България

14 юни 2018 16:28

Царските орли в България вече са 29

След тригодишен застой броят на двойките царски орли в България се увеличи с още една и вече наброяват 29. Новооткритата двойка не само промени тригодишната тенденция без промяна в популацията, но и с избора си на изкуствено гнездо увенча с пореден у...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Защитените видове в Рила се увеличават

14 June 2018 16:40

Защитените, разнообразни и редки видове в Рила не само не изчезват, но и се увеличават, въпреки че в България все още се разхождат бракониери с пушки. Това заяви инж. Николина Георгиева, гл. експерт „Флора“ при Дирекция „Национален парк Рила”. „Доброто опазване на природната красота е установил мониторинг, който редовно правят специалистите на Парк „Рила“, уточни Георгиева. „Ботаническият маршрут, както и екопътеки

Над 20 мъртви делфина е изхвърлило морето само за м. май

11 June 2018 09:56

Над 20 мъртви делфина е изхвърлило морето само за м. май тази година. През миналата година случаите са били над 400. За това алармират от организацията За Делфините - Save the Dolphins. Последният случай е от плажа "Корал". Според специалистите не става въпрос за болно животно, а за удавяне в мрежи за калкан.  "Цялата държава и всички институции нищо не могат да направят", казват от За Делфините - Save the Dolphins. По тялото на делфина ясно се виждат след

Спасената сърничка Нели не може да бъде върната в природата

07 June 2018 09:33

Това е брутален случай и той не е изолиран, заявиха природозащитници

Спасиха сърничка, продадена за 5 лева в плик

06 June 2018 11:39

Сърничка на цена от 5 лева бе продадена на човек в София, съобщи организацията ''Дивите Животни''. Случката се разиграва в София, при продажба на гъби на улицата продавачите отварят плика и ти викат "Искаш ли и т'ва за 5 ле'а?'', а в плика - малкото сърне. Сърничката е спасена и дадена на организацията от доброволец, а човекът, който я е спасил от наглите продавачи е със съмнение за счупена ръка в "Пирогов", след като се опитал да обясни на продавачите, че подобна дейност не е нормална и редна. Малката сърничка е новородена и е в добро състояние, подчертават от организацията и призовават да не се взимат малки сърнета от дивата природа, тъй като това е опасно за тях и може да доведе до смърт. Преди дни две сърнета бяха прибрани от мъж в село Белопопци, след което бяха приети от ''Дивите Животни'' в лошо състояние.

Белоглави лешояди в Природен парк "Врачански Балкан"

04 June 2018 15:48

В началото на месец юни 2018г. на територията на Природен парк "Врачански Балкан" са установени общо 9 двойки белоглави лешояди, които отглеждат по едно малко.

Местят колония лалугери от дъното на язовир "Луда Яна"

03 June 2018 14:18

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ще преместят колония лалугери, за да не бъде засегната от строежа на изграждания от МРРБ язовир „Луда Яна“ край Панагюрище, съобщиха от МРРБ. Животните, категоризирани като „уязвими“ в Закона за защита на биологичното разнообразие, ще бъдат преместени от настоящото им местообитание, което попада в границите на строителната площадка на новия воден обект за питейни нужди,

В "Сребърна" се излюпиха розови пеликани

02 June 2018 22:02

Няколко двойки розови пеликани в "Сребърна" вече имат потомство, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Двойките са наблюдавани чрез системата за видеонаблюдение. Розовите пеликани са загнездили на тръстиковите острови в колонията на къдроглавите пеликани. Един розов пеликан е с пръстен и ще бъде наблюдаван старателно от експертите, за се установи произходът му. Възможно е птицата да е опръстенена целево в друга държава или да е била "пациент" на Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Тази година има по-малка по численост група розови пеликани в "Сребърна" - около 20 екземпляра. Вероятна причина за загнездването на розовите пеликани е благоприятният и достатъчен терен на тръстиковите острови, който къдроглавите пеликани не могат да запълнят. Те съжителстват мирно в колонията. За наличие на смесена колония от къдроглави и розови пеликани е твърде рано да се говори, тъй като се изисква натрупване на достатъчно статистически и поведенчески наблюдения, смятат специалистите. Розовите пеликани обикновено гнездят в делтата на река Дунав, в Гръция, Турция и екваториалните части на Африка и Азия. Единични двойки загнездват в множеството крайречни блата в съседна Румъния.

Експерти от РИОСВ – Враца спасиха екземпляр от вида Кафяв прилеп в Мездра

28 May 2018 15:10

Експерти на РИОСВ – Враца извършиха извънредна проверка на място, по сигнал подаден на дежурен телефон, относно намерен прилеп в безпомощно състояние в Мездра. При проверката е установено, че в резултат на контакт с прясно санирана стена на сграда, едното крило на кафявото прилепче е слепнало и не може да се разтвори. Прилепът е изпратен незабавно за лечение във ветеринарна клиника „Добро хрумване“, София, съобщават от РИОСВ – Враца.

Няма нарушения в защитена местност "Коритата" в землището на Софрониево

25 May 2018 17:00

Експерти от РИОСВ - Враца извършиха проверка на естествено находище на червен божур (Paeonia Peregrina) в защитена местност "Коритата" в землището на село Софрониево, община Мизия. При проверката е установено, че находището е в добро състояние и няма нарушения на режима на защитената територия, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

47 млн. лева ще бъдат вложени за подобряване на екосистемите в "Натура 2000"

22 May 2018 12:22

През 2018-та година ще бъдат вложени 47 милиона лева за подобряване на състоянието на видовете и екосистемите в мрежата на "Натура 2000". Това обявиха от Министерството на околната среда и водите по повод еропейския ден на "Натура 2000" и международния ден на биоразнообразието.