Свят

14 юни 2018 12:00

Исторически военни преговори между Южна Корея и КНДР

Военни представители на Северна Корея и Южна Корея започнаха разговори за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, съобщи РИА Новости. Очаква се представителите на КНДР да поискат ясен ангажимент от Юга за прекратяване на военните учения ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Двете Кореи стават все по-близки (СНИМКИ)

20 September 2018 08:36

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин посетиха свещената планина Пекту, съобщи агенция Йонхап от сеулския пресцентър на междукорейската среща на върха, която продължава вече трети ден в Пхенян. Това пътуване имаше за цел да подчертае успеха на състоялите се в столицата на КНДР в предните два дни преговори и да укрепи личните приятелски отношения между двамата държавни глави, се казва в съобщението. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин излетяха от столичното пхенянско летище Сунан на два отделни самолета - всеки със своя. При това Мун трябваше да остави своя голям лайнер в Пхенян и да използва по-малкия си втори самолет заради особеностите на летището в района на планината Пекту. Този планински масив от вулканичен характер се намира в най-северната част на Северна Корея, на самата граница с Китай, и там е най-високата точка на целия полуостров. Пекту е смятан за свещено място за корейците. Според митологията там от небето се е спуснал Хванун - бащата на основателя на първата корейска държава Кочосон. Освен това в подножието на Пекту, според официалната севернокорейска историография, се е намирал тайният лагер на антияпонските партизани начело с основателя на КНДР Ким Ир-сен. Смята се, че там се родил и неговият син Ким Чен-ир - бащата на сегашния севернокорейски лидер. През април 2015 г. Ким Чен-ун извърши поклонническо изкачване на върха на вулкана. Върхът се посещава и от много южнокорейци, но те се качват на него откъм китайската му страна. Само неколцина южнокорейци са го изкачвали откъм севернокорейската му страна, главно с изследователска цел. Пекту се споменава в текстовете на националните химни на двете Кореи, върхът е изобразен и на севернокорейския герб. Снощи двамата лидери и техните съпруги присъстваха на масовия спектакъл "Славната страна" заедно с още 150 хиляди зрители на пхенянския стадион "Първи май". Те наблюдаваха характерна за Северна Корея физкултурна масовка с хиляди участници, които формираха с телата си различни фигури или изображения, действайки в абсолютен синхрон. Южнокорейският президент Мун Дже-ин се обърна със слово към многохилядната публика, като призова двете Кореи да прекратят 70-годишната си вражда и да градят общо бъдеще в мир и просперитет. "Живели сме заедно в продължение на 5000 години, а сме живели разделени едва 70 години. Сега предлагам напълно да прекратим враждата от последните 7 десетилетия и да направим голяма стъпка напред към мир, за да станем отново едно цяло", каза той. Историците отбелязват, че легендата за 5000-годишната история на Корея е безпочвено твърдение, вкарано в учебниците по време на управлението на бившия южнокорейски диктатор Чун Ду-хван.

Южна Корея пуска през 2019 г. кабелен канал за Северна Корея

20 September 2018 08:18

В момента демилитаризирана зона е практически девствена територия, в която от 70 години почти не е стъпвал човешки крак и е осеяна с минни полета

Тръмп поздрави двете Кореи

19 September 2018 12:57

Американският президент Доналд Тръмп приветства договореностите, постигнати на срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, определяйки ги като "много вълнуващи", предадоха Ройтерс и ТАСС. "Ким Чен-ун се съгласи да позволи ядрени проверки и трайно да премахне полигон и площадка за изстрелване в присъствието на международни експерти", написа американският президент Доналд Тръмп от профила си в социалната мрежа Туитър. "В същото време няма да има ракетни или ядрени опити", каза той. Във връзка с връщането в родината на тленните останки на американски военнослужещи, загинали в Корейската война, което Ким и Мун също обсъдиха на срещата си в Пхенян, Тръмп заяви: "Останките на героите ще продължат да се връщат у дома в САЩ. Също така Северна и Южна Корея ще подадат съвместна кандидатура за домакинство на Олимпийските игри през 2032 година. Много вълнуващо“.

