Образование и семейство

25 юни 2018 11:00

Ученици от русенско училище направиха прототип на електровелосипед

Четирима младежи от русенското училище „Възраждане“ създадоха прототип на електрически велосипед, който може да се използва многократно в градски условия. Колелото е плод на техните усилия да намалят замърсяването на околната среда като създадат е...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ученици от Полша, Дания, Италия и Турция гостуваха в Козлодуй

08 November 2018 14:00

Кметът на Община Козлодуй посрещна гости от четири държави, които са участници в проект на СУ „Христо Ботев”, Козлодуй. В заседателната зала на администрацията се проведе среща, на която бяха коментирани актуални теми за младежите, задаваха се въпроси, свързани с бежанците в България. Проектът „Кой иска да бъде бежанец” се изпълнява от козлодуйската гимназия съвместно с учебни заведения от Полша, Дания, Италия и Турция.

Административен съд Велико Търново надгражда своята образователна инициатива

06 November 2018 15:08

Образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Административен съд Велико Търново (АСВТ) се провежда от три години по споразумение между Висшия съдебен съвет на Република България и Министерството на образованието и науката. През 2016 г. инициативата стартира в Старопрестолната професионална гимназия по икономика. През 2017/2018 учебна година програмата се провежда в Американския колеж &bd

Нови придобивки за Търговската гимназия в Бургас

02 November 2018 18:23

В Бургас министърът на финансите Владислав Горанов заедно с кмета Димитър Николов откриха новия спортен салон на Търговската гимназия и чисто нова виртуална счетоводна къща с лицензиран счетоводен софтуер за обучение.

Общинските училища в Пловдив внедряват облачни технологии

01 November 2018 13:15

Дигитализацията в класните стаи е първата стъпка към образование без хартия, по-интересен учебен процес и по-леки ученически раници.

Директорът на асеновградското ОУ "Никола Вапцаров" с идея как ромите да имат шанс да работят

31 October 2018 08:35

Директорка на асеновгрдаско основно училище има предложение учебното заведение да се преобразува в обединено – за ученици до 10-ти клас. Идеята е децата, които завършват 7-ми клас, да остават в същото учебно заведение, като придобият и професионална квалификация. Става въпрос за ОУ "Никола Вапцаров" в Асеновград, в което се обучават предимно ученици от ромски произход. Директорката Атанаска Темелкова вече предприе първи стъпки към реализиране на тази своя идея. По време на р

Езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив празнува своята 60-а годишнина

29 October 2018 21:05

По-известно като „Руската гимназия“, елитното училище редовно попада в Топ 5 при отчитане на резултатите от националните матури. Днес гимназията обяви Ден на отворените врати за всички свои възпитаници и учители от различни поколения.

Във Варна връчиха общинско отличие на 43 млади учители (снимки)

29 October 2018 17:09

Номинираните са посочени от колективите на 12 детски градини, основни, средни училища и гимназии

Третокласници от Силистра програмират с роботи Финч

29 October 2018 13:10

За първи път третокласници от Силистра се учат да програмират с роботи Финч. Машините са дарение на Регионалната библиотека от Посолството на САЩ в България. Според учители работата с роботите развива логическото мислене, въображението и компютърните умения.

Деца от Класическата гимназия почистиха гробовете на будители

28 October 2018 16:00

Гробовете на Стоян Михайловски, Пейо Яворов, Боян Пенев, Дора Габе, Сирак Скитник, Симеон Радев, Александър Балан, Алексанъдр Балабанов и други български будители бяха почистени днес от дванадесетокласници от Националната гимназия за древни езици и култури, по-известна като Класическата гимназия. Сред почистените от младежите гробове са и този на патрона на Немската гимназия в София - проф. Константин Гълъбов, както и на автора на "Върви, народе възродени!" Стоян Михайловски.   Абитуриентите обявиха днес от 12,00 ч. на Централните софийски гробища акцията си да почистят гробовете и пространствата около тях на български писатели, учени, поети и интелектуалци.   {cbrelatedarticle count="2" /} Те посвещават инициативата си на Деня на будителите - 1 ноември, който е в четвъртък идната седмица и на паметта на именитите българи. По традиция, в столицата, на монументите на заслужили български будители хоровете на Класическата гимназия организират музикални изпълнения в Деня на будителите, но тази година са решили да почетат паметта на предците ни по друг начин. Инициативата е съвместна на зрелостниците с техни преподаватели, които забелязали, че някои от гробовете на дейците на българската наука, култура и изкуство са в лошо състояние. Младежите посочват, че има паднали плочи и бордюри, бурени, от които не личи къде точно е самият гроб, че някои от паметниците не са почиствани от години, а на други надписите по паметните плочи вече не се четат и не се разбира чий е гробът. Никъде на паметниците на именитите ни предци няма посадени цветя, казват снимките на младите хора, въпреки че сме в навечерието на Деня на будителите и на Архангелова задушница. След почистването гробът на Стоян Михайловски, авторът на "Върви, народе възродени!" (по стихотворението му "Кирил и Методий") вече не е потънал в трева. Сред известните българи, погребани в Централните софийски гробища, съгласно списъка предоставен от гробищния парк, са още Стефан Стамболов, Петко и Пенчо Славейкови, Асен Златаров, Мара Белчева, Добри Христов, Чудомир, Дечко Узунов, Иван Гюзелев, Христо Смирненски, Димитър Гюдженов и др.   Преди няколко месеца подобна акция имаше и за част от българските военни герои, чийто гробове също са оставени без регулярна грижа.   Снимките са предоставени от участници в инициативата на Класическата гимназия  Класическа гимназияученицигробницапочистване

Благотворителен есенен празник „Велинград в Европа”

26 October 2018 18:51

За поредна година на Димитровден в двора на ПГИТ „Ал. Константинов” се провежда благотворителен есенен празник. Учители, ученици и родители участват в приготвянето на вкусни ястия, предимно от картофи. Директорът на гимназията инж. Любка Байлова сподели, че всяка година на този празник времето е слънчево, както е слънчево и настроението на хората дошли в двора на училището да споделят добрата храна. Единайсетокласничката Александра посрещна гостите с народната песен „Мари Марийко”. Група „Цар Лъв” при ЦДГ „Слънчице” също поздрави присъстващите – Стефани Попова с тематичното стихотворение за картофа, Калоян Шолев и Георги Пейков разказаха как да гадаем за времето през годината, ако се съди по това на Димитровден, а Дани Рангелова усмихнато завърши стихчето си с думите „Нека за хляба да говорим с любов” . По време на празника стана ясно, че тази година велинградската гимназия е сред избраните по програма „Училища-посланици на Европейския парламент”. По този повод 19 младши европосланници получиха своите удостоверения. След това се проведе благотворителен търг. Сред най-атрактивните ястия бяха картофена торта, продадена за 25 лв, торта „Рафаело” - за 30, печено пиле „Димитър” за 26 и др. Всички красиви и вкусни блюда бяха продадени. Събраната сума от 660 лв ще бъде предоставена за лечението на Фикрет Кабакчи от с. Драгиново.