Регионални

14 юни 2018 12:07

"Работилница" учи деца и възрастни на родопски занаяти

"Две ръце, едно сърце – работилница за тъкани в Родопите". Целта на тази инициатива е да събуди любовта у малки и големи амбицирани хора към родопските занаяти и култура. Участниците ще гостуват в село Манастир, община Лъки, в рамките на пет дн...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Живи статуи пресъздадоха забравените занаяти на Париж в центъра на Русе

21 June 2018 07:49

Живи статуи пресъздадоха в центъра на Русе автентичната атмосфера от края на 18 век на парижкия квартал Монмартър. Със своите мини спектакли актьорите от румънския театър „Маска" показаха някои от забравените френски занаяти и впечатлиха публиката с изразителния си грим и ефектни костюми.

Ученици се учат на занаят от ​бесарабски майстори

11 June 2018 07:37

Бесарабски майстори на автентични художествени занаяти демонстрираха своите умения пред ученици от Професионалната гимназия по дървообработване и възпитаници на Училището по изкуствата. Представянето беше в Задругата на народните занаяти в Русе, където гостите от Украйна са по покана на своите български колеги.Вижте репортажа на Виолета Никифорова и Тихомир Стоичков.

На 6 май Чипровци отново стана Цветето на България

07 May 2018 10:45

"Все повече хора търсят чипровските килими, откакто са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Искат да отнесат със себе си частица, вярвайки че знаците по тях ще донесат само добро. Този килим има такава символика, помага за връзката между човека и неговият Бог. Той е магия", изтъкна директорът на Историческия музей д-р Анита Комитска.

Сопотски майстор-гравьор популяризира България по света

07 May 2018 07:34

Какво е общото между краля на Йордания и сопотските занаяти? Отговорът е майсторът-гравьор Евгени Димов.Следващата история разказва за един пазител на традициите, който с талантът си е успял да остави отпечатъка си по цял свят. Неговата история разказват Тереза Ставрева и операторът Станислав Ангелов.

Благоевград е домакин на "Занаят фест"

05 May 2018 09:44

До понеделник Благоевград е домакин на „Занаят фест". На него ще бъдат показани български традиции, бит и култура, а майстори ще демонстрират как изработват различни предмети.Вижте и още във включването на Ирина Николова.

Откриват петия фестивал на Чипровския килим

04 May 2018 14:45

Петият фестивал на Чипровския килим ще бъде открит тази събота, от 11 часа в центъра на балканското градче. Тържествата са събота и неделя, съобщи кметът Пламен Петков: "Ще има състезание по тъкане на килими, ще бъде много интересно. Показваме как тръгва създаването на един килим от багренето до свалянето на килима. След това имаме богата фолклорна програма и двата дни е запълнена. Фолклорни изпълнения, духови музики, студенти от Националната академия ще направят ревю с дрехи с мотиви от ч

В Челопек се готвят за традиционния събор "Златни ръце български”

03 May 2018 12:15

Съборът изложение на местните занаяти и култура във врачанското село Челопек ще се проведе тази събота, 5 май, в навечерието на Гергьовден. Традиционното събитие се провежда за четвърта поредна година и ще изненада гостите на селото с вкусна храна, кулинарна изложба и занаятчийски работилници. Целта на събора е да популяризира традициите и обичаите български. Тази година организаторите от Читалище "Огнище” и местното кметство са отредили специално място на обредните хлябове.

Феерия от цветове и багри очакват гостите на Фестивала на чипровския килим

21 April 2018 14:20

За пета поредна година на 5 и 6 май (събота и неделя) Община Чипровци ще организира традиционния "Фестивал на Чипровския килим". Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му, съобщават от Община Чипровци

В Монтана ще правят Пазар на занаятите

03 March 2018 11:45

Агенцията за регионално развитие и "Бизнес център 2000" - Монтана подготвят проект за изграждане на Пазар на занаятите в града. Проектът ще кандидатства за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество "България - Сърбия".

Европейски дни на художествените занаяти за трета година у нас

26 February 2018 08:47

Европейски дни на художествените занаяти се провежда за трета година в България, с партньорството на РСО "Централна Стара планина" и участието на общините Габрово, Дряново Елена, Севлиево, Тетевен и Луковит. През тази година събитието ще премине под мотото „Да оставим наследство за бъдещето“, с фокус съхраняването на занаятите, предаване на занаятчийските умения и традиции на младото поколение. В Тетевен събитието ще се проведе на 31 март, като през целия ден ме