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха споразумение в Пхенян

19 September 2018 06:23

Двете страни се съгласяват да завършат процеса на ядрено разоръжаване. Северна Корея поема ангажимент да затвори своя полигон за ядрени изпитания, съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин.

Ким Чен-ун доволен от Доналд Тръмп

18 September 2018 14:50

Срещата с президента на САЩ Доналд Тръмп донесе стабилизиране в регионалната сигурност. Това заяви лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун по време на срещата си президента на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от РИА Новости. Мун Дже-ин днес пристигна на посещение в Северна Корея. Той разговаря с Ким Чен-ун за разоръжаването на страната. Самият Ким Чен-ун е изразил надежди за големи резултати от преговорите. Той е благодарил на Мун за неговото сътрудничество по време на срещата с Тръмп. Преговорите между двамата лидери ще продължи и утре. Това е третата среща между тях през тази година. Двамата преминаха през улиците на Пхенян с лимузина. Ким Чен-ун посрещна Мун Дже-ин лично на летището.

Лидерите на Кореите - заедно на парад в Пхенян

18 September 2018 13:04

Десетки хиляди жители на Северна Корея скандираха "Обединение" и размахваха цветя, докато техният лидер, Ким Чен Ун, и президентът на Южна Корея, Мун Дже Ин, участваха в тържествен парад в Пхенян във вторник. Шествието се провежда преди среща на високо равнище, в която двете страни ще подновят дипломатическите си разговори за разоръжаване, предаде Ройтерс. Според президента на САЩ Доналд Тръмп срещата между двамата, която е трета поред, ще бъде важен тест доколко е ползотворно да се води диалог с Ким. След като миналия месец Тръмп отмени посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян, той помоли Мун да бъде "главен посредник" между него и водача на Северна Корея. Желанието на Вашингтон е да постигне конкретни действия за денуклеаризация, преди да направи стъпки към подписването на мирен договор със Северна Корея след края на Корейските войни през 1953 г., в които САЩ с мандат от ООН се би на страната на Република Корея. Тръмп нареди на Помпео да не ходи в Пхенян "Ако диалогът между Северна Корея и САЩ се възобнови след тази среща, това само по себе си ще бъде от съществено значение", заяви Мун преди да поеме към Пхенян.  Той разчита много на заявката на Ким, дадена по-рано през този месец, да изпълни денуклеаризацията в рамките на първия мандат на Тръмп, който приключва в началото на 2021 г.    Миналия вторник Родон Син Мун, висш ръководител в Северна Корея, заяви, че "отговорността пада директно върху САЩ" за забавянето на преговорите. "Заради безумен и ирационален инат важни въпроси могат да бъдат обсъждани едва след като нашата държава е необратимо премахнала ядрения си потенциал,...без от другата страна да е демонстрирано желание за изграждане на доверие, включително обявяването на края на войната", каза той. Заедно с Мун ще пътуват влиятелни бизнесмени, сред които представителят на "Самсунг", Джей И. Лий. Te ще се срещнат с министър-председателя на Северна Корея, Ри Рион Нам, който се занимава с въпроси от икономиката. В сряда Мун и Ким обмислят да проведат втора среща, след която да излязат с обща позиция и отделен военен пакт, чиято цел е да успокои напрежението и да предотврати въоръжените сблъсъци. Според Ли Джунк Чул, професор в университета "Сунгсил" в Сеул постигането на обща позиция по съставянето на график за стъпките по денуклеаризация е от съществено значение за мисията на Мун. "Предвид мнението на САЩ, че Южна Корея е преувеличила желанието на Ким за преустановяване на опитите с атомно оръжие, от изключително значение е по какъв начин Мун ще успее да убеди Тръмп в искреността на лидера на Северна Корея", казва Ли. Срещата идва след натиска от страна на САЩ върху други страни да спазват санцкиите от ООН, насочени срещу финансирането на атомните програми на Пхенян. Северна Корея твърди, че е унищожила основната база за опити с ядрено оръжие, както и че е спряла опитите с балистични ракети, но според Вашингтон тайно продължават да се извършват военни операции с атомен арсенал.

Президентът на Южна Корея пристигна в Пхенян за среща с Ким Чен-ун

18 September 2018 06:38

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин пристигна в Пхенян за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на 18 и 19 септември

17 September 2018 08:51

Лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже Ин и Ким Чен Ун ще проведат двустранни преговори на 18 и 19 септември, съобщи за медиите официален представител на президентската администрация на Южна Корея. "Мун Дже Ин и Ким Чен Ун ще проведат два кръга двустранни преговори - във вторник и в сряда“, подчертаха президентската администрация. Мун ще посети Пхенян в периода 18-20 септември. Очаква се по време на визитата приоритетно да бъдат обсъдени въпросите за денуклеаризация на полуо

Северна Корея и Южна Корея откриха съвместното си бюро за връзка

14 September 2018 09:35

Двете Кореи откриха свое съвместно бюро за връзка в севернокорейския град Кесон като нов знак на сближаване преди посещението на южнокорейския президент Мун Дже-ин в Пхенян следващата седмица, предадоха АФП и ТАСС.

Корейските лидери се срещат за трети път, Югът призовава за "смели решения"

11 September 2018 12:17

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин днес призова Северна Корея и САЩ да вземат смели решения, за да се излезе от задълбочаващата си дипломатическа безизходица, свързана с ядрените амбиции на Пхенян, и каза, че ще продължи да действа като посредник, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мун каза това няколко дни преди да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за трети път тази година. Двамата ще обсъдят как на Корейския полуостров да се постигне освобождаване от ядреното оръжие и мир.  Мун добави, че тази среща трябва да доведе до друга "голяма стъпка" към освобождаване от ядрено оръжие. На правителствено заседание днес той посочи, че Ким и Тръмп трябва да мислят обхватно и да вземат смели решения, които да придвижат напред дипломатическия процес и да доведат до унищожаване на ядрения арсенал на КНДР. Тръмп и Ким може пак да се видят. Скоро "Северна Корея трябва да унищожи ядреното си оръжие, а САЩ трябва да предприемат ответна стъпка", каза Мун. "В рамките на такъв процес двете страни трябва да преодолеят дълбоко вкорененото взаимно недоверие, предизвикано от 70 години враждебни отношения помежду им". Мун каза, че Южна Корея няма друг избор, освен да посредничи между двете държави, за да насърчава диалога и добави, че и Тръмп, и Ким са поискали от него да играе такава роля. Той желае "същинските преговори" между Вашингтон и Пхенян скоро да продължат. Южнокорейски танк К1А1 стреля по време на демонстрации преди международна отбранителна изложба "Дефенс експо Корея 2018", която ще се състои от 12 до 16 септември. Снимка АП / БТА Днес в Сеул новият специален американски пратеник за Северна Корея Стив Бигън подчерта нуждата от поддържане на дипломацията по ядрените въпроси. "Предстои ни още усилена работа. Но имаме и страхотна възможност, създадена от президента Тръмп, президента Мун и председателя Ким. Трябва да направим всичко по силите си, за да се възползваме от тази възможност", каза Бигън в началото на срещата с пратеника на Южна Корея по ядрените въпроси И До-хьон. Южнокорейското външно министерство съобщи, че подкрепя възможна втора среща на върха Тръмп-Ким, с надежда, че тя ще помогне за освобождаване от ядреното оръжие и за мира на полуострова. В четвъртък двете Кореи ще водят военни преговори и ще работят за отваряне в петък на бюро за връзка в севернокорейски граничен град, съобщиха служители в Сеул.