Икономика и бизнес

14 юни 2018 12:15

Във Франция планират преструктуриране на железниците

Във Франция с голямо мнозинство Долната камара на парламента одобри преструктурирането на железниците....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Железопътна линия ще свърже Албания и Гърция

20 November 2018 19:09

Албания и Гърция ще се свържат с железопътна линия чрез изграждане на трасе от Лерин през Костур до Поградец. Проектът ще бъде финансиран от "Interreg-IPA CBS Greece-Albania", предава БГНЕС. На среща, проведена в Костур и посветена на железопътното свързване между двете страни, беше подчертано, че проектът ще бъде част от трансевропейската мрежа. Генералният секретар на гръцкото министерството на транспорт Танос Боурдас подчерта значението на проекта не само за Албания, Гърция и

Трети ден протести срещу цените на горивата във Франция

19 November 2018 19:24

Трети ден продължават протестите на "жълтите жилетки" с блокиране на петролни депа и пътища във Франция. Недоволството срещу увеличаването на цените на горивата и днес предизвика дълги колони от коли по някои основни пътни артерии в страната.

Транспортен хаос във Франция заради протеста срещу цените на горивата

17 November 2018 12:11

Във Франция денят започна с транспортен хаос заради националния протест срещу по-високите цени на горивата. На много места са блокирани пътища от така нареченото движение на жълтите жилетки. Подробностите за обстановката във Франция от кореспондента на БНР Юлия Талева.

Протест заплашва Франция да осъмне с блокирани магистрали

16 November 2018 19:50

Франция е пред риска да осъмне с блокирани магистрали. Очакваните протести са заради високите цени на горивата. Недоволството на така наречените "жълти жилетки" се простира отвъд неволите на шофьорите, стига до Елисейския дворец и до обвиненията, че президентът Макрон толерира само богатите и не зачита проблемите на хората извън големите градове. В навечерието на протестите вече се раздават листовки с предупреждения за местата, където предстои блокиране на движението.

Африка има първа скоростна жп линия преди ред страни в Европа

15 November 2018 17:46

Кралят на Мароко Мохамед Шести и френският президент Еманюел Макрон откриха първата не само в Мароко, а и в цяла Африка скоростна железопътна линия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Тя свързва двата икономически и финансови центрове в страната Танжер и Казабланка, като разстоянието между тях ще се изминава за 2 ч и 10 минути със скорост от 320 км/ч. Досега влаковете между двата града пътуваха почти 5 часа.  БДЖ - докога все така ще я караме? Проектът на стойност 2 млрд. долара бе стартиран през 2011 г. от краля и тогавашния президент на Франция Никола Саркози. Във финансирането му участваха няколко арабски страни.  Новата железопътна линия е известна с френските инициали LGV, което е съкращение за "високоскоростна линия". Кралят вече й даде и ново название - Ал Борак, по името на крилатото митично създание, което пренасяло пророците до небесата. За обслужване на железницата Мароко закупи 12 скоростни влакови композиции от френския производител "Алстом". Всяка година БДЖ ни струва 200 милиона, а печели само 50 милиона

ЕК отпуска 293 милиона евро за жп-линията Пловдив - Бургас

15 November 2018 13:50

Европейската комисия комисия съобщи, че отпуска 293 милиона евро за подобряването на железопътната линия между Пловдив и Бургас. Очаква се подобренията да доведат до увеличаването на скоростта на движение на влаковете между двата града. Отбелязва се, че проектът е част от обособяването на високоскоростна влакова линия между Централна и Източна Европа.

Край на стационарните телефони във Франция

15 November 2018 09:23

Френският телекомуникационен оператор "Оранж" - бившият Франс телеком повече няма да предлага абонаменти за стационарни телефони. Това става 139 години след създаването на първата телефонна мрежа в Париж, съобщава в електронното си издание в. "Паризиен". Така след няколко години ще бъде необходима специална кутия, за да могат да се правят обаждания от фикс телефон - домашен или в компаниите.

