Регионални

14 юни 2018 12:07

"Работилница" учи деца и възрастни на родопски занаяти

"Две ръце, едно сърце – работилница за тъкани в Родопите". Целта на тази инициатива е да събуди любовта у малки и големи амбицирани хора към родопските занаяти и култура. Участниците ще гостуват в село Манастир, община Лъки, в рамките на пет дн...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Родолюбец в опит да спаси изчезващите български занаяти

03 November 2018 13:32

Пловдивчанинът Гавраил Гавраилов подготвя календар със снимки за изчезващи български занаяти. Той се опасява, че бъчварството и изработката на филигранна сребърна бижутерия скоро ще бъдат само спомен. "Идеята ми хрумна тази пролет, когато бяхме на един фестивал на чипровските килими в Чипровци и там се запознах с местните баби, които създават килимите, и се оказа, че те са доста възрастни вече и имат проблем с намирането на по-млади хора и така впоследствие още няколко пътувания из страната наистина се оказа, че занаятите такива, каквито ги познаваме или доколкото ги познаваме, са под риск от изчезване поради липса на желание сред младите хора да ги практикуват“, каза Гаврилов пред БНР и допълни още: “Исках да снимаме ръцете на занаятчиите с материала, с който работят месец по месец. Избрахме си 12 занаята, разпределени сравнително пропорционално в цялата страна, като идеята ни е да засилим интереса към съдбата на тези занаяти и през следващата година във всеки един от месеците аз ще правя една публикация затова кой се крие зад тези ръце", обясни ГГавраилов, който е и автор на няколко книги за България и инициатор на идеята за календар, посветен на изчезващите занаяти.

Второ издание на фестивала „Нашенци у старо време” във видинското село Покрайна

24 September 2018 12:30

За втора поредна година фестивалът събра във видинското село много участници и гости. Той се организира от местното читалище „Просвета-1927”, с подкрепата на всички жители на Покрайна, съобщават от общинската пресслужба

Приключиха Летните културни вечери "Традиции и изкуство" в Банско

11 September 2018 10:59

С края на лятото завърши четвъртото издание на Летните културни вечери „Традиции и изкуство” в Банско. С гостоприемството на Посетителския информационен център, българските традиционни занаяти и изкуства, местните артисти и музиканти, бяха представяни на публиката в курорта в продължение на близо три месеца. В богатата културна програма на инициативата намериха място демонстрации на позабравени изконни български занаяти, изложби на местни автори, както и мини концерти на кра

Откриха Международния панаир на традиционните занаяти в "Етъра"

07 September 2018 20:51

В етнографския музей „Етъра " в Габрово днес беше открит Международния панаир на традиционните занаяти.

В Габрово започва Международният панаир на традиционните занаяти

07 September 2018 06:57

Над 80 занаятчии от три континента се събират в етнографския музей „Етъра" в Габрово за 16-ото издание на международния панаир на традиционните занаяти.

Започва подготовка за вписване в Юнеско на занаята плетенe на калоферска дантела

17 August 2018 13:00

В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в Юнеско на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно наследство. Началото беше поставено с откриването на творчески център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела.

Калоферската дантела ще има постоянен дом

09 August 2018 12:05

Историята на калоферската дантела е една от илюстрациите към твърдението, че ученикът често надминава учителя си, разказва кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. Първообразът е брюкселската дантела, образци от която са донесени в Калофер от търговци още в края на 19 век. Будно и трудолюбиво градче, отворено към новото, Калофер по свой начин преобразява и усъвършенства умението. Става така, че в калоферски вариант познатата в цял свят дантела вече е по-фина, по-нежна, в нея влизат флорални мотиви.

В Берковица започна лятна академия по предприемачество

09 July 2018 12:15

Лятна академия по предприемачество „Новите стари занаяти“ започна в Първо основно училище „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Берковица."Учениците от 4. до 7. клас ще бъдат обучавани в три ателиета – по килимарство и бродерия, по дърворезба и ателие по грънчарство. Полезно, забавно приятно. Усвоява се традицията и й се придава нов прочит" - каза главният учител на школото Таня Савова. Академията ще продължи до първата седмица на август. След това ще има изложба на детските произведения, ще има и уъркшоп, на който децата ще се опитат да предадат наученото на своите съученици.

Занаятчиите в Монтана почетоха покровителите си Св. равноапостоли Петър и Павел

30 June 2018 09:45

Занаятчийската камара в Монтана спази традицията и тази година и почете Деня на занаятите - Петровден, който българите честват на празника на Светите равноапостоли Петър и Павел.

Седмица на занаятите в Пловдив

27 June 2018 11:00

За 12-и път в Пловдив се провежда седмица на занаятите. Майстори от цялата страна до неделя ще показват уменията си в двора на Етнографския музей в града.