Свят

18 юни 2018 18:45

Бивш израелски министър обвинен в шпионаж за Иран

Бивш израелски министър, който преди време си призна опит за незаконен внос на екстази, сега е обвинен в шпионаж в полза на Иран, съобщиха от израелската служба Шин Бет. Контраразузнавателната агенция съобщи, че бившият министър гонен Сегев е бил обв...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Съд отхвърли обвиненията за шпионаж срещу австрийския полковник

14 November 2018 09:02

Според адвоката на офицера Михаел Хофер неговият клиент никога не е разкривал държавни тайни

Белгийски депутат е обвинен в шпиониране за Китай

12 November 2018 10:33

Белгийският депутат Филип Девинтер, един от водачите на крайнодясната партия "Вламс Беланг", е заподозрян в шпионаж в полза на Китай, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Девинтер е работил като съветник на китайско дружество с нестопанска цел, уличено в шпионаж от белгийското контраразузнаване. Дейността е наблюдавана в продължение на пет години, а ръководителят на дружеството преди година е бил прогонен от Белгия. Дружеството е действало под прикритието на организатор на културни събития. То се е опитвало да влияе на процеса на взимане на решения в Белгия с установяването на връзки с местните политически и делови среди. По искане на китайците Девинтер е имал среща с началника на федералната полиция, както и с посланика на Узбекистан. Той е пътувал многократно до Китай и е отседнал за пет дни в Казахстан. Всички тези дейности са били финансирани от китайското дружество, за което е установено, че е свързано с властите в Пекин. Депутатът отрича да е знаел за връзката на дружеството с китайските власти. Случаят е предаден на прокуратурата.

Москва привика австрийския посланик заради шпионския скандал

09 November 2018 20:02

Лавров разкритикува "мегафонната дипломация" на Запада

Москва кръсти площад на името на легендарен двоен агент от "Петорката от Кеймбридж"

09 November 2018 13:28

Ким Филби, който през 1963 г. избяга в Съветския съюз, все още е смятан за герой в Русия

Австрийски полковник шпионирал 20 години за руснаците

09 November 2018 09:49

Нов скандал с Русия, този път в Австрия. 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 000 евро, съобщава водещият виенски ежедневник Die Presse, цитиран от агенция "Фокус". Очаква се по-късно през деня канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата. Съгласно наличната към момента информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация

Белгия и Великобритания са на прага на дипломатически скандал заради шпионаж

25 October 2018 10:28

Белгия и Великобритания са на прага на дипломатически скандал заради отказа на британските служби да съдействат в разследване за проникването в белгийския държавен телеком Белгаком (Проксимюс), съобщават местни медии. Изводът е залегнал в поверителен доклад на белгийската прокуратура, разгледан от Националния съвет по сигурността.

Швейцария разследва руски шпиони

24 October 2018 20:50

Министерството на правосъдието на Швейцария разреши на прокуратурата да започне разследване срещу двама души, заподозрени за руски шпиони, съобщи France 24. Двамата заподозрени са били арестувани в Холандия по-рано през тази година. Смята се, че те са планирали хакерска атака срещу Световната антидопингова агенция в Лозана. Министерството на правосъдието е дало позволение за преследване на прокуратурата след допитване до външното министерство. Планирана е била атака и срещу лаборатория в Берн. Там бяха изследвани пробите след опита за отравяне на бившият руски двоен агент Сергей Скрипал. Световната антидопингова организация пък на няколко пъти хвана руски атлети в употреба на допинг. От там разкриха мащабен план за взимане на допинг, подкрепян от Кремъл. Все още няма данни за задържаните. Смята се, че те са част от руското разузнаване. Швейцария вече взе мерки за подобряване на защитните си програми.

