Регионални

14 юни 2018 10:19

Екоинспекцията в Монтана провери сигнал за мъртва риба в язовир "Мартиново"

Eксперти от РИОСВ - Монтана и от Регионална лаборатория към ИАОС провериха сигнал за наличие на голямо количество мъртва риба в язовир "Мартиново” в землището на село Мартиново, община Чипровци. В присъствието на сигналоподателя е извършен оглед на р...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Община Карнобат отказа да прехвърли собствеността на своите язовири на държавата

11 August 2018 16:14

Община Карнобат ще продължава да стопанисва самостоятелно язовирите си и отказа да ги прехвърли на държавата. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

С 500 млн. лв. започва ремонт на язовирите в най-критично състояние

10 August 2018 13:23

Осигурени са 500 милиона лева, с които ще започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната, каза днес във Варна председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски. В областната администрация на крайморския град той участва в дискусия за промените в Закона за водите, която събра кметове на общини и експерти от различни институции.

Един милион шаранчета заплуваха в яз. "Малко Шарково"

29 July 2018 15:05

Един милиона шаранчета бяха пуснати във водите на яз. „Малко Шарково”. Рибата, която е със средно тегло 20 – 25 г, е дарена от Стоян Желев – рибопроизводител от село Роза. Екипът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) транспортира рибата със специални съдове от фермата в с. Роза до язовира, съобщиха от ИАРА. „Днешната акция е поредното доказателство за добрата работа между Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и

МВР: Неоснователни са слуховете за пропукване на стената на яз. „Студена“

27 July 2018 23:24

Множество сигнали за компрометиране и пропукване на язовирната стена на язовир „Студена“ са получени днес следобед и продължават и към този момент, се казва в извънредно съобщение на пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Перник, но те са неоснователни.

ДАМТН: Състоянието на язовирите в страната е нормално

25 July 2018 15:40

Към момента състоянието на язовирите на територията на цялата страна е нормално. Това каза председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски по време на съвместна работна среща с областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кметове, и представители на общини от региона, съобщиха от пресцентъра на ДАМТН. Във връзка с проливните дъждове в страната през последните дни е задействан кризисният щаб на държавната агенция, въведени са 24-часо

Представиха резултатите от проверката на състоянието на язовирите в област Враца

25 July 2018 09:45

„Климатичните промени увеличават риска от бедствия, а те се случват и засягат нашата област сериозно през последните години. Нямаме никакво време за отлагане на съвместните мерки за превенция и недопускане на кризи, застрашаващи живота, здравето и имуществото на хората“, с тези думи областният управител на област Враца се обърна към участниците в работната среща, проведена днес в Областна администрация – Враца. Кметове и представители на общини, ръководители и представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Регионален отдел на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Басейнова дирекция „Дунавски район“, „Напоителни системи“, „Пътна полиция“, Регионална здравна инспекция, Български червен кръст, Областно пътно управление разискваха темите, свързани с намаляване риска от бедствия и разработването на Областния план за защита при бедствия.

Кризисен щаб следи денонощно състоянието на язовирите в страната

24 July 2018 16:16

Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера (23 юли) е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на Държавната агенция по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов, областния управител на Хасково Станислав Дечев, съобщи БГНЕС.  Той допълни, че към този момент няма язовири на територията на стра

"Демократична България" обжалва в съда 500-те млн. лв. за язовири

24 July 2018 15:40

"Демократична България" внесе жалба във Върховния административен съд срещу постановлението на Министерския съвет, с което се одобряват промени в размер на 500 млн. лв. по бюджета на Министерство на икономиката за 2018 г. Целта е с парите да се увеличи капитала на Държавната консолидационна компания АД. Мотивът на правителството за този ход бе, че парите ще отидат за поддръжка на язовирите, които вече са под шапката на икономическото ведомство. Ставало дума за ремонт на 400 водоема. "Министерският съвет недопустимо и без решение на Народното събрание е одобрил на практика допълнителни разходи през 2018 г. за Министерството на икономиката в размер на 500 млн. лв., за увеличаване с парична вноска на капитала на „Държавна консолидационна компания” – ЕАД. Липсва каквато и да било информация за нуждите на подобно увеличение на капитала на това държавно дружество, още повече, че последното понастоящем е с капитал от 385,6 млн. лв и подобно увеличение на практика се явява удвояване на сегашния капитал на дружеството", категорични са от обединението на извънпарламентарната опозиция.   Коалицията настоява Върховният административен съд да отмени постановлението на правителството. Един от мотивите: "Със закона за държавния бюджет за 2018 г. за Министерството на икономиката е предвиден общ бюджет в размер на 80,3 млн. лв. Одобреният от Министерския съвет разход не само, че надхвърля близо седем пъти първоначалния бюджет на ведомството, но и се явява в нарушение на редица норми от Закона за публичните финанси, в частност чл. 109 и сл., тъй като липсва както извършване на съгласувателна процедура с министъра на финансите, която да предхожда приетото постановление, така и яснота откъде в останалата част на държавния бюджет ще  бъде пренасочена към МИ тази колосална сума". Според "Демократична България" одобряването на подобен съществен допълнителен разход за държания бюджет освен нарушение на чл. 84, ал. 1, т. 2 от Конституцията, би се явил и в нарушение на чл. 27, ал. 4 от Закона за публичните финанси, тъй като с него бюджетният дефицит може да се очаква да надхвърли ограничението от 2%. По този начин освен че ще бъде застрашена фискалната стабилност на страната, се поставя под риск и публично поетият ангажимент от правителството пред ЕК за влизане в „чакалнята” на Еврозоната /ERMII/, тъй като ще бъдат съществено влошени и финансовите критерии от „Маастрихт” на страната ни. "Демократична България" пита откъде ще бъдат осигурени тези 500 млн. лв., ако те се явят вътрешен трансфер за бюджета. Известна е позицията на премиера Борисов за липсата на допълнителни средства в държавния бюджет, например за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания за увеличаване размера на отпусканата помощ за тях, или за протестиращите земеделски стопани от странджанско, чиито стада добитък бяха евтаназирани, като те публично възразиха по отношение на предвижданите обезщетения като крайно недостатъчни.", се казва още в позицията на извънпарламентарното обединение.

Държавата се заема с опасните язовири в Борован, Хайредин, Мизия и Оряхово

20 July 2018 10:45

През следващата седмица Министерството на икономиката ще започне работа по решаване на проблема с язовирите в община Борован. Това съобщи Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Ремонтните дейности на язовирите ще се осъществят с държавния финансов ресурс, който получи икономическото ведомство. Целта е да се реши дългосрочно проблемът с водоемите по цялото поречие на река Скът, по протежение на общините Борован, Хайредин, Мизия и Оряхово.

Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен или авариен ремонт

18 July 2018 15:25

Над 400 общински язовира в страната имат нужда от спешен или авариен ремонт. Много от тях са изградени в средата на миналия век и заради липса на средства не са били поддържани от местни власти. Затова промените в Закона за водите дават право на всяка община да прехвърли водоемите за стопанисване на държавата. Новостите бяха обсъдени на работна среща в Първомай.