Свят

18 юни 2018 18:45

Бивш израелски министър обвинен в шпионаж за Иран

Бивш израелски министър, който преди време си призна опит за незаконен внос на екстази, сега е обвинен в шпионаж в полза на Иран, съобщиха от израелската служба Шин Бет. Контраразузнавателната агенция съобщи, че бившият министър гонен Сегев е бил обв...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Русия привика холандския посланик заради "шпиономания"

19 September 2018 06:15

Посланикът на Холандия в Русия Рене Джонс-Бос беше извикана в Министерството на външните работи на Русия във връзка с "продължаващата антируска кампания по раздухване на "шпиономания", съобщават от руското МВнР. "На 18 септември посланикът на Кралство Нидерландия в РФ Джонс-Бос беше поканена на разговор в МВнР на Русия във връзка с продължаващата кампания за нагнетяване на шпиономания", се казва в официалното изявление на министерството. По време на срещата от руската

Китай обвини Тайван в шпионаж

17 September 2018 13:30

Властите в Китай обвиниха разузнаването на Тайван, че се опитва да краде информация, съобщи Синхуа. Темата беше започната след репортаж на местна китайска телевизия. В него се твърди, че китайски студенти в Тайван са подмамвани с пари и приятелство от тайванските шпиони. Китай заяви, че това са опити за шпионаж с инфилтриране и саботаж. В момента китайската държава води кампания сред тайванците, приканвайки ги да се заселят на китайска територия. Пекин продължава да отстоява политиката за единна държава спрямо Тайван.

Съдът за правата на човека осъди Лондон за масово следене на комуникации

13 September 2018 15:34

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), сезиран от журналисти и неправителствени организации, осъди днес Великобритания за масовото следене на комуникации, разкрито от бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, съобщи Франс прес.

Подозират Русия в сателитен шпионаж

07 September 2018 20:02

Руски шпионски сателит се е опитал да прихване сигналите на френско-италиански сателит, използван от военните на двете страни за секретни комуникации. Такива обвинения отправи френската министърка на отбраната Флоранс Парли, цитирана от „Блумбърг“. В реч в Тулуза за френската политика в космоса през следващите години, тя каза, че руският сателит „Лух-Олимп“, който е известен с разширените си възможности за засичане на сигнали, се приближил прекалено до френско-италианския „Антена-Фидус“. Това се е случило през 2017 година. Те били толкова близко, че „всеки би помислил, че това е опит за засичане на нашите комуникации“, каза Парли. „Опитите да подслушваш своите съседи са не само неприятелски, това е акт на шпионаж“, посочи тя. Според нея обаче не само Русия развива агресивна космическа политика. По думите на френската министърка Съединените американски щати и Китай също действат агресивно в открития космос. Франция се подготвя да развие свои собствени космически способности заради военните заплахи от Русия и Китай, както и напрежението с традиционния съюзник в лицето на САЩ. Американският президент Доналд Тръмп вече изрази желание за създаване на космически войски.

Бивш полски чиновник е обвинен в шпионаж за Русия

06 September 2018 18:37

Бивш служител в министерство на икономиката на Полша беше обвинен, че е шпионирал в поза на руското военно разузнаване (ГРУ). Марек В. е обвинен за участие в дейности на руското военно разузнаване срещу Полша в периода 2014-2016 г“, става ясно от изявление на прокуратурата, което не влиза в детайли по случая. "Като част от шпионската дейност обвиняемият е предавал информация, придобивана поради работата му в министерство на икономиката", се казва още в съобщението. Според м

Русия покрива с държавна тайна воюващите в Сирия и Украйна

05 September 2018 10:35

Президентът Владимир Путин засекрети със свой указ руските "разузнавачи от нов тип". Вече са държавна тайна данните за изпълняващи разузнавателни задачи "сътрудници на външното разузнаване (. . .), невлизащи в кадровия състав", съобщава "Ведомости". Според експерти този термин се употребява в документи за пръв път и към "частните разузнавачи" може би спадат бойците на т. нар. частна военна компания "Вагнер", действащи в Украйна и Сирия. Източник на вестника смята, че ЧВК "Вагнер" е командвана от руското военно разузнаване ГРУ. Руските закони "не посочват ясно какво представлява кадровият състав на органите за външно разузнаване", коментира адвокатът Иван Павлов, специално проучвал темата, за да защитава обвинени в държавна измяна. Магистратите, според него, смятат, че въпросът не е от принципно значение и положението създава почва за злоупотреби. Юристът, цитиран от вестника, е на мнение, че кадрови състав са служителите, пряко заети с разузнавателна дейност. Досега също бе забранено да се разгласяват данни за тези лица, "а занапред държавна тайна ще станат и сведенията за онези, които подпомагат някак въпросните хора", казва той. "Грубо казано, засекретява се цялата сфера" и всяко споменаване за сътрудници автоматично ще става държавна тайна, казва Андрей Солдатов, автор на книги за руските тайни служби. Според него това създава възможност да бъдат засекретени и служителите от ЧВК "Вагнер". Солдатов припомня понятието "офицер от действащия резерв" на разузнаването - това са хора, които формално се водят вече бивши служители, а всъщност "хипотетично може временно да ги назначават къде ли не - от Болшой театър до ЧВК "Вагнер". И който спомене за тях, може да бъде наказан, независимо дали има достъп до секретни данни, пояснява той.

