Икономика и бизнес

14 юни 2018 09:50

Тайните на севернокорейската икономика

По-лесно е да се проникне в тайните на Ватикана, отколкото да се съберат данни за икономиката на Северна Корея. От 1960-те години насам Пхенян не публикува статистики. Ето какво се знае за тази капсулирана страна. Дори американските тайни служби пр...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Пхенян - непознатата столица на Северна Корея

21 September 2018 06:42

Тази седмица светът с интерес проследи тридневната среща на лидерите на Северна и Южна Корея. Пхенян все повече се отваря към света, а севернокорейският лидер за първи път посрещна държавен глава от южната си съседка. Журналисти от цял свят имаха рядката възможност да "надникнат" отвъд завесата и да заснемат живота в столицата на Северна Корея.

Южна Корея пуска през 2019 г. кабелен канал за Северна Корея

20 September 2018 08:18

В момента демилитаризирана зона е практически девствена територия, в която от 70 години почти не е стъпвал човешки крак и е осеяна с минни полета

Без балистични ракети премина военният парад в Пхенян

09 September 2018 09:16

Северна Корея не показа нито една междуконтинентална балистична ракета по време на военния парад по повод 70-годишнината от основаването на страната, съобщава BBC, цитирана от БГНЕС. Обикновено събитието се използва, за да може Пхенян да се похвали с военната си мощ пред света. Тази година обаче с поетия ангажимент за ядрено разоръжаване страната не показа целия арсенал, с който разполага. Анализатори предположиха, че лидерът Ким Чен Ун е смекчил тона след срещата си с американския президент Д

Ким-Чен Ун не участва в публични изяви от 15 дни

04 September 2018 21:50

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун не се е появявал на публични места от 15 дни. Информацията е на южнокорейската информационна агенция Йонхап. От там посочват, че от края на юли местните медии са отразявали подробно всичките му над 30 изяви.

Почина ключов разработчик на ядрената програма на Северна Корея

04 September 2018 08:33

Ученият Чжу Гю Чхан е наречен „войник на революцията“ и „предан на великия вожд“

Ким недоволен от здравеопазването

21 August 2018 17:30

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун разкритикува севернокорейското здравеопазване, предаде „Ройтерс“, като се позова на репортаж, излъчен от севернокорейските държавни медии. След като през юни Ким се срещна в Сингапур с президента на САЩ Доналд Тръмп, той похвали икономическия прогрес на държавата. Оттогава той обикаля индустриални обекти и фабрики в Северна Корея, като често критикува бавното развитие на страната си. При посещение във фабрика за производство на медицинска апаратура в провинция Северен Пьонан Ким Чен-ун сериозно разкритикува липсата на модернизация, предаде Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). „Няма с какво да се гордеем в сектора на общественото здравеопазване", каза Ким и обеща лично да обърне внимание на работата по осъвременяване на фабриката с цел радикално подобряване на „родното производство, автоматизацията и модернизацията", посочват медиите в азиатската страна.

Войниците в Северна Корея трябва да се хранят по-добре

25 July 2018 19:12

Войниците на Северна Корея трябва да бъдат хранени по-добре. Това заяви севернокорейския лидер Ким Чен-ун, цитиран от ТАСС. Ким Чен-ун е посетил предприятие, което произвежда продукти за армията на страната. „Производственият план трябва да се изпълнява и преизпълнява. Храните трябва да стават по-качествени и по-вкусни“, заяви Ким. През миналата година войник от армията на Северна Корея избяга в Южна Корея. Там той разказа, че се е принудил да избяга, заради лошата храна в армията. Армията в Северна Корея е в състав от 1.2 млн. души. Те се хранят най-вече със соеви продукти, царевица и ориз.

Икономиката на Северна Корея е отбелязала през 2017 г. най-силен спад от 20 г.

20 July 2018 10:34

Икономиката на Северна Корея се е свила с най-силен темп от две десетилетия през 2017 година, сочи публикувана днес оценка на Южнокорейската централна банка (Bank of Korea), цитирана от Ройтерс.

В Северна Корея пак затягат морала

30 June 2018 18:38

В Северна Корея е започнала поредната кампания за борба за нравственост. Според местните медии жените в страната са задължени да спазват „социалистически вид“ и да съответстват на установените норми за поведение, предава EADaily. Според запознати източници в провинция Янгандо, укрепването на социалистическата идеология във външният вид и поведение на жените са били обсъдени малко преди срещата между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Известно е, че основното послание се състои в затягането на „социалистическия колан“ и противопоставянето срещу идеологията на империализма. За целта е създаден списък на нещата, които са забранени. В него попадат миниполите, мрежестите чорапогащи, а също така вещите с надпис на английски език. Нарушителите ги заплашва глоба.

Северна Корея забрани антиамериканските сувенири

21 June 2018 10:19

Магазините за туристи в Северна Корея вече не продават пропагандни артикули против "империалистическа Америка", която досега беше основният враг на комунистическия режим, съобщава френският в. "Фигаро". Жестовете на Пхенян за подобряване на отношенията със САЩ приемат неочаквани форми. След срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур севернокорейските магазинчета за туристи престанаха да продават пропагандни антиамерикански сувенири.