Икономика и бизнес

15 юни 2018 18:05

КЕВР предлага увеличение с 10,81 на сто на природния газ от 1 юли

Ако предложението бъде прието, вероятно ще има промяна и в цените на топлоенергията, защото увеличението е от над 5 на сто...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

КЕВР: Предстои увеличение на цените на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон

17 September 2018 14:30

Регулаторът се надява обаче да намери начин и резерви в системата, за да може поскъпването на топлоенергията да е по-малко

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 14%

10 September 2018 17:36

По всяка вероятност от 1 октомври цената на природния газ ще се увеличи с 14%, което означава, че сметките за парно за новия отоплителен сезон ще бъдат значително по-високи. Русия и България ще преговарят за нови цени на газа "Булгаргаз" предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2018 г. от 456.65 лв./куб.м или 43.41 лева/MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).   Шефът на КЕВР ни подготвя за здраво поскъпване на газа В сравнение с утвърдената за трето тримесечие на 2018 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), се иска в последните 3 месеца на 2018 г. увеличението е с 13.89 % или 55.70 лв./куб.м - при измерване на количествата като обем, и ръст от 14.87 % или 5.62 лв./MWh (при цена за енергия). "Газпром" пуска газ онлайн От съобщението на "Булгаргаз" става ясно, че увеличението се дължи на три основни причини: поскъпналите доставки на "Газпром" на руско синьо гориво, от което България е зависима на почти сто процента, по-високия курс на долара спрямо лева, както и в резултат на негативния ефект от утвърдената цена на газа за третото тримесечие на 2018 г., по-ниска от разходите за доставка. Поисканото сега увеличение е по-малко от обявените предварително разчети на "Булгаргаз" за поскъпване от 14.34% в цената при измерване на количествата като обем и с 15.22% - при цена за енергия - 5.75 лева. "Газпром" е изпълнила 80% от "Турски поток" Както обяви по-рано председателят на КЕВР Иван Иванов, до края на септември предложението за поскъпването ще бъде анализирано и проверено от експертите и до края на септември ще има решение на регулатора.

България обмисля внос на природен газ от Израел и Кипър

07 September 2018 17:27

Теменужка Петкова се срещна с колегите си от Гърция Георгиос Статакис, Сърбия – Александър Антич, Израел – Ювал Щайниц и заместник-секретаря на Департамента по енергетика на САЩ – Марк Менезес

Русия е поканила България за предоговаряне цените на газа

05 September 2018 12:15

Русия е поканила България за предоговаряне цените на природния газ, съобщи за "По света и у нас" председателят на КЕВР Иван Иванов. Това стана възможно, след като Брюксел започна антимонополно дело заради завишените цени, по които "Газпром" продава синьо гориво на осем държави в Европейския съюз, сред които и България.

Как поскъпване на природния газ ще се отрази на цената на парното?

26 August 2018 19:45

Ако природният газ поскъпне с 15% от 1 октомври, то цената на парното ще се увеличи между 7 и 10%. Това коментира за БНТ Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен форум.

Експерт: Ще има поскъпване на парното след повишаването на цената на газа

24 August 2018 09:00

"Очаква се увеличение в цените на парното, хранителните продукти и услугите, но няма да бъде драстично." Това е прогнозата на председателя на Български енергиен форум Иван Хиновски след четвъртото за годината поскъпване на природния газ. Според енергийния експерт плановото поскъпване от 15% ще се свие до около 10%. По думите му трябва да очакваме поскъпване на парното средно с 5%. При тока няма да се усети повишаване, но при стоките и услугите ръстът ще бъде към 7%, предвиди още Хинов

Шефът на КЕВР: Ще има поскъпване на природния газ, може да е с 15%

23 August 2018 10:57

До края на септември комисията ще се произнесе за цената на синьото гориво за последното тримесечие

„Булгаргаз“ прогнозира 15% увеличение на цената на природния газ

11 August 2018 06:00

Държавната компания „Булгаргаз“ прогнозира увеличение на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. Сравнение с цените за третото тримесечие цената ще се вдигне с 15% до 458.44 лв. за 1000 куб. м. газ без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС или с 5.75 лв./MWh. От дружеството съобщават, че прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 09.08.2018г. и не е окончателна. Крайното решение за новите цени „Булгаргаз“ трябва да внесе в КЕВР на 10 септември 2018 г. Причината компанията да поиска увеличението са очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за ІІІ-то трим. на 2018г., по-ниска от разходите за доставка.

Енергиен експерт: Има излишни очаквания за добива на нефт и газ от "Хан Аспарух"

28 July 2018 09:38

За проучванията в черноморското находище "Хан Аспарух" на наша територия едва ли не се очакваше, че още от първия сондаж ще залеем Европа с газ - не е коректно. Това, че геолозите казват, че има интересна структура все още нищо не означава. Това коментира в предаването "Денят започва" с Георги Любенов енергийният експерт и консултант Васко Начев.

​България е готова да промени условията за продажба на природен газ

15 July 2018 20:55

България е готова да промени условията за продажба на природен газ, за да избегне санкции от Европейската комисия обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тя беше изслушана на закрита за медиите комисия в Народното събрание в края на седмицата, за да отчете как се развива делото на Европейската комисия срещу Българския енергиен холдинг.