Регионални

02 юли 2018 08:38

Затвориха за час метростанция „Сердика” заради изоставен багаж

Временно беше затворена метростанция „Сердика”. Причината е изоставен багаж, съобщава агенция „Фокус”, цитирайки Столична община. Влаковете преминаваха, без да спират по време на проверката на специализираните екипи. Час по-...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Планът на Витоша забранява нови лифтове

19 September 2018 09:19

Действащият План за управление на Природен парк „Витоша“ не позволява нови лифтове, призна Тома Белев пред програма „Хоризонт“ на БНР. Бившият шеф на парка коментира приключилата проверка на съоръженията в планината, извършена от експерти на Столичната община. Според резултатите от нея местната управа няма сериозни забележки към собственика на лифтовете „Витоша ски“. Специалистите са констатирали факта, за който в. „Труд“ от години пише – нужно е частично изменение на сегашния План, тъй като текстове в него забраняват модернизацията на съоръженията. „Да, за нови писти, лифтове и съоръжения Планът за управление на Витоша е рестриктивен – той не позволява, защото има достатъчно площи към настоящия момент, които не се използват“, потвърди Тома Белев. Той добави, че нищо не пречело да има „подмяна“. Но преди него архитект Влади Калинов, шеф на дирекция „Общински строителен надзор“, обясни: „Досегашните стълбове и тяхното разположение не отговарят на съвременните норми за прекарване на подобно съоръжение. Възстановяването на тези съоръжения също не е възможно, така че да работят, тъй като са изключително стари. За няколко от тях няма резервни части, които да гарантират безопасността им“. Така остава единствената възможност - по съществуващите трасета да се изградят нови лифтове. Както в. „Труд“ е писал през годините, в Закона за устройство на територията (ЗУТ) термин „подмяна“ не съществува. Има „строителство“ или „ремонт“, като и за двете се изисква разрешение. Точно тук е колизията между Плана и ЗУТ - „подмяната“, която фигурира в първия документ, е пожелателна и не отговаря на изискванията на закона. Но това не спира Тома Белев да манипулира, че „нищо не пречи да се подменят лифтовете“. Въпреки твърденията на Белев, архитект Калинов заяви, че въпросът трябва да се разреши от Министерството на околната среда и водите. Столична община или някое друго ведомство трябва да поиска от МОСВ „да се направи преотреждане, тъй като Планът за управление на Витоша забранява разполагането на нови стълбове“. Кой е Тома Белев? Роден е в град Кърджали, по професия и образование е лесовъд. От 1999 до 2012 година е директор на Природен парк „Витоша“. През 2007 г. е кандидат за евродепутат от Зелената партия на бившия кмет на София Александър Каракачанов, която е коалиционен партньор на БСП от 2005 до 2009 година – периодът на управление на тройната коалиция. Според съда в момента е нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България. На последните парламентарни избори през 2017 година е неуспял кандидат на движение „Да, България“ в родния си град Кърджали и получава едва 218 гласа.

Съоръженията на Витоша са проверени и СО няма тежки забележки

18 September 2018 13:56

Всички съоръжения на Витоша са проверени. "Установено е, че в момента сградите имат забележки, които обаче не са тежки. Собствениците знаят за какво става дума. Възложено е да се направи конструктивна експертиза на самите стълбове, по които е опънато въжето за лифтовете. Това коментира пред БНР арх. Влади Калинов, директор на Дирекция "Общински строителен надзор" в Столична община. По думите му само едно от съоръженията е с премахнато въже - Княжевския лифт. Там е по-теж

Дърво се наклони опасно в София

18 September 2018 11:37

Дърво се наклони опасно на столичната улица “Княз Борис I” и затруднява движението по нея, предаде БГНЕС. На място има екип на пожарна безопасност, който ще обезопасят района и преместят дървото. За щастие при инцидента няма пострадали хора, няма и ударени паркирани автомобили. Дървото се е наклонило и короната му се е опряла на друго дърво на отсрещния тротоар. Движението в района е отцепено. След събарянето на дървото на земята, то ще бъде нарязано и извозено.

Строежът на третия лъч на метрото: Кои квартали ще го ползват през 2019 г.?

18 September 2018 08:43

Осем станции от столичното метро са готови, а се очаква след въвеждането им в експлоатация се очаква то да бъде ползвано от половин милион души всеки ден. Движи ли се в срок строителството на третата метролиния? - отговорите търси Тереза Ставрева от директора на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

13 именити българи станаха почетни граждани на София

17 September 2018 15:30

13 именити българи станаха почетни граждани на столицата по повод днешния празник на София. Отличията бяха връчени на тържествено заседание на