България

13 юни 2018 21:10

Останахме без нито един хеликоптер за гасене на пожари

В началото на сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Нито една от летателните машини, с които страната ни разполага, не може да участва в потушаване на горски пожари, съобщиха от bTV. Единственият хеликоптер излезе...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

13 август 1912 г. Български боен самолет прелита над София

13 August 2018 07:29

На 13 август 1912 г. се повежда първият полет на български военен самолет над София. Симеон Петров става първият български пилот, който лети с аероплан българска собственост. През 1912 г. след конкурс поручик Петров заедно с Христо Топракчиев и Никифор Богданов са изпратени в школата за обучение на пилоти на Луи Блерио в Етамп край Париж. Потеглят с влак на 9 април. По време на обучението си Петров предлага и придружен от Луи Блерио осъществява първия нощен полет в историята на Франция. При един от последните си полети над летище Етамп Петров се издига на височина от 1400 м, когато двигателят на самолета му „Блерио XI” се поврежда и спира да работи. Впоследствие Петров заедно с Топракчиев разработват методика за приземяване на самолети със спрял двигател, която е приета в програмата за обучение на пилоти в школата на Блерио. Тримата български пилоти успяват да завършат курса само за 35 дни и след изпит пред специална комисия на френския аероклуб на 25 юли 1912 г. получават своите бревети. Те се нареждат сред първите 1000 пилоти в света - техните бревети са съответно с номера 949, 950 и 951. На 7 август 1912 г. на гара София пристига първият самолет „Блерио-XI” с двигател „Гном” от 70 к.с. На 13 август Симеон Петров го изпробва във въздуха. Софиянци веднага тръгват на спонтанна манифестация.

Риск от пожари заради топлото време

12 August 2018 19:44

Заради високите температури у нас части от страната са в риск от пожари. Почвата и растителността са най-сухи в централната част на Дунавската равнина, в Югоизточна България и Кресненското дефиле, съобщи Нова тв. Индексът за пожароопасност за тези райони е оранжев – т.е. възможни са „силни пожари с въвличане на дървесните корони”.

Криза за пожарникари

10 August 2018 11:29

Липса на пожарникари в сезона на пожарите – МВР търси 250 души, които да обучи. Тези свободни места са за пожарникари, водачи на специализирана техника и спасители. Основните изисквания са няколко, съобщава бТВ. Задължително е да сте под 40-годишна възраст, да имате средно образование, да сте само български гражданин и да не сте осъждан. Службата във Велинград е сред пожарните, в които има остра нужда от огнеборци. Там разполагат с модерна техника, но липсват хора, казва началникът Методи Ушев. „За тези три автомобила, с които разполагаме, имаме само един екип на дежурство”, отбеляза той. Във Велинград трябва да бъдат назначени 8 огнеборци. „Физическата подготовка на младите хора не е на много добро ниво”, коментира Ушев. Бъдещите пожарникари трябва да имат и силна психика. „Младите хора се плашат, защото е рискована професия”, заяви Стоил Бележков от пожарната във Велинград. Именно рискът и адреналинът са накарали Димитър Стоилов от ПБЗН - София да стане пожарникар. 25 години по-късно отказва да смени професията си и дава съвет на бъдещите си колеги: „Най-важното нещо е преди да си направил всяка една крачка, всяко едно нещо трябва да ти е в главата предварително”. И в столичната пожарна казват, че приемат нови колеги с удоволствие. „Ще ги научим да работят в екип”, увери Цветан Миронов, командир на екип в ПБЗН – София. Стартовата заплата е около 1000 лева. Свободни позиции в „Пожарна безопасност и защита на населението” има и за двама водолази. Всички изисквания на министерството на вътрешните работи са качени на страницата на МВР.

Огнеборците припомнят основните правила за пожарна безопасност

09 August 2018 10:13

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата, предупреждават от МВР. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъде опазена селскостопанската реколта, гората и имуществото ни, огнеборци препоръчват да бъдат спазвани правилата за пожарна безопасност.

