Свят

14 юни 2018 12:39

САЩ очакват пълно разоръжаване от Северна Корея

САЩ се надяват, че Северна Корея ще извърши пълно ядрено разоръжаване през следващите две години и половина. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от USA Today. Помпео пристигна на посещение в Сеул. Той информира властите в Южна...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Тръмп удължи с една година санкциите срещу КНДР

22 June 2018 22:07

Американският президент заяви, че се запазва "извънредното положение във връзка със Северна Корея"

Северна Корея забрани антиамериканските сувенири

21 June 2018 10:19

Магазините за туристи в Северна Корея вече не продават пропагандни артикули против "империалистическа Америка", която досега беше основният враг на комунистическия режим, съобщава френският в. "Фигаро". Жестовете на Пхенян за подобряване на отношенията със САЩ приемат неочаквани форми. След срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американският президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур севернокорейските магазинчета за туристи престанаха да продават пропагандни антиамерикански сувенири.

Ким Чен Ун обещал на Тръмп "скоро" да унищожи важен полигон

21 June 2018 09:12

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е обещал на президента на Съединените щати Доналд Тръмп в съвсем близко бъдеще да разпореди унищожаване на полигона за изпитания на ракетни двигатели Сохе, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters. След срещата на върха на 12 юни в Сингапур, Тръмп заяви, че Ким е обещал да унищожи основните полигони за изпитания на ракети, без обаче да конкретизира за кои точно площадки става въпрос. Вчера (20 юни) обаче неназовани американски официални лица са заявили, че с

Ким към Китай: Няма да ви предам заради САЩ (СНИМКИ)

20 June 2018 14:25

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази вчера желание за развиване на "още по-тесни приятелски отношения на единство и сътрудничество" между Северна Корея и Китай, съобщи AFP. При третото си посещение за последните три месеца в Пекин, Ким изказа благодарност на китайския президент Си Дзинпин за подкрепата, оказана от него за срещата на върха в Сингапур с американския президент Доналд Тръмп. Той говори и за "перспективата за ядрено разоръжаване на корейския полуостров", съобщи Корейската централна телеграфна агенция. На банкет, даден от Си, севернокорейският лидер каза, че Пхенян и Пекин развиват "безпрецедентно специални отношения". Официалните медии на двете страни обаче не казаха дали Ким и Си са обсъдили въпроса за вдигане на санкциите на ООН върху Пхенян. Двудневната визита цели да изпрати ясно послание, че Пхенян няма да пренебрегне китайските интереси, дори да затопли отношенията си с Вашингтон. Китай наблюдава с притеснение наченките на сближаване между Северна Корея и САЩ след историческата среща на върха в Сингапур между лидерите на двете държави. Също като САЩ, Китай иска да види Корейския полуостров без ядрени оръжия, но се бои, че американско-севернокорейското сближаване може да стане за негова сметка и да засегне интересите му в региона. Сегашното посещение се явява дипломатическа еквилибристика от страна на Ким, който има амбицията да изгради по-уравновесени отношения със САЩ, като запази историческите си връзки със своя най-голям икономически и дипломатически партньор Китай.

Пхенян ще предава тленни останки на американски войници

20 June 2018 09:11

Близо 7000 американски военни все още са в неизвестност след Корейската война от 1950-1953 година

Пентагонът потвърди: Спираме ученията на Корейския полуостров

19 June 2018 07:51

Пентагонът потвърди официално, че американско-южнокорейските военни маневри, насрочени за август, са отменени, както обяви миналата седмица президентът Доналд Тръмп, предаде AFP. "В изпълнение на поетия от президента Тръмп ангажимент и съгласувано с нашия съюзник Южна Корея, американските въоръжени сили прекратиха всякаква подготовка за отбранителните военни игри "Бранител на свободата" през август, съобщи говорител на Пентагона. "Не е взето никакво решение за следващи маневри", казаха от Вашингтон и уточниха, че това решение не се отнася за другите военни маневри, предвидени в Пасифика. Уайт добави, че тази седмица в Пентагона ще се състои заседание с участието на министъра на отбраната Джим Матис, държавния секретар Майк Помпео и президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Северна Корея има 3000 ядрени обекта

