Икономика и бизнес

14 юни 2018 12:15

Във Франция планират преструктуриране на железниците

Във Франция с голямо мнозинство Долната камара на парламента одобри преструктурирането на железниците....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Във Франция започна производството на коледни шоколади

18 September 2018 22:48

Френските фабрики започнаха производството на шоколадите и шоколадовите изделия за коледните празници. Целта е до края на настоящия месец да бъдат извършени и първите доставки. Патрик Поарие, директор на френската компания "Семоа", която е лидер във Франция в производството на шоколадови изделия, заяви, че по Коледа се реализират 44% от общите й продажби.

В Германия тръгнаха първите в света влакове с водородни клетки

17 September 2018 16:05

Първите в света влакове, задвижвани с водородни клетки, от днес започват редовно да превозват пътници в Северна Германия, информират германски и австрийски медии.  Регионалният влак "Корадиа айЛинт", произведен от френския концерн Алстом (Alstom), свързва градовете Бремерфьорде, Куксхафен, Бремерхафен и Букстехуде. Два влака с нулеви емисии ще осигуряват редовния превоз на пътници по отсечката с дължина около 100 километра.  Планира се в дългосрочен план влаковете с водородни клетки да заместят дизеловите в железопътния транспорт. До 2020 г. в експлоатация трябва да бъдат пуснати 14 влака от този тип, бе посочено при представянето на проекта преди две години. Влакът е задвижван от електрически двигатели, които се захранват от горивни клетки чрез химичната реакция между водород и кислород, уточнява специализираното германско издание "Аутогазете".  Отпадният продукт при тази технология е вода.  Необходимите количества водород се съхраняват в стоманен резервоар на покрива на влака, който може да измине близо 1000 км с едно зареждане.  Композицията развива максимална скорост от 140 км/час, което е съпоставимо със скоростта на обичайните дизелови локомотиви.  Въпреки това "Корадиа айЛинт" все още не е напълно "климатично неутрален", тъй като необходимият водород в момента се добива предимно от изкопаеми горива. 

86% от французите не могат да се хранят здравословно

13 September 2018 08:45

Един на всеки четирима французи не разполага с достатъчно средства да си купи пресни плодове и зеленчуци. Това показват резултатите от барометър на бедността във Франция, който се прави всяка година.

Добре платените специалисти бягат от Париж

03 September 2018 10:33

84% от добре платените мениджъри на средно ниво и ръководители с високи доходи, които работят в Париж, искат да напускат града. Причината е високата цена на живот, сочи проучване на сайта Cadremploi. Близо 70% от специалистите планират да напуснат френската столица през следващите три години, а 28% възнамеряват да направят това в идните 12 месеца. Цената на живот, която за 77% е много висока, е основната причина за решението. На второ място е факторът време, което се отделя за отиване и връщане до работното място – 49% заявяват, че това им отнема по час и половина на ден. 56% смятат това време за изключително много. За 54% е проблем, че липсват достатъчно природни забележителности, а 48% се оплакват от непривлекателната околна среда и жилищни проблеми. В същото време 65% от респондентите търсят повече баланс между служебния и личния живот, а 58% от специалистите смятат, че най-добро място той да бъде намерен е Бордо. Други градове фаворити за работа и живот за по-заможните служители са: Лион, Нант, Тулуза и Монперие. Почти 50% от тези, които разглеждат въпроса за смята на града, са склонни да се преквалифицират, а 47% са съгласни да получават и по-ниска заплата, за да реализират мечтата си за по-добър живот. Не трябва да се подминава и фактът, че в някои френски региони с отворени ръце чакат специалисти. Наскоро френско село обеща къща на морето на лекари, които решат да се преместят да живеят в града.

Франция слага край на стационарните телефони

26 August 2018 15:59

Френският телекомуникационен оператор „Оранж“ (Orange) - бившият „Франс телеком“ (France Telecom) - ще престане да предлага абонаменти за стационарни телефони от 15 ноември 2018 година, 139 години след създаването на първата телефонна мрежа в Париж, съобщава в електронното си издание в. "Паризиен". Така след няколко години ще бъде необходима специална кутия, за да могат да се правят обаждания от фикс телефон - домашен или в компаниите.