Игра на разузнаване на Балканите

04 September 2018 14:50

Разузнаването на Босна и Херцеговина подслушва разговорите на ключови политици от Сърбия и Република Сръбска, съобщи Vecernje Novosti. Сараево и Лондон са започнали да проучват политическите и икономическите връзки между Белград и Баня Лука. Сред подслушваните разговори има такива на сръбския президент Александър Вучич и лидерът на Република Сръбска Милорад Додик. В подслушването е участвало и британското разузнаване МИ6. В момента Сърбия води ключови преговори с Косово, които може да позволят членство в ЕС и за двете страни. В момента Великобритания иска да бъде фактор на Балканите, на които гледа като на врата към ЕС. От Баня Лука заявиха, че не са получили предупреждения за действията на двете страни. От там обявиха, че Сърбия и Република Сръбска не следват амбициите на Запада за действия срещу Русия.

Китай вербува американци за шпиони чрез фалшиви профили

02 September 2018 06:59

Директорът на контраразузнавателната служба на САЩ заявява, че китайските разузнавателни служби използват фалшиви профили в LinkedIn, за да вербуват американци с достъп до правителствени и търговски тайни. В интервю за Ройтерс Уилям Иванина, директор на Службата за контраразузнаване, казва, че служители от правоохранителните органи и контраразузнаването са уведомили администраторите на социалната мрежа, собственост на корпорацията "Майкрософт", за "супер агресивните" действия на Китай в нея. Към администраторите е отправен призив да закрият мнимите профили.  Иванина твърди, че кампанията на Пекин включва контакти с хиляди потребители на "ЛинкдИн", но не уточнява колко фалшиви профили са били открити, с колко граждани на САЩ са били установени контакти и какви успехи са постигнали китайците във вербуването.  По-рано британските и германските власти предупредиха своите съграждани, че Пекин използва "ЛинкдИн", за да ги вербува за шпиони. Но това е първият случай, когато официален представител на САЩ публично говори по този проблем и дава знак, че той е по-сериозен отколкото досега.  Германското разузнаване предупреди: Пекин е засилил кибер шпионажа Пред Ройтерс Иванина препоръча на администраторите на "ЛинкдИн" да почерпят опит от "Туитър", "Гугъл" и "Фейсбук", които се прочистиха от мними профили, създадени вероятно от иранското и руското разузнаване.  Външното министерство на Китай оспори обвиненията на Иванина. "Ние не знаем с какви доказателства разполагат цитираните от вас отговорни американски представители, за да стигнат до тези изводи. Това, което те казват, е пълна безсмислица и има неясни мотиви", казва в отговор министерството.  Обаче по думите на Марк Уорнър, топдемократът в сенатската Комисия по разузнаване, експлоатирането на "ЛинкдИн" от Пекин "демонстрира колко далеч ще отиде китайското разузнаване и че предизвикателствата за контраразузнаването през XXI век са в свят, където всеки има своя онлайн отпечатък".  Пол Рокуел, ръководител на департамента по доверие и сигурност в "ЛинкдИн", потвърди пред Ройтерс, че компанията му е в контакт с правоохранителните агенции на САЩ заради шпионската кампания на Китай. "Ние правим всичко възможно, за да идентифицираме и спрем тази дейност"

Търсят руски шпиони сред германски националисти

13 August 2018 11:30

Председателят на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ е поискал проучване по съмнения за руски агенти в партията му, съобщи Der Spiegel. Александър Гауланд е провел разговор с директора на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс – Гьорг Маасен. Самият Гуаланд обяви, че е провел такъв разговор. Това стана, след като по-рано се разбра, че бившият лидер на националистите Фаруке Петри е контактувала с директора на германското вътрешно разузнаване. „Тогава имаше съмнения, че руски агенти влияят на партията ни. Исках всичко да е ясно и да няма съмнения. След разследването Маасен ме увери, че няма подобно влияние. Трябваше да знам това“, заяви Гауланд. Бяха опровергани информациите, че Маасен е давал информация на Петри, за това как може да се избегне разследване за външно влияние над партията. Отречени бяха и съмненията за наличие на десни екстремисти в редиците на партията.

Рускиня шпионирала в американското посолство в Москва

03 August 2018 07:37

Жената е работила в Сикрет сървис до 2016 г.