Франция с нови мерки, за да спре протестите срещу цените на горивата

14 November 2018 16:58

Френското правителство прави опит да намали недоволството от покачването на цените на горивата.

Международна конференция на тема „Железопътен транспорт – стратегия за развитие“ ще се проведе в София

18 October 2018 09:07

На 19 октомври 2018 г., в „Зала София“ на Гранд хотел София, под патронажа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще се състои „Железопътен форум-2018“. Тази година темата на събитието е „Железопътен транспорт – стратегия за развитие“, а организатори са Национално сдружение - Общество на инженерите по железен път (НСОИЖП) и Научно-технически съюз по транспорта (НТСТ). Конференцията с международно участие се осъществява с подкрепата на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), Асоциация на европейските съюзи на железопътните инженери (UEEIV), Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство (БАКФЖС) и Федерацията на научно-техническите съюзи в България (ФНТС). В рамките на форума ще вземат участие организации и фирми, свързани с провеждането на транспортната политика на ЕС в страната, железопътното строителство, предлагането на материали и услуги за нуждите на железопътния сектор, както и извършващи жп превози. В конференцията с международно участие ще се включат и представители на академичните среди. Началният час на събитието е 10.00 ч.

Сърбия взема още $500 милиона от Русия за железниците си

13 October 2018 16:12

Сърбия обсъжда с Русия възможността за кредит от 500 милиона долара за реконструкция на железопътната мрежа в страната, съобщи сръбският министър на транспорта Зорана Михайлович след среща със заместник-директора на руските железници Александър Мишарин, предаде ТАСС. България, Унгария и Сърбия със споразумение за газа от "Турски поток" Михайлович каза, че Сърбия вече е изразходвала почти целия руски кредит, инвестиран в модернизиране на железопътната част на Коридор номер 10 и строителство на участъка Стара Пазова-Нови Сад от автомагистралата Белград-Будапеща. Тя добави, че са разговаряли с руските партньори за нови проекти, чиято обща стойност възлиза на около 500 милиона долара. Цветан Василев: Търся инвестиции за Сърбия от благодарност, че ми спаси живота Посещението на Мишарин в Сърбия е осъществено в рамките на подготовката за официално посещение на руския президент Владимир Путин през януари догодина. Очаква се новото споразумение да бъде подписано в присъствието на Путин и сръбския президент Александър Вучич. Вучич: Сърбия никога няма да бъде против Русия През 2010 г. Русия и Сърбия подписаха споразумение за кредит от 200 милиона долара за стабилизиране на платежния баланс на Сърбия, а през 2013 г. - за още два заема, съответно 800 милиона долара за инфраструктурни проекти и 500 милиона долара за подпомагане на бюджета. През 2012 г. руските и сръбските железници сключиха споразумение за строителство и реконструкция на 4 железопътни линии в Сърбия, а през 2013 г. - за строителство на железопътна инфраструктура и доставка на дизелови влакове на стойност над 940 милиона долара за сметка на руски държавен кредит. Иранци влизат в ЕС през Сърбия Строителството и реконструкцията на жп мрежата в Сърбия бе поверено на Метровагонмаш, доставила нови влакове за Сърбия, а преди това и за Унгария. Сръбските DP-S (Diesel Train-Serbia) се движат от 2016-та в западната ни съседка. А базираната край Москва компания Метровагонмаш изгради част от новата жп мрежа в Сърбия, която макар и да не е високоскоростен железопътен транспорт, подобри инфраструктурата в страна, където някои сегменти от жп трасето са на повече от 100 години. Освен строителството на железопътни линии и доставки на нови влакове, руските железници ремонтираха и сръбски училища и предлагаха и стипендии за обучение на нови железопътни инженери и техници за сръбските железници. През 2011 г. софийската "Метрополитен" сключи договор за 18 влакчета за втория лъч на метрото с руската "Метровагонмаш" за близо 154 млн. лв. без ДДС.