Френски фермери се борят с нашествие на глигани

26 August 2018 08:50

Френските фермери търпят значителни загуби от демографската експлозия на дивите прасета в страната през последните три десетилетия, предава АФП. Гладът кара дивите животни да излязат от укритието на горите, за да търсят храна. "От година на година става все по-зле. Те унищожават всичко. Стадо глигани идват всяка нощ. Похапват малко тук, малко там и изпотъпкват всичко“, твърди фермерът Ив Ролан. Досега през тази година дивите прасета са унищожили осем хектара от земята на фермат

Инфлацията във Франция се увеличи до 2,3%

14 August 2018 11:38

Потребителските цени във Франция през юли 2018 г., изчислени според френските стандарти, нараснаха до 2,3% на годишна база след ръст от 2% през юни. Това показват данните на Националното статистическо управление Insee. Спрямо предходния месец цените са се понижили с 0,1%, допълва БГНЕС. Двата показателя съвпаднаха както с предварителните данни, така и с прогнозата на анализаторите. Цената на храните през юли се покачи с 1,9% на годишна база и с 0,1% за месец, а на индустриалните стоки намаля

19 фирми искат жп линията Елин Пелин-Костенец

06 August 2018 13:48

Деветнайсет фирми са подали оферти за участие в модернизацията на жп линията Елин Пелин -Костенец с дължина е 51 км на обща стойност от близо милиард. Това е най-скъпата обществена поръчка и неслучайно жалби забавиха с 10 месеца старта на проекта. Бивш депутат и бивш зам.-министър на съд за източване на железниците Търгът е разделен на три обособени позиции - две са за модернизация на около 20 км, а третата - за дейности по 11 км. Стойностите им са съответно 554 млн. лева, 116 млн. лева и 354 млн. лева без ДДС. Кандидатите могат да подават оферти само за една от тях. "С този недъг в закона за обществените поръчки - тази възможност да бъде обжалван без някакъв правен интерес и поръчките да бъдат максимално забавени, има риск от от това да не усвоим парите по ОП "Транспорт", каза заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Заради осигуряването на средства от оперативната програма, условието е проектът да бъде завършен до 2022 г.  От 16 юни обаче влязоха в сила промените в Закона за обществените поръчки, с които се иска доказване на интерес при жалбоподаване и така вече непрекъснатите обжалвания са сериозно ограничени. Балада за железниците Участъкът е с дължина 51 километра, а проектната скорост на трасето - до 160 км/час. Предвижда се да бъдат изградени 20 километра тунели и 23 моста и виадукта. Ще бъдат модернизирани и 5 жп гари. Модернизирането на този железопътен участък ще допренесе и до подобряване на железопътната услуга  по линията София-Пловдив, обявиха от Национална компания железопътна инфраструктура, която е възложителят. В рамките на проекта е предвидено да бъде закупен и нов подвижен състав. Нечисти интереси пречат на железниците

Протестиращи фермери нападнаха участниците в Колоездачната обиколка на Франция

24 July 2018 22:19

Куриозен, но и доста неприятен инцидент прекъсна временно днешния 16-и етап от Колоездачната обиколка на Франция. На 29-ия километър след старта на 218-километровия етап от Каркасон до Банер дьо Люшон група фермери причака състезателите и започна да хвърля бали по тях.

Световната титла помпа икономиката на Франция

21 July 2018 21:56

Победата на Франция на Световното първенство по футбол ще осигури допълнителен ръст от 0,2 пункта на потреблението в страната през 2018 година. Това прогнозира световният лидер в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes. Според изчисленията на експертите увеличението на потреблението ще се промени от прогнозните 1,1% до 1,3%. Това от своя страна ще доведе и до ръст на БВП на Франция от прогнозния 1,8% до 1,9% през 2018 година. Световното първенство по футбол ще има положителен ефект и върху икономиката на домакините – Русия. Според прогнозите на анализаторите на Euler Hermes заради допълнителни инвестиции в инфраструктура и приходи от туризъм страната добавя 0,1 пункта към ръста на БВП през 2018 година, като така той ще достигне до 1,9%. Вложенията в нова инфраструктура, които се изчисляват на 760 млрд. рубли, пък са били фактор за лек растеж на икономиката през 2017 година, като са добавили около 0,2 пункта. Сходен беше и ефектът върху икономиката на предишните домакини от Бразилия. Въпреки по-сериозните очаквания мега спортните събития - Световното първенство по футбол и Олимпиадата, добавиха едва 0,2 пункта към ръста на БВП през 2014 и средно около 0,1 пункта през следващите две години. Те имаха по-сериозен ефект върху инфлацията в страната.