България

13 юни 2018 21:10

Останахме без нито един хеликоптер за гасене на пожари

В началото на сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Нито една от летателните машини, с които страната ни разполага, не може да участва в потушаване на горски пожари, съобщиха от bTV. Единственият хеликоптер излезе...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ген. Мирчев: Все още не са известни причините за катастрофата с хеликоптера

16 June 2018 09:55

Двете най-вероятни версии са или технически проблем, свързан с опашния винт, или допусната грешка от страна на пилотите. Засега обаче всичко е в сферата на догадките.

Изпратиха загиналите летци с военен церемониал

15 June 2018 12:29

Днес се прощаваме с пилотите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, които загинаха в понеделник при трагичния инцидент с хеликоптер край летище „Пловдив". Загиналите летци бяха изпратени с пълен военен церемониал. На ритуала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, цялото командване на ВВС, както и много военни от всички авиобази в страната.

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени посмъртно

15 June 2018 10:20

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от министерството на отбраната. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния инцидент с хеликоптер Ми-17 в понеделник, 11 юни, в района на авиобаза Крумово. Днес двамата пилоти ще бъдат погребани с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив.

Изпращат загиналите летци с военни почести

15 June 2018 08:27

Загиналите летци от авиобаза Крумово – майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, ще бъдат изпратени днес с пълен военен церемониал. Поклонението пред тленните останки на пилотите ще бъде на Централните гробища в Пловдив. Двамата летци ще бъда погребани един до друг. Пантилеев и Неделчев загинаха в понеделник при катастрофа на хеликоптер на територията на авиобазата. Причините за тежкия инцидент се разследват, а резултати се очакват в рамките на месец. Очаква се на траурната церемония по изпращането на двамата пилоти да присъстват стотици бивши и настоящи летци от всички български авиобази, колеги и приятели на двамата пилоти. Да почетат паметта на загиналите при инцидента с военния вертолет Ми-17 летци на Централните пловдивски гробища се очаква да дойдат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, ръководният състав на ВВС и на щаба на Българската армия. 10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на загиналите пилоти Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военното формирование в авоибаза Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца. Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на същата авиобаза. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца. Траурната церемония ще започне в 10 часа.

Възможно е да спрат част от подготовката на летците от бойната авиация

14 June 2018 19:52

245 са пилотите в Българската армия, но почти половината от тях не летят заради липса на машини

Каракачанов ще предложи промени за обществените поръчки заради загиналите пилоти

14 June 2018 10:00

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще предложи промени в Закона за обществените поръчки заради инцидента с падналия хеликоптер, при който загинаха двама пилоти. "Не може хора, продаващи бикини да обжалват ремонт на хеликоптер. Такива фирми нямат никакъв правен или икономически интерес. Тези неща в нормалните държави са решени по нормален начин", коментира вицепремиерът в интервю за bTV. Каракачанов уточни, че от 245 пилоти на щат - едва половината от тях летят

Трета версия за катастрофата с хеликоптера на Крумово

14 June 2018 08:26

И човешка грешка може да е причина за катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив. Властите разследват и тази версия, обяви командирът на поделението в Крумово, предава Нова телевизия. Така версиите стават три - техническа неизправност, грешка на пилота и лошо време. Черната кутия вече е иззета, а властите направиха нов оглед на машината. Всяка авиационна катастрофа е изключително тежко събитие, неприятно. Най-важното изключително сложно за анализ, заяви Валерий Владинов, управител на „ТЕРЕМ-Летец“. Излиза от завода през декември 2016 г. В пълна изправност, с отлични показатели, след облитането и проверката на пилотите. Като офицер от армията, 10 години работа във ВВС, мога да кажа, че всяко заключение в аванс е грешка, коментира Владинов. Това е срамно, срамно е пилоти, на които се разчита да спасяват да имат по 17-20 часа от началото на годината и това трябва да се чуе от факторите, които управляват страната, коментира о.з. генерал Спас Спасов, председател на фондация „Български ВВС“. Преди трагедията, същия ден, хеликоптерът е имал други четири полета. Изпълнил е учебна задача край полигона в Црънча, в която са участвали и Специалните сили. На машината са летели и други екипажи, които също не са докладвали за технически проблем.

Марешки поиска оставката на Каракачанов

13 June 2018 11:19

Искаме оставката на министър Каракачанов заради инцидента в авиобаза „Крумово". Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. „Трябва да се търси отговорност за инцидента в авиобаза „Крумово“. Тези, които не са осигурили средства за обучението на българските пилоти или са допуснали техническа неизправност, на практика са ги правили на сигурна смърт. И кой друг носи отговорност, освен пол

Овладян е пожарът в Кресненското дефиле

13 June 2018 10:35

Все още остава без осветление Кривият тунел в Кресненското дефиле заради пожара, който избухна снощи в района. Очаква се до няколко часа електричеството да бъде възстановено. От Пътна полиция призовават шофьорите да бъдат внимателни.

Шефът на авиобаза "Крумово": Пилотите летят малко. Това е убийствено

13 June 2018 09:18

"Пилотите ни летят на санитарния минимум, което е буквално убийствено. Този проблем е неглижиран с години”. Думите са на началника на авиобаза „Крумово” ген. Димитър Иванов - ден, след като хеликоптер Ми-17 падна при тренировъчен полет, двамата пилоти загинаха, а инжеренът, който е бил на борда, е в болница.  Военен хеликоптер се разби до Пловдив. Двама пилоти загинаха Ген. Иванов обясни пред Нова тв, че един час във въздуха с вертолет струва около 7000 лева. „Всеки пилот трябва да поддържа подготовката и си и във всеки момент да е готов да излети и да се включи в спасителна мисия”, категоричен бе началникът на авиобазата. Той каза още, че тя функционира при постоянен недостиг на финансиране. Постоянно се усещал недостиг и на резервни части за машините, особено за руската техника, разказа още генералът.  Според данните на военните българските пилоти летят над 10 пъти по-малко, отколкото изискват стандартите на НАТО. Все още няма отговор каква е причината на трагедията с падналия хеликоптер. Ген. Иванов информира, че във вторник е свалена черната кутия на разбилата се машина, но информацията от нея тепърва ще се анализира. Коментарите от вчерашния ден, в това число и на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, бяха, че е по-вероятно