Икономика и бизнес

14 юни 2018 10:18

Microsoft подготвя серия нови устройства в няколко класа

Макар да се концентрира върху софтуера, компанията все още не забравя и хардуера...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сривът на криптовалутите удари и видеокартите. Дали?

17 November 2018 15:42

За последното денонощие един от ключовите производители на компютърни видеокарти - Nvidia - загуби 18% от акциите си. Повод за това е докладът на компанията за приходите им от второто тримесечие на годината. Той показва приходи от 3,18 млрд. долара, с 21% повече от същия период на 2017 г. Защо тогава обаче компанията губи на борсата? Made in Bulgaria: вече си крадем "фермите" за криптовалута Причината е в т.нар. "крипто-махмурлук". Популярността на криптовалутите, която избухна в последните 2 години, доведе до сериозен ръст както в стойността, така и в очакванията към компаниите за видеокарти. Доскоро производителите на видеокарти правеха големите си приходи от най-скъпите си чипове, нужни за мощни машини, на които да се играят компютърни игри. Хакерска атака свали биткойна до 6650 долара В последно време обаче друга ключова употреба се появи на хоризонта - "копаенето" на криптовалути. Множество ентусиасти по света си поръчваха по 5, 10, 20, дори 100 видеокарти от средния клас и ги впрягаха в генерирането на биткоин, етериум или друга популярна криптовалута. С времето обаче това копаене стана тежко за видеокартите, произведени с друга цел. Продажбите спаднаха и Nvidia например се оказаха с твърде много бройки от модела Pascal. По-сериозните "копачи" пък започнаха да поръчват специални машини, произведени точно за "копаене" и далеч по-ефективни. А сривът на биткоин след първоначалното главоломно покачване също не подейства добре. Но дали е виновен само "крипто-махмурлъкът"? Според някои анализатори това може да е валидно оправдание за реакцията на борсата в момента, но не и в дългосрочен план. От една страна са крипто-валутите, но от друга е цялостния свръхоптимизъм на акционерите и борсовите играчи към технологичните компании. Акциите на Nvidia спаднаха от 226 на под 200 долара за една, но дългосрочните наблюдатели на пазара твърдят, че практически и това е твърде високо. Не помага и фактът, че компанията обяви нова видеокарта, която всички нейни фенове очакват и затова не бързат да купуват нещо от досегашния им каталог. Така че голям процент от загубата им може да е изцяло временен проблем. Проблемите на Nvidia може да изглеждат като проблеми само на специалистите в сферата на видеообработката или на тийнейджърите, които искат да играят "най-яките" компютърни игри. Но видеокарти са нужни във всеки компютър и техните цени пряко влияят на целия пазар.

Резултатите на Microsoft отново надминаха пазарните очаквания

25 October 2018 16:48

Microsoft се представи по-добре от очакванията на Уолстрийт и регистрира двуцифрен ръст на всяко от трите си главни бизнес направления. Въпреки това известно забавяне в приходите от облачните услуги доведе до спад на акциите на компанията след обявяването на резултатите в сряда, но в началото на търговията в четвъртък се покачиха.Общите приходи на компанията са се покачили с 19% спрямо същия период от миналата година до 29.1 млрд. долара. Пазарните анализатори прогнозираха средно...

България ще участва в европейско предприятие за разработване на суперкомпютри

24 October 2018 14:52

Българските учени ще могат да участват в проекти, инициирани от съвместното предприятие, а българските суперкомпютри ще бъдат достъпни за академичния сектор на другите държави в инициативата.

IBM доказа, че квантовите компютри са по-бързи от стандартните

22 October 2018 13:14

Но само при извършването на определени дейности

Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

16 October 2018 06:19

Почина Пол Алън, който заедно с Бил Гейтс основава Майкрософт през 1975 г. Милиардерът загуби битката с рака на 65- годишна възраст.

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" - 2018

04 October 2018 17:52

Целта на изследванията на Цанков е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи

Съоснователят на Microsoft отново се бори с рак

02 October 2018 07:55

Пол Алън, който основа софтуерният гигант Microsoft заедно с Бил Гейтс през 1975 година, води нова битка с рака, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП. Новината беше съобщена лично от Алън - с пост в социалната мрежа Twitter. Алън заяви, че неходжкиновата лимфома, която засяга белите кръвни телца, и с която успя да се пребори преди 9 години, отново се е завърнала. "Моят екип от лекари започнаха лечението на болестта и планирам да се боря усилено с нея", посочва в туита Алън и допълва

Държавите членки подкрепиха ЕК да инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

28 September 2018 12:24

Днес (28 септември) Съветът на министрите официално подкрепи плановете на Eвропейската комисия (EК) за съвместни инвестиции с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри на световно равнище, съобщиха от ЕК. „Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще стимулира чрез системата на обществените поръчки, изграждането на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни с помощта на суперкомпютри в Европа.

Франция може да забрани и лаптопите в училище и в университета

26 September 2018 06:50

След като Франция забрани мобилните телефони в училищата, под ударите на законодателството могат да попаднат и преносимите компютри на студентите, предаде БГНЕС. Френските преподаватели във висши учебни заведения повече не искат да се примиряват с факта, че първокурсниците сърфират в интернет, вместо внимателно да слушат лекциите. Според професора по история в университета в Лил Оливие Естева личните компютри на студентите са "инструмент за масово отвличане на вниманието". Съгласно р

Таблет на руло? (ВИДЕО)

02 September 2018 11:42

Канадски специалисти разработиха таблет, който се навива на руло и лесно може да бъде носен в джоба поради цилиндричната си форма, пише . "Мейл он сънди", цитиран от БТА. Новият продукт е с търговска марка "MagicScroll" (Вълшебен свитък). Когато рулото се развие, гъвкавият му екран се изправя. Дисплеят е с висока резолюция и размер от 7,5 инча. Таблетът може да се ползва и в навито състояние, като четенето става като се върти около оста на цилиндричното тяло.  Прототип беше конструиран от специалисти в канадския "Куинс юнивърсити" в град Кингстън, провинция Онтарио. Това е първият в света навиващ се таблет, който може да се ползва и с плосък дисплей при разгръщане. Цилиндричната форма на таблета е по-ергономична, когато се използва функцията й на телефон. Таблетът е снабден с два въртящи се кръга в двата края на цилиндричното тяло. С тяхна помощ информацията, изписана върху свитъка, може да се придвижва в две посоки - нагоре и надолу. Екранът е с 2K резолюция и показва много ясни изображения на снимки и видео. "MagicScroll" е снабден с камера, която може да се управлява с жестове. Ето и видео как изглежда новият продукт: