Регионални

14 юни 2018 12:07

"Работилница" учи деца и възрастни на родопски занаяти

"Две ръце, едно сърце – работилница за тъкани в Родопите". Целта на тази инициатива е да събуди любовта у малки и големи амбицирани хора към родопските занаяти и култура. Участниците ще гостуват в село Манастир, община Лъки, в рамките на пет дн...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Приключиха Летните културни вечери "Традиции и изкуство" в Банско

11 September 2018 10:59

С края на лятото завърши четвъртото издание на Летните културни вечери „Традиции и изкуство” в Банско. С гостоприемството на Посетителския информационен център, българските традиционни занаяти и изкуства, местните артисти и музиканти, бяха представяни на публиката в курорта в продължение на близо три месеца. В богатата културна програма на инициативата намериха място демонстрации на позабравени изконни български занаяти, изложби на местни автори, както и мини концерти на кра

Откриха Международния панаир на традиционните занаяти в "Етъра"

07 September 2018 20:51

В етнографския музей „Етъра " в Габрово днес беше открит Международния панаир на традиционните занаяти.

В Габрово започва Международният панаир на традиционните занаяти

07 September 2018 06:57

Над 80 занаятчии от три континента се събират в етнографския музей „Етъра" в Габрово за 16-ото издание на международния панаир на традиционните занаяти.

Започва подготовка за вписване в Юнеско на занаята плетенe на калоферска дантела

17 August 2018 13:00

В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в Юнеско на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно наследство. Началото беше поставено с откриването на творчески център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела.

Калоферската дантела ще има постоянен дом

09 August 2018 12:05

Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към твърдението, че ученикът често надминава учителя си, разказва кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. Първообразът е брюкселската дантела, образци от която са донесени в Калофер от търговци още в края на 19 век. Будно и трудолюбиво градче, отворено към новото, Калофер по свой начин преобразява и усъвършенства умението. Става така, че в калоферски вариант познатата в цял свят дантела вече е по-фина, по-нежна, в нея влизат флорални мотиви.

В Берковица започна лятна академия по предприемачество

09 July 2018 12:15

Лятна академия по предприемачество „Новите стари занаяти“ започна в Първо основно училище „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Берковица."Учениците от 4. до 7. клас ще бъдат обучавани в три ателиета – по килимарство и бродерия, по дърворезба и ателие по грънчарство. Полезно, забавно приятно. Усвоява се традицията и й се придава нов прочит" - каза главният учител на школото Таня Савова. Академията ще продължи до първата седмица на август. След това ще има изложба на детските произведения, ще има и уъркшоп, на който децата ще се опитат да предадат наученото на своите съученици.

Занаятчиите в Монтана почетоха покровителите си Св. равноапостоли Петър и Павел

30 June 2018 09:45

Занаятчийската камара в Монтана спази традицията и тази година и почете Деня на занаятите - Петровден, който българите честват на празника на Светите равноапостоли Петър и Павел.

Седмица на занаятите в Пловдив

27 June 2018 11:00

За 12-и път в Пловдив се провежда седмица на занаятите. Майстори от цялата страна до неделя ще показват уменията си в двора на Етнографския музей в града.

Фестивал на текстила в Пловдив

24 June 2018 20:40

Фестивал на текстила „ТекстФест“ ще се проведе на ул. „Стръмна“ в Стария град на Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите от Фондация „Стойна Кръстанова“. Събитието ще се проведе на 29 и 30 юни, а официалното му откриване ще бъде в 18.00 часа на 29 юни с изложбата „Текстил и Град“. Творенията, които ще бъдат изложени, са резултат от съвместна работа на студенти и

Живи статуи пресъздадоха забравените занаяти на Париж в центъра на Русе

21 June 2018 07:49

Живи статуи пресъздадоха в центъра на Русе автентичната атмосфера от края на 18 век на парижкия квартал Монмартър. Със своите мини спектакли актьорите от румънския театър „Маска" показаха някои от забравените френски занаяти и впечатлиха публиката с изразителния си грим и ефектни костюми.