Икономика и бизнес

14 юни 2018 09:50

Тайните на севернокорейската икономика

По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, отколкото да се съберат данни за икономиката на Северна Корея. От 1960-те години насам Пхенян не публикува статистики. Ето какво се знае за тази капсулирана страна. Дори американските тайни служби пр...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Северна Корея забрани антиамериканските сувенири

21 June 2018 10:19

Магазините за туристи в Северна Корея вече не продават пропагандни артикули против "империалистическа Америка", която досега беше основният враг на комунистическия режим, съобщава френският в. "Фигаро". Жестовете на Пхенян за подобряване на отношенията със САЩ приемат неочаквани форми. След срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур севернокорейските магазинчета за туристи престанаха да продават пропагандни антиамерикански сувенири.

Уникалният разказ на един студент в Северна Корея

13 June 2018 16:44

Освен него, в университета има само още двама студенти от западни държави

Разделеният Корейски полуостров: Ключовите събития в историята на Северна Корея

11 June 2018 20:27

Северна Корея е една от най-изолираните страни - за ключовите събития в историята ѝ от последния половин век - припомня Фани Аронова.

Трус в армията на Ким Чен-ун

04 June 2018 10:35

Трима от най-високопоставените военни във въоръжените сили на Северна Корея бяха заменени, съобщи Си Ен Ен. Ходът е извършен преди историческата среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Режимът е извършил рокадите дни преди срещата, а тримата висши военни са заменени с по-млади такива, лоялни на Ким Чен-ун. Ходът е част от продължаващата трансформация в политическия и военен живот на азиатската страна. Южнокорейската информационна агенция „Йонхап“ предаде, че са сменени министърът на отбраната, началникът на Генералния щаб на народната армия, както и директорът на генералното политическо бюро на армията. Срещата между Ким Чен-ун и Тръмп трябва да се състои в Сингапур по-късно през този месец. Си Ен Ен публикува информация, свързана с военния персонал на Северна Корея. Армията е съставена от 1 020 000 души, като 110 000 са във военновъздушните сили, а 60 000 – във флота. Страната разполага с 3500 танка, над 400 изтребителя и 80 бомбардировача.

Разходка в Пхенян разкрива неочаквани гледки (видео)

31 May 2018 15:53

Кадри, заснети в четвъртък, показват нещо, което може да се види изключително рядко – сградата на Върховното народно събрание на КНДР

Вижте как Северна Корея разруши полигона си (СНИМКИ)

25 May 2018 16:30

От Северна Корея бяха разпространени снимки, на които се вижда как местните сили взривяват собствения си ядрен полигон. Тунелите под съоръжението бяха вдигнати във въздуха пред погледа на чуждестранни журналисти. Режимът в Пхенян взриви полигона си в знак на добра воля, за да демонстрира желанието си за установяване на устойчив мир на Корейския полуостров. Напрежението в региона остава високо. Часове след разрушаването на полигона обаче американският президент Доналд Тръмп отмени планираната среща за юни с Ким Чен-ун заради агресивната реторика на Пхенян през последните дни, по неговите думи.

Бягство през желязната завеса

19 May 2018 09:52

Двама севернокорейци избягаха в Южна Корея и бяха намерени в Жълто море, съобщи Reuters, позовавайки се на местни медии. Двамата бегълци били забелязани от южнокорейските военни в лодка край морската граница между двете Кореи. Единият от севернокорейците е офицер от армията. Двамата са изразили желание да избягат в Южна Корея. Инцидентът се случи, след като Северна Корея отказа да приеме списъка с южнокорейски журналисти, които трябваше да наблюдават в петък закриването на ядрения полигон на КНДР. Това породи нови съмнения дали Пхенян наистина иска да намали напрежението в района.

Пхенян може отново да отвори въздушното си пространство за международни полети

11 May 2018 06:57

Северна Корея се е съгласила да не предприема опасни дейности за авиацията, без да е отправила предупреждение за това. Новината съобщи базираната в Монреал Международна организация за гражданско въздухоплаване. Това уверение може да доведе до подновяване на полетите на големи авиокомпании в севернокорейското въздушно пространство.

По-малко чужденци участваха в годишния маратон в Северна Корея

08 April 2018 21:26

Стотици чужденци взеха участие в маратона в столицата на Северна Корея Пхенян, но броят им беше два пъти по-малък от миналогодишния, предаде BBC.Годишното състезание в Пхенян е част от честванията по повод годишнината от рождението през 1912 г. на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен.

В Северна Корея убивали бебета с увреждания

12 March 2018 14:20

Режимът на Ким Чен-ун беше обвинен в зверства на фона на провеждащите се в Южна Корея параолимпийски игри, съобщи британското издание „Дейли стар“. То разкри за ужасяваща практика в азиатската страна, която е под диктатурата на Ким Чен-ун. Дезертьор, избягал от страната, твърди, че бебета с увреждания са били убивани. Това обяснява и защо в Северна Корея е рядкост да се срещнат хора с увреждания. В Южна Корея за игрите страната изпрати само няколко състезатели. Много от новородените с увреждания биват убивани, а други са подлагани на медицински експерименти. Трети пък са подложени на брутално малтретиране и отношение от властите. В азиатската страна се чуват и притеснителни твърдения, че хората с увреждания не са хора. Много от новородените са били убивани и погребвани веднага. Избягал лекар дори твърди, че в Северна Корея се наблюдава практиката на „расово чистата нация“, подобно на Нацистка Германия. Бебетата с увреждания са прехвърлени в тайни болници за експерименти. С тях дори се извършват тестове на химически оръжия. Пропагандната машина на Пхенян иска да създаде илюзията, че всички в страната са здрави и силни....