България

14 юни 2018 10:00

Каракачанов ще предложи промени за обществените поръчки заради загиналите пилоти

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще предложи промени в Закона за обществените поръчки заради инцидента с падналия хеликоптер, при който загинаха двама пилоти. "Не може хора, продаващи бикини да обжалват ремонт на хеликоптер....

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

50 млн. лв. са нужни за ремонта на военните хеликоптери за следващите 2 години

21 June 2018 17:20

Все още не е разпитан единствения оцелял от катастрофата на вертолета МИ-17 заради тежкото му състояние, съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана. Той обясни, че прокуратурата продължава да работи по две версии - човешка грешка или техническа неизправност. Според разчетите на военното ведомство, за ремонта на хеликоптерите в армията ще са нужни 50 млн. лв. през следващите 2 години. Каракачанов зяви още, че е обсъдил с вицепремиера Томислав Дончев законови промени, предвиждащи договорите за ремонт и поддръжка на военна и отбранителна техника да не минават като обществени поръчки.

МВР пуска обществени поръчки за вещево имущество за 13,1 млн. лв.

16 June 2018 16:37

Заради неосигуряването на оборудване на служителите за 2017 г. до днешна дата са им изплатени близо 17 030 000 лева

Ген. Мирчев: Все още не са известни причините за катастрофата с хеликоптера

16 June 2018 09:55

Двете най-вероятни версии са или технически проблем, свързан с опашния винт, или допусната грешка от страна на пилотите. Засега обаче всичко е в сферата на догадките.

Изпратиха загиналите летци с военен церемониал

15 June 2018 12:29

Днес се прощаваме с пилотите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, които загинаха в понеделник при трагичния инцидент с хеликоптер край летище „Пловдив". Загиналите летци бяха изпратени с пълен военен церемониал. На ритуала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, цялото командване на ВВС, както и много военни от всички авиобази в страната.

Властта призна за проблеми с обществените поръчки

15 June 2018 10:48

Приоритетът за кабинета е в рамките на 1 година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това, ще се решат много от проблемите, които имаме. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция с участието на еврокомисаря по вътрешен пазар Елжбета Биенковска. Друг важен въпрос, който стои на дневен ред, е как да се прецизират конкурсните процедури и да се намали масовото обжалване на обществени поръчки, открои Дончев. Като пример той посочи, че изграждането на тол

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени посмъртно

15 June 2018 10:20

Загиналите пилоти на хеликоптер Ми-17 са повишени в звание със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от министерството на отбраната. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при трагичния инцидент с хеликоптер Ми-17 в понеделник, 11 юни, в района на авиобаза Крумово. Днес двамата пилоти ще бъдат погребани с пълен военен церемониал на Централните гробища в Пловдив.

Изпращат загиналите летци с военни почести

15 June 2018 08:27

Загиналите летци от авиобаза Крумово – майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, ще бъдат изпратени днес с пълен военен церемониал. Поклонението пред тленните останки на пилотите ще бъде на Централните гробища в Пловдив. Двамата летци ще бъда погребани един до друг. Пантилеев и Неделчев загинаха в понеделник при катастрофа на хеликоптер на територията на авиобазата. Причините за тежкия инцидент се разследват, а резултати се очакват в рамките на месец. Очаква се на траурната церемония по изпращането на двамата пилоти да присъстват стотици бивши и настоящи летци от всички български авиобази, колеги и приятели на двамата пилоти. Да почетат паметта на загиналите при инцидента с военния вертолет Ми-17 летци на Централните пловдивски гробища се очаква да дойдат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, ръководният състав на ВВС и на щаба на Българската армия. 10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на загиналите пилоти Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военното формирование в авоибаза Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца. Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на същата авиобаза. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца. Траурната церемония ще започне в 10 часа.

Възможно е да спрат част от подготовката на летците от бойната авиация

14 June 2018 19:52

245 са пилотите в Българската армия, но почти половината от тях не летят заради липса на машини

Трета версия за катастрофата с хеликоптера на Крумово

14 June 2018 08:26

И човешка грешка може да е причина за катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив. Властите разследват и тази версия, обяви командирът на поделението в Крумово, предава Нова телевизия. Така версиите стават три - техническа неизправност, грешка на пилота и лошо време. Черната кутия вече е иззета, а властите направиха нов оглед на машината. Всяка авиационна катастрофа е изключително тежко събитие, неприятно. Най-важното изключително сложно за анализ, заяви Валерий Владинов, управител на „ТЕРЕМ-Летец“. Излиза от завода през декември 2016 г. В пълна изправност, с отлични показатели, след облитането и проверката на пилотите. Като офицер от армията, 10 години работа във ВВС, мога да кажа, че всяко заключение в аванс е грешка, коментира Владинов. Това е срамно, срамно е пилоти, на които се разчита да спасяват да имат по 17-20 часа от началото на годината и това трябва да се чуе от факторите, които управляват страната, коментира о.з. генерал Спас Спасов, председател на фондация „Български ВВС“. Преди трагедията, същия ден, хеликоптерът е имал други четири полета. Изпълнил е учебна задача край полигона в Црънча, в която са участвали и Специалните сили. На машината са летели и други екипажи, които също не са докладвали за технически проблем.

Останахме без нито един хеликоптер за гасене на пожари

13 June 2018 21:10

В началото на сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Нито една от летателните машини, с които страната ни разполага, не може да участва в потушаване на горски пожари, съобщиха от bTV. Единственият хеликоптер излезе от строя след катастрофата до Пловдив, а вертолетите "Кугър" не са оборудвани да гасят по въздух. От авиобазата в Крумово предупредиха, че при критични ситуации ще се наложи да разчитаме на спасителни екипи от Гърция и Македония. Засега огнеборците ще разчитат само на високопроходимите машини.