България

21 юни 2018 12:09

За първи път в България: Откриха чума по овце и кози

Заболяването не е опасно за хората, увериха от Агенцията по безопасност на храните...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Белгия разследва: Военните разпространили чумата по свинете?

08 November 2018 10:50

Министърът Стивен Вандепют казва, че първите смъртни случаи на диви прасета са установени през август м.г. Досега в страната са известни 104 случая. Учени се опитват да разберат дали заразените животни са навлезли в Белгия от друга държава

Втори ден отстрелват животни в стопанство "Зеленка" заради чумата

04 November 2018 08:40

Продължава отстрелът на диви животни в района на стопанство "Зеленка" заради огнището от Африканска чума.

Община Каварна към местните: Колете прасетата!

03 November 2018 16:58

Проби за африканска чума ще бъдат взети от всички домашни свине без идентификационен номер в община Каварна, съобщиха от кметската управа след вчерашното заседание на общинската епизоотична комисия за ограничаване на разпространението на вирусното заболяване. Според Закона за ветеринарната медицина за нерегистрирани животни се налагат санкции в размер от 500 до 1000 лева за стопанство, посочват от общината. В ловното стопанство "Зеленка" в землището на село Българево африканска чума беше констатирана при четири отстреляни диви свине. В събота и в неделя дивите свине и хищниците в ловното стопанство ще бъдат отстреляни, като под надзора на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните ще бъдат взети проби от труповете. Препоръчително е всички домашни свине в личните стопанства да бъдат заклани в най-кратък срок, апелират от общината. Стопаните трябва да вземат сериозни хигиенни мерки при обработката, за да не разнесат вируса, ако животните евентуално са заразени. Ако преди клане на свине за лична консумация, стопаните забележат характерни симптоми на африканската чума - видими подкожни кръвоизливи и други, трябва незабавно да преустановят обработката на животното и да уведомят ветеринарен лекар.

Избиват дивите прасета в ловно стопанство "Зеленка" заради чумата

02 November 2018 15:46

Представители на Държавно ловно стопанство-Балчик направиха оглед на оградата и на прилежащата санитарна зона на ловно стопанство "Зеленка" край село Българево. Ловците, които от утре започват избиването на дивите прасета и хищниците на територията на "Зеленка", вече са инструктирани.

Първи случаи на Африканска чума при диви свине в Добричко

01 November 2018 17:40

Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево. Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине. БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Днес се провежда заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която ще бъдат обсъдени мерките за контрол, предотвратяване на разпространението и организацията по изпълнението им. Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.

Няма болни или мъртви диви прасета след претърсването по границата с Румъния

27 October 2018 18:50

Не са намерени болни или мъртви диви прасета при днешното претърсване на 50-километровата гранична зона между България и Румъния край силистренското село Кайнарджа, съобщи председателят на ловно-рибарското дружество "Сокол - 1" в Силистра Орлин Николов. Претърсването е предпазна мярка заради намерените в този район две диви прасета с болестта африканска чума по свинете. В днешната акция са участвали над 100 ловци и около 40 служители на горското стопанство.

Има втори случай на африканска чума при дива свиня в Силистренско

26 October 2018 19:48

БАБХ апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение

Пет села в Добричко са в инфектираната с африканска чума зона

26 October 2018 16:13

Пет населени места в Добричка област попадат в 20-километровата зона, инфектирана с африканска чума, стана ясно от заседанието на Областната епизоотична комисия. Това са селата Капитан Димитрово, Огняново и Зимница от община Крушари и Брестница и Коларци от община Тервел. Предпазната мярка е заради граничното им местоположение до Румъния и област Силистра, където е регистрирана африканска чума при диво прасе. Във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на болестта са опре

До момента в България има само едно огнище на африканска чума по свинете

25 October 2018 16:11

До момента в България има само едно огнище на африканска чума по свинете - край силистренското село Кайнарджа. Това стана ясно на съвместно съвещание на българо-румънската земеделска комисия. Над хиляда са вече огнищата на африканска чума по свинете в съседна Румъния. Заразата трудно може да се контролира заради миграцията на дивите прасета и укриването на животни от някои стопанства.

Нови мерки срещу африканската чума по свинете в Силистренско

24 October 2018 15:56

20 км кризисна и още 20 км буферна зона се обособява около силистренското село Кайнарджа, където преди дни в района на българо-румънската граница, беше намерено тяло на глиган. Пробите са положителни за наличието на африканската чума по свинете, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.