Свят

13 юни 2018 20:43

Доналд Тръмп след срещата в Сингапур: Светът вече е по-сигурно място

След завръщането си от Сингапур президентът Доналд Тръмп обяви, че светът вече е по- сигурно място. Според анализатори, обявеното споразумение не съдържа никакви нови ангажименти от страна на Пхенян, нито конкретни стъпки за разоръжаване....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Северна Корея има 3000 ядрени обекта

18 June 2018 11:29

Северна Корея разполага с поне 3000 обекта, свързани с ядрената програма на страната. Информацията беше обявена от вестник „Muhwaa Libo, позовавайки се на данни от американското разузнаване. Очаква се тези съоръжения да бъдат анализирани от експерти. Според американската информация обаче подобна задача би представлявала голямо предизвикателство. Първите ядрени разработки в Северна Корея бяха регистрирани от САЩ през 1982 г. През последните години списъкът с ядрени съоръжения в страната непрекъснато се допълват. Властите в Пхенян обещаха да допуснат западни експерти до техните ядрени съоръжения. Страната се ангажира да започне ядрено разоръжаване. Това стана след срещата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с президента на САЩ Доналд Тръмп. Тръмп вече обяви, че ще прекрати военните учения с Южна Корея. Очаква се Северна Корея да започне действия по ядреното си разоръжаване. САЩ и Южна Корея ще наблюдават действията на страната.

САЩ с искания по 47 точки към Пхенян за ядрено разоръжаване

17 June 2018 10:30

САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея, съобщи японският министър на външните работи Таро Коно в интервю за японския телевизионен канал NHK, цитирано от TACC. „Държаният секретар на САЩ Майк Помпео по време на своята визита в Пхенян е представил на Северна Корея какво американската администрация има предвид под „пълна денуклеаризация“ – ликвидирането в проверима и необратима форма на ядреното и всички други видове оръжия за масово унищожение – химическо и биологическо, както и ракетите и всички свързани с тях обекти. На Северна Корея е представено искане с 47 позиции. Ако искането в този обем не бъде изпълнено няма да бъдат вдигани санкциите срещу страната", завява Кано. Според него Северна Корея няма да се откаже от взетото решение за пълна денуклеаризация в замяна на гаранции от страна на САЩ за националната й сигурност. "В Северна Корея обещанията на висшето ръководство имат особено значение. Важно е, че за пълна денуклеаризация е съобщено вътре в страната. Аз считам, че в такава ситуация Северна Корея няма да се отметне от решенията си“, добавя Кано .

Москва: Свалете санкциите срещу Северна Корея

15 June 2018 19:15

Русия настоява за отмяна на всички едностранно наложени санкции срещу Северна Корея, предаде Reuters, цитирайки изявление na говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. Става дума за т. нар. вторични санкции с екстериториално действие, предаде ТАСС, като се позова на Захарова. Според нея модификацията на санкционния режим, наложен от Съвета за сигурност на ООН спрямо КНДР, е важен елемент от процеса на нормализация на обстановката в региона. Тя приведе като аргумент и факта, че в съответните санкционни резолюции на съвета нееднократно се потвърждава неговата готовност да се адаптира този режим, като се отчита динамиката на ситуацията. Захарова подчерта готовността на Русия за взаимодействие по въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров. "Ние отбелязахме и приветстваме абсолютно позитивната динамика, която се появи във връзка със състоялите се срещи на високо равнище (между двете Кореи, както и между Северна Корея и САЩ) по тази проблематика. Що се отнася до разоръжаването, има специализирани международни институции, които непосредствено се занимават с този въпрос и трябва да играят главна роля в това", посочи тя. "Ако се наложи участие на Русия - в качеството й на член на различни международни организации или като страна с голям опит - то по всички тези въпроси Москва е готова да взаимодейства", добави Захарова.

