нуждите на хора и искат да се месят в работата му.  Венеция Караманова се просълзи на протеста в нейна подкрепа днес. Много родители заплашват и да изключат децата си. 72-ма са подписали отвореното писмо.  Защо детският хор на БНР ще пее на улицата Според генералният директор Александър Велев обаче, родителите са заблудени и ситуацията не е такава, каквато се описва в отвореното писмо. Караманова е на граждански договор и като такава не може да отговаря за децата, особено на посещения на тренировъчни лагери или в чужбина. Нейният договор е изтекъл и е получила предложение той да бъде удължен за 2 години, но го е отказала. Родителите твърдят, че й е предложена "унизителна" заплата от 156 лв месечно. Това не е така, обясниха от БНР, гражданският договор не включва месечно възнаграждение, а хонорари за конкретни участия, които не са всеки месец. Сумата от 156 лв е постигната, като са разделени тези хонорари на месеците в годината, макар че Караманова няма да работи през цялото време. От БНР отбелязват и че новата диригентка Теодора Димитрова работи от десет години с хора, макар не в тази позиция, и е одобрена лично от Караманова на конкурс в началото на тази година. Дори родителите признават, че Димитрова е направила добро впечатление с професионализма си, но твърдят, че й трябва повече време да свикне с децата. Пред Клуб Z Велев обясни и че има проблеми с ръководството и управлението на хора, в който например няма база данни с контакти на родителите. Видео от протеста днес:    

Внезапно си отиде един от емблематичните гласове на БНР

30 July 2018 13:14

На 1 август изпращаме за последно радио водещата Савелина Савова

БНР пак се вдигна на протест

11 July 2018 14:52

Служители от БНР излязоха днес на протест. Те искат повишение на заплатите и обявиха, че генералният директор Александър Велев назначава постоянно нови кадри, докато заплатите на голяма част от работещите в БНР граничат с минималните за страната. Към протеста на музикалните състави се присъединиха и журналисти и технически лица. Радиоработниците заявяват, че е крайно време институциите да погледнат сериозно на проблема, който от години тлее поради липса на адекватни и отговорни действия както от страна на институциите, така и от страна на ръководствата на БНР. Протестиращите искат да бъдат преразгледани принципите на финансиране на БНР. Междувременно бившият шеф на програма "Хоризонт" на БНР - Лили Маринкова, заяви пред bTV, че "клиентелистките назначения в националното радио будят подозрението, че медията е дадена под аренда". "Това са хора, които нямат общо с нашата медия", сподели Маринкова, която, след като съдът я върна на работа, беше пенсионирана. По думите ѝ ситуацията в радиото прилича на инцидента с работник на строежа на новото НС и частната охранителна фирма. „Успоредно до държавното се прилепва нещо частно, което като паразит да се възползва, включително и от отклоняване на средства от държавната медия.” Тя коментира, че в радиото има и необичайни мерки за сигурност. По думите ѝ няма да се учуди, ако и там е „кацнала” охранителна фирма, а в БНР има хора, които създават паника и усещане за несигурност. Журналистката коментира още, че не желае да отправя послания към генералния директор на радиото Александър Велев и апелира към личната му отговорност. Тя добави, че има една чувствителност към критиката в медията.

БНР излиза на общ протест

10 July 2018 13:06

На пореден протест ще излязат работещи в Българското национално радио (БНР) утре, 11 юли, от 8:30 часа. За разлика от различните поротести напоследък, този път става въпрос за по-голямо събитие - събират се музикалните състави, журналистите и техническите специалисти, съобщи председателят на Радиосдружение "Подкрепа" в БНР към КТ "Подкрепа" Дарина Григорова. Причината за стачката е липсата на прозрачност и ясни критерии при разпределението на бюджета на радиото и изключителн