Русия чака извинение от Норвегия заради обвинения в шпионаж руснак

20 October 2018 07:29

Русия очаква официални извинения от Норвегия заради фалшивите обвинения срещу свой гражданин в шпионаж. Това заяви руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС. В текста се посочва, че Михаил Бочкарьов, сътрудник на апарата на Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, е бил освободен вчера. Той се намира на територията на посолството на Русия в Норвегия, където получава необходимото му съдействие, и планира да замине за Москва днес. Норвегия пуска арестуван за шпионаж руснак Бочкарьов бе задържан на 21 септември на летището на норвежката столица Осло. Той бе заподозрян, че по време на международен семинар в парламента на Норвегия е събирал данни от безжичната мрежа в сградата. В четвъртък норвежки съд реши да освободи Бочкарьов, тъй като срещу него не са били открити допълнителни доказателства. Разузнаването обжалва това решение, но след това оттегли жалбата си, без да посочи причини. По-рано се обсъждаше възможността Бочкарьов да бъде разменен за норвежец, задържан в Русия от април по обвинения в шпионаж.Русия очаква официални извинения от Норвегия заради фалшивите обвинения срещу свой гражданин в шпионаж. Това заяви руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС. В текста се посочва, че Михаил Бочкарьов, сътрудник на апарата на Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, е бил освободен вчера. Той се намира на територията на посолството на Русия в Норвегия, където получава необходимото му съдействие, и планира да замине за Москва днес. Бочкарьов бе задържан на 21 септември на летището на норвежката столица Осло. Той бе заподозрян, че по време на международен семинар в парламента на Норвегия е събирал данни от безжичната мрежа в сградата. НАТО свива мускул пред Русия с учение в Норвегия В четвъртък норвежки съд реши да освободи Бочкарьов, тъй като срещу него не са били открити допълнителни доказателства. Разузнаването обжалва това решение, но след това оттегли жалбата си, без да посочи причини. По-рано се обсъждаше възможността Бочкарьов да бъде разменен за норвежец, задържан в Русия от април по обвинения в шпионаж. БТА

Норвегия пуска арестуван за шпионаж руснак

19 October 2018 13:58

Норвегия ще освободи заподозрян в шпионаж руснак, съобщи норвежката разузнавателна служба ПСТ, с което скандинавската страна се лишава от потенциална разменна монета за връщането на задържан в Русия норвежец, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Норвегия арестува руски шпионин Михаил Бочкарьов беше задържан на 21 септември на летището на Осло след участие в междупарламентарен семинар в норвежкия парламент. Той е заподозрян, че по време на семинара е събрал информация от компютърната мрежа на сградата. Вчера норвежкото правосъдие прецени, че разследването не е намерило допълнителни доказателства и нареди 51-годишният Бочкарьов да бъде освободен след четири седмици във временния арест. Норвежкото разузнаване обжалва решението, но днес реши да оттегли обжалването си без да посочи причини. Въпреки че ПСТ отрича връзка между двата случая, обсъждаше се възможността Бочкарьов да бъде разменен за норвежец, който е задържан в Русия от април, също по подозрения в шпионаж. 

Съдебна драма с арестуван руски шпионин

18 October 2018 14:47

Норвежки съд съобщи, че заподозрян в шпионаж руснак трябва да бъде освободен от предварителния арест, но Полицейската служба за сигурност внесе жалба срещу съдебното решение, съобщи адвокатът на задържания, цитиран от Reuters. Михаил Бочкарьов беше задържан на 21 септември на летище Гардермоен в Осло, преди да излети за родината си. Той ще остане в ареста в очакване на произнасянето на второинстанционния съд в понеделник, каза адвокатът му. Бочкарьов е заподозрян в събиране на данни чрез безжични мрежи в парламента на Норвегия докато е бил на семинар по цифровизация, организиран от Европейския център по парламентарни изследвания и документация, съобщи полицията. Той отрича да е вършил нещо нередно, а руското външно министерство настоя Осло да свали "абсурдните обвинения" и да освободи Бочкарьов, за когото твърди, че е служител в горната камара на руския парламент. Прокурорите изискаха окръжният съд в норвежката столица да удължи срока на задържане на руснака с още две седмици.