Самолет „Спартан“ на ВВС транспортира медицински екипи за донорска ситуация

07 August 2018 15:37

На борда на самолета се намираха екипите на УМБАЛ „Александровска“ и на Военномедицинска академия

Повишена опасност от пожари у нас

04 August 2018 19:48

С повишаване на температурите се покачва и опасността от пожари у нас. В Югозападна България, където миналата година огънят унищожи хиляди декари гори, имат готовност да реагират при сигнал. В Мечкул, Стара Кресна, Ощава и Влахи помнят опустошителния пожар от миналото лято. Два големи пожара унищожиха над 14 000 декара гора. Година по-късно част от терена е почистен и залесен. Надеждите са до 2020 г., с помощта на проект за залесяване на нови гори, млади дръвчета да заменят изгорелите, но ще минат години преди гората да изглежда постарому. Девет камери следят района. Пожарната прави учения за бързо реагиране при горски пожари. „Най-важното нещо за нас, пожарната, е осигуряването на вода в зоната на пожара. Това е най- тежката задача, която може да се реализира при един горски пожар. Преодоляването на денивелацията е от особена важност”, каза Красимир Шотеров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Доказано е, че повечето горски пожари са следствие от човешка небрежност.

Министерството на отбраната ще ремонтира два вертолета Ми-17 и четири вертолета Ми-24

01 August 2018 17:14

След публикуването на решението и обявлението за обществената поръчка е установено допуснато техническо несъответствие, за което на виновните ще бъде потърсена отговорност

Ще имат ли пилотите ни повече летателни часове?

31 July 2018 20:10

Официално - от военното министерство обявиха защо през юни в авиобаза "Крумово" се разби хеликоптера Ми-17. Причината е загуба на рефлексите на пилотите заради недостатъчно летателни часове. При инцидента загинаха двама от военните на борда - третият беше тежко ранен. Министерството на отбраната ще отдели 31 млн. лв. за ремонта на старите съветски въртолети на въоръжение в Българската армия, стана ясно днес. Ще имат ли пилотите повече летателни часове и за модернизацията на армията - Александър Марков по темата.

Загуба на рефлекси у пилотите е причината за инцидента с военния хеликоптер

31 July 2018 12:48

Анатолий Величков: Военното министерство е предприело мерки за възстановяване на летателната годност на авиацията ни

Търси се кой да ремонтира руските военни хеликоптери. За 31 млн. лв

30 July 2018 17:09

Министерството на отбраната търси кой да ремонтира руските военни хеликоптери, които са на въоръжение в армията ни. Днес ведомството публикува обществената поръчка, а прогнозната й стойност е над 31 000 000 лв. Става дума за 4 машини Ми-17 и още 4 - модел Ми-24. Военното министерство иска да сключи рамково споразумение за ремонт и поддръжка на хеликоптерите през следващите четири години. Русия нарушава пространството ни и ремонтира самолетите ни   Неотдавна катастрофира последната годна за летене машина. Загинаха двама души - пилотите. Миналата година загина 1 човек -отново пилот, след като военноморски хеликоптер се разби в Черно море. Трагичните инциденти потвърдиха отдавна известните факти за тежкото състояние на военните хеликоптери, което досега оставаше в сянка заради бедствената ситуация с годността на изтребителите на въоръжение в армията ни. Те също са съветски и Министерството на отбраната вече сключи договор с руската РСК "МиГ" за поддръжка. Той ее на стойност над 80 млн. лв. за 4 години.  В момента от общо 28 хеликоптера в армията летят едва 8. От 5 хеликоптера Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети един, от 12 "Кугар" летят 3-4, а от 6 „Бел“ летят 3.   Командирът на падналия хеликоптер капитан Георги Атанасов е починал Хеликоптерите МИ най-често се използваха от армията ни при помощ за гасене на пожари. Сега министерството се захваща с основния им ремонт. Очаква се към търга да има интерес - както от Русия, така и от български компании. Национализираният завод "Авионамс", който бе част от портфолиото около фалиралата КТБ, може да ремонтира машините Това може да се направи и от държавните заводи ТЕРЕМ. Военен хеликоптер се разби до Пловдив. Двама пилоти загинаха Катастрофиралият преди два месеца Ми 17 бе ремонтиран от ТЕРЕМ и две руски компании. Военното министерство засекрети проверката му и я предаде на прокуратурата. Още вечерта след инцидента военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред медиите, че "трудно може да говорим за някаква пилотска грешка, най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт". След това обаче той заяви, че "не е съвсем убеден" в тази версия, припомня "Медиапул".