САЩ очакват пълно разоръжаване от Северна Корея

14 June 2018 12:39

САЩ се надяват, че Северна Корея ще извърши пълно ядрено разоръжаване през следващите две години и половина. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от USA Today. Помпео пристигна на посещение в Сеул. Той информира властите в Южна Корея за резултатите от срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата постигнаха споразумение за денуклеризирането на Корейския полуостров. Не беше обявено обаче в какви срокове това трябва да стане. „Мисля, че нещата ще се случат през следващите две години и половина. Можем да говорим за значително разоръжаване. Там разбират, че ще има значителни проверки. Мисля, че ще има нови преговори през следващата седмица“, заяви Помпео. Той подчерта, че санкциите срещу Северна Корея ще паднат, само когато страната се разоръжи напълно. Според него процесът ще бъде координиран с Южна Корея и Япония.

Номинираха Тръмп за Нобелова награда

14 June 2018 07:20

Норвежки депутати предложиха президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир, съобщиха норвежки медии, съобщи Fortune. Депутатите са от консервативното крило на Прогресивната партия. Те смятат, че Тръмп заслужава Нобелова награда, заради подобряването на отношенията със Северна Корея и подобряването на обстановката на Корейския полуостров. „Това, което се случва е историческо. В ход е процес на гарантиране на световния мир. Това е крехък процес, но ние ще сторим всичко възможно, за да го подкрепим. Това е позитивно“, заяви Пер – Вили Амундсен. През тази седмица Тръмп се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, с когото подписаха договор за подобряване на отношенията.

Ким Чен-ун се върна в Пхенян след срещата с Тръмп

14 June 2018 06:56

Севернокорейският лидер Км Чен-ун се върна в Пхенян след историческата среща с американския президент Доналд Тръмп. А държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Сеул, за да информира съюзниците на страната си за срещата в Сингапур.

Пентагонът успокоява съюзниците

13 June 2018 13:01

Пентагонът увери съюзниците си в „железните“ ангажименти в областта на сигурността, след като президентът Доналд Тръмп отмени ученията на САЩ и Южна Корея, предаде Би Би Си. Президентът съобщи новината след историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур във вторник. Отменените маневри се смятат за голяма отстъпка към Северна Корея и изглежда изненадаха съюзниците на САЩ в региона. Междувременно севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА съобщи, че Тръмп и Ким Чен-ун са приели взаимните си покани всеки от тях да посети страната на другия. Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че американската армия ще прекрати военните учения с Южна Корея, изглежда предизвика недоумение в Сеул. Говорител на южнокорейския президент Мун Дже-ин заяви, че е необходимо да бъде изяснено „значението и целта“ на изказването на Тръмп. Япония изрази безпокойство от решението. Министърът на отбраната Ицунори Онодера заяви, че тези учения са играли „важна роля за сигурността на Източна Азия“ и добави, че Токио ще продължи да упражнява натиск над Пхенян заради ядрената му програма. Часове след разговорите с Ким в Сингапур Тръмп заяви пред репортери, че ученията - насочени срещу Северна Корея - ще спрат. Той допълни, че те засилват напрежението и ако бъдат спрени, „ще се спестят огромни финансови средства“. Президентът на САЩ изрази и готовност да изтегли военните на САЩ от Южна Корея, но каза, че „точно сега това не е част от уравнението“, защото той и Ким се съсредоточили върху премахването на ядрените оръжия и постигането на мир на Корейския полуостров, предаде БНР. Тръмп каза по-късно в интервю за Фокс нюз, че САЩ няма да водят съвместни военни учения с Южна Корея, докато Северна Корея добросъвестно преговаря по денуклеаризацията си, предаде Ройтерс. Снощи американските медии съобщиха, че преустановяването на военните учения е предизвикало объркване и в Републиканската партия на Тръмп. Говорителите на вицепрезидента Майк Пенс бяха принудени да опровергават съобщения за негови изказвания по въпроса, противоречащи на тези на президента. Американското командване в Южна Корея заяви, че не е получавало „никакви нови указания“ за редовните военни учения в региона. Това се отнася и за планираното за есента учение „Улчи - бранител на свободата“. САЩ имат 28 500 войници в Южна Корея, която е един от най-близките им съюзници в региона. Пхенян нееднократно е обвинявал Вашингтон, че използва ученията като подготовка за война.