18 June 2018 11:29

Северна Корея разполага с поне 3000 обекта, свързани с ядрената програма на страната. Информацията беше обявена от вестник „Muhwaa Libo, позовавайки се на данни от американското разузнаване. Очаква се тези съоръжения да бъдат анализирани от експерти. Според американската информация обаче подобна задача би представлявала голямо предизвикателство. Първите ядрени разработки в Северна Корея бяха регистрирани от САЩ през 1982 г. През последните години списъкът с ядрени съоръжения в страната непрекъснато се допълват. Властите в Пхенян обещаха да допуснат западни експерти до техните ядрени съоръжения. Страната се ангажира да започне ядрено разоръжаване. Това стана след срещата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с президента на САЩ Доналд Тръмп. Тръмп вече обяви, че ще прекрати военните учения с Южна Корея. Очаква се Северна Корея да започне действия по ядреното си разоръжаване. САЩ и Южна Корея ще наблюдават действията на страната.

САЩ с искания по 47 точки към Пхенян за ядрено разоръжаване

17 June 2018 10:30

САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея, съобщи японският министър на външните работи Таро Коно в интервю за японския телевизионен канал NHK, цитирано от TACC. „Държаният секретар на САЩ Майк Помпео по време на своята визита в Пхенян е представил на Северна Корея какво американската администрация има предвид под „пълна денуклеаризация“ – ликвидирането в проверима и необратима форма на ядреното и всички други видове оръжия за масово унищожение – химическо и биологическо, както и ракетите и всички свързани с тях обекти. На Северна Корея е представено искане с 47 позиции. Ако искането в този обем не бъде изпълнено няма да бъдат вдигани санкциите срещу страната", завява Кано. Според него Северна Корея няма да се откаже от взетото решение за пълна денуклеаризация в замяна на гаранции от страна на САЩ за националната й сигурност. "В Северна Корея обещанията на висшето ръководство имат особено значение. Важно е, че за пълна денуклеаризация е съобщено вътре в страната. Аз считам, че в такава ситуация Северна Корея няма да се отметне от решенията си“, добавя Кано .

Москва: Свалете санкциите срещу Северна Корея

15 June 2018 19:15

Русия настоява за отмяна на всички едностранно наложени санкции срещу Северна Корея, предаде Reuters, цитирайки изявление na говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. Става дума за т. нар. вторични санкции с екстериториално действие, предаде ТАСС, като се позова на Захарова. Според нея модификацията на санкционния режим, наложен от Съвета за сигурност на ООН спрямо КНДР, е важен елемент от процеса на нормализация на обстановката в региона. Тя приведе като аргумент и факта, че в съответните санкционни резолюции на съвета нееднократно се потвърждава неговата готовност да се адаптира този режим, като се отчита динамиката на ситуацията. Захарова подчерта готовността на Русия за взаимодействие по въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров. "Ние отбелязахме и приветстваме абсолютно позитивната динамика, която се появи във връзка със състоялите се срещи на високо равнище (между двете Кореи, както и между Северна Корея и САЩ) по тази проблематика. Що се отнася до разоръжаването, има специализирани международни институции, които непосредствено се занимават с този въпрос и трябва да играят главна роля в това", посочи тя. "Ако се наложи участие на Русия - в качеството й на член на различни международни организации или като страна с голям опит - то по всички тези въпроси Москва е готова да взаимодейства", добави Захарова.

Номинираха Тръмп за Нобелова награда

14 June 2018 07:20

Норвежки депутати предложиха президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир, съобщиха норвежки медии, съобщи Fortune. Депутатите са от консервативното крило на Прогресивната партия. Те смятат, че Тръмп заслужава Нобелова награда, заради подобряването на отношенията със Северна Корея и подобряването на обстановката на Корейския полуостров. „Това, което се случва е историческо. В ход е процес на гарантиране на световния мир. Това е крехък процес, но ние ще сторим всичко възможно, за да го подкрепим. Това е позитивно“, заяви Пер – Вили Амундсен. През тази седмица Тръмп се срещна с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, с когото подписаха договор за подобряване на отношенията.