Икономика и бизнес

14 юни 2018 10:18

Microsoft подготвя серия нови устройства в няколко класа

Макар да се концентрира върху софтуера, компанията все още не забравя и хардуера...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Таблет на руло? (ВИДЕО)

02 September 2018 11:42

Канадски специалисти разработиха таблет, който се навива на руло и лесно може да бъде носен в джоба поради цилиндричната си форма, пише . "Мейл он сънди", цитиран от БТА. Новият продукт е с търговска марка "MagicScroll" (Вълшебен свитък). Когато рулото се развие, гъвкавият му екран се изправя. Дисплеят е с висока резолюция и размер от 7,5 инча. Таблетът може да се ползва и в навито състояние, като четенето става като се върти около оста на цилиндричното тяло.  Прототип беше конструиран от специалисти в канадския "Куинс юнивърсити" в град Кингстън, провинция Онтарио. Това е първият в света навиващ се таблет, който може да се ползва и с плосък дисплей при разгръщане. Цилиндричната форма на таблета е по-ергономична, когато се използва функцията й на телефон. Таблетът е снабден с два въртящи се кръга в двата края на цилиндричното тяло. С тяхна помощ информацията, изписана върху свитъка, може да се придвижва в две посоки - нагоре и надолу. Екранът е с 2K резолюция и показва много ясни изображения на снимки и видео. "MagicScroll" е снабден с камера, която може да се управлява с жестове. Ето и видео как изглежда новият продукт:    

Русия към „Майкрософт“: Това е лов на вещици

22 August 2018 09:30

Руското министерство на външните работи обяви, че ще направи определени изводи във връзка със заявлението на технологичната компания „Майкрософт“, според която „руски хакери“ са се опитали да повлияят на изборите на американска земя, съобщи РИА Новости. „Жалко е, че голяма международна компания, която отдавна, активно и успешно работи на руския пазар, трябва да участва в разпалилия се във Вашингтон „лов на вещици“. Видимо, за да демонстрира своята лоялност. Това е неин избор. Ние ще направим необходимите изводи“, посочиха от руското дипломатическо ведомство. Софтуерната компания твърди, че руски хакери се опитали да откраднат данни от политически организации, сред които са мозъчните тръстове Международен републикански институт и Институтът „Хъдсън“. Американската компания „Майкрософт“ заяви, че хакерската група „Фенси беър“ (Fancy Bear) стои зад атаките в кибер пространството.

Microsoft отлага края на класическия Skype

07 August 2018 07:20

Компанията обяви, че е чула желанието на потребителите и поне засега ще се съобрази с тях

Първият компютърен код продаден за 95 хил. паунда

25 July 2018 19:40

Изключително рядко оригинално издание от Ада Лъвлейс с кожена подвързия се продаде за почти 100 хил. паунда. Публикувана през 1843 г., книгата съдържа компютърна програма, смятана за първия компютърен код в света, съобщава „Гардиън“. Лъвлейс, дъщеря на лорд Байрон, превела труда на италианския математик Луиджи Федерико Менабреа за плановете на Чарлз Бабидж за изчислителна машина. В книгата са изложени и нейните мисли, включително и алгоритъм за изчисление на числата на Бернули, смятан за първата компютърна програма. Според тръжната къща „Мур Алън & Инъсънт окшън”, в света има само шест копия от книгата с математическите размисли на Лъвлейс. От къщата са очаквали изданието да се продаде на цена от 40 до 60 хил., но след наддаване то отиде при нов собственик срещу 95 хил. паунда. Филип Олууд, аукционерът на артефакта, го нарича „първото самостоятелно издание на може би най-важния труд в историята на дигиталното изчисление преди модерните времена“. Корицата носи надписа „Лейди Лъвлейс”, точно под отпечатаното „С бележки от преводача”. По страниците се среща и почеркът на д-р Уилям Кинг, личен приятел на Лъвлейс и първият притежател на книгата. Прадядото на компютъра е работел с вода Родена през 1815 г., дъщерята на лорд Байрон била близка приятелка с математика Бабидж. Интересът ѝ към числата е насърчен от Мери Съмървил и Август де Морган. „Написала е програма за изчислението на трудни числа, числата на Бернули – коментира Урсула Мартин, съавтор на наскоро публикуваната биография на Ада Лъвлейс и професор по компютърни науки в Оксфордския университет. – Тя обяснява всичко по много изчистен и логичен начин. Считам я за първия компютърен учен. Тя мисли за много повече от просто първата програма, а за по-абстрактни идеи – тя мисли за програмирането като нещо, за което могат да се пишат теории и за начините, по които може да се правят изчисления.” Проф. Мартин изтъква, че напоследък на пазара има повишено търсене на спомени от живота на Лъвлейс – нейно писмо, съдържащо „Съжалявам, не мога да дойда за чай”, се продава за няколко хиляди паунда. Личността ѝ се превръща във вдъхновение за много млади момичета, особено сега, когато програмирането привлича все повече жени. Въпреки това, тя най-вероятно е трябвало да се бори, за да се наложи като първия програмист, смята А. Н. Девърс, която в момента разработва нова платформа за търовия с книги, писани от жени или произведения, разказващи историите на забележителни дами, наречена „Вторият рафт” („Second shelf“). „Дори днес се оспорва от математиците дали Лъвлейс е първият програмист, въпреки че има множество оригинални извори и документация за способностите й в математиката, за кореспонденцията ѝ с Бабидж и ръчно писаните от нея бележки на алгоритъма й“, коментира Девърс. Площад Славейков

Microsoft спира поддръжката на класическия Skype

17 July 2018 07:50

Компанията преминава към новото поколение на популярното чат приложение

Microsoft иска регулации върху лицевото разпознаване

15 July 2018 16:21

Технологиите за лицево разпознаване трябва да бъдат регулирани от правителството, смята президентът на Microsoft Брад Смит, съобщи Ройтерс. Фейсбук въвежда лицевото разпознаване и в Европа Някои от употребите на технологията са позитивни и могат да бъдат изключително ценни - като например откриването на загубено дете или идентифицирането на терорист - но други са опасни. "Представете си правителството да може да проследи къде сте ходили в последния месец без позволение и без да знаете. Представете си база данни на всички, присъствали на политически митинг, класически пример за ползване на свободата на словото", пише за опасенията си той. Трябва да се приемат закони в тази посока, твърди Смит, и предлага: "Смятаме, че Конгресът трябва да създаде двупартийна експертна комисия за оценка на най-добрия начин за регулиране на използването на технологии за разпознаване на лица в САЩ." Компанията на Бил Гейтс е първият технологичен гигант, който заема такава позиция. Технологиите за разпознаване на хора от видео или снимка все повече се търсят, твърдят от компанията, и според тях има опасност да се ползват от институциите преди да работят съвършено. Наскоро общественици и защитници на гражданските свободи в САЩ поискаха Amazon да прекрати предлагането на услугата за службите, тъй като софтуерът може да се ползва несправедливо спрямо цвенокожи и имигранти. Подобни крайни забрани обаче блокират и положителните употреби на технологията.

Компютър спечели два дебата срещу реални хора

19 June 2018 10:33

Системата на IBM успя да аргументира позицията си по-добре отколкото нейните биологични съперници

Intel потвърди, че ще предлага собствени видеокарти

13 June 2018 07:33

Те ще са насочени към геймърите и големите дейта центрове

Лаптопите ще издържат до 28 часа на батерия, смята Intel

06 June 2018 07:44

Компанията представи нова технология, която значително да увеличи живота на батерията

Intel готвят процесор с... 28 ядра

05 June 2018 12:03

8 ядра? Процесорът ви е само с 8 ядра? За доста над 2000 долара Intel скоро ще предложат достоен ъпгрейд за 2018-та - процесор с 28 ядра. Американската компания видно иска да изпревари конкуренцията в лицето на AMD и Qualcomm с не една или две обиколки на пистата. Миналата година първите представиха своя "Threadripper" с 16 физически и 32 виртуални ядра, но Intel веднага ги надскочи с 18-ядрения i9-7980XE. В края на тази година, съобщи компютърният директор на компанията Грегъри Брайънт, ще излезе и чип с абсурдните 28 ядра, всяко на честота 5 GHz. Колко ще струва не е ясно, но досегашният шампион i9 с 10 ядра по-малко е 2000 долара, така че може да предположим - поне толкова, вероятно повече. Intel планират и нова серия нискоенергийни процесори от 8-мо поколение с прякора Whiskey Lane - базирани на тяхната 14-нанометрова технология, те ще са оптимални за леки лаптопи, в които няма много място за охлаждане и батерии. А вероятно и за таблети, с което атакуват Qualcomm, засега топ-производител на чиповете за мобилни устройства.  Дали надпреварата ще остане само на брой ядра, едно е сигурно - от това потребителите само печелим.