Тръмп: Светът направи крачка назад от ядрена катастрофа

13 June 2018 07:19

„Светът направи голяма крачка назад от потенциална ядрена катастрофа. Повече никакви изстрелвания на ракети, ядрени изследвания или тестове”. Това написа Доналд Тръмп в Twitter след историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Нова тв. В друг туит американският ...

Ким Чен-ун прие поканата на Доналд Тръмп да посети Белия дом

12 June 2018 17:45

Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен ун в Сингапур. Първата между действащ американски президент и севернокорейски лидер. Резултатът е споразумение, с което Пхенян поема ангажимент за пълно премахване на ядрените си оръжия, а Вашингтон обещава гаранции за сигурността на страната. Изненадващо, президентът Тръмп обяви, че ще спре военните учения между Съединените щати и Южна Корея. Той съобщи, че Ким Чен-ун е приел поканата му да посети Белия дом.

Тръмп: САЩ спират военните учения с Южна Корея

12 June 2018 13:53

Американският президент Доналд Тръмп нарече "страхотни" историческите си разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ир в Сингапур, които завършиха със съвместно споразумение, предаде Би Би Си. Подписаният от двамата документ включва и обещание от страната на Ким да освободи Корейския полуостров от ядрени оръжия. Тръмп заяви по-късно, че САЩ ще прекратят военните учения, които предизвикват гнева на Северна Корея. Според анализатори това е очевидна отстъпка. Тръмп и Ким: Светът ще види огромна промяна (ПЪЛЕН ТЕКСТ) Във фокуса на срещата в Сингапур бе ядреното разоръжаване и намаляването на напрежението. Тези неща залегнаха в подписания документ. Наблюдатели смятат, че в него липсва същественото, най-вече как ще бъде постигната денуклеаризацията. На пресконференцията след срещата обаче Тръмп разкри подробности, които не се съдържат в текста. ♦ САЩ ще спрат своите "провокативни" военни учения с Южна Корея, каза той. И допълни, че те са твърде скъпи, а САЩ плащат огромната част от цената. Той иска да види американските войски изтеглени от Южна Корея. ♦ Ким се е съгласил с денуклеаризацията, което бе едно от ключовите искания на САЩ преди срещата. Тя обаче ще бъде подложена на проверка, в която ще участват "редица хора в Северна Корея". ♦ Вождът на КНДР се е съгласил да унищожи  "голям изпитателен полигон за ракетни двигатели". ♦ Санкциите срещу Пхенян обаче ще останат в сила, изтъкна Тръмп и допълни, че "ние не сме се отказали от нищо". Няколко журналисти попитаха дали Тръмп е повдигнал въпроса за човешките права пред Ким, който оглавява тоталитарен режим със строга цензура и лагери за принудителен труд. Ким: Срещата ни е нещо от научната фантастика (СНИМКИ, ВИДЕО) Президентът на САЩ отговори утвърдително, но каза също, че няма да се откаже от описанието на Ким като "талантлив". "Да, той е много талантлив. Всеки, който поеме нещата в свои ръце като него на 26-годишна възраст и е способен да ги контролира, и ги контролира здраво. Не казвам, че той е добър." Тръмп каза също, че Ким е приел поканата му да посети Белия дом. Американският президент пък е готов да отиде в Пхенян, "когато настъпи моментът". По думите му Япония и Южна Корея са готови да помогнат икономически на Северна Корея, без да се налага САЩ да се ангажират с това. Тръмп каза, че смъртта на задържания в Северна Корея американски гражданин Ото Уормбиър не е била напразна, защото е допринесла за това днес да има преговори между Вашингтон и Пхенян. Той обяви, че следващата седмица ще има нови преговори между двете страни и добави, че вероятно ще е необходима още една среща между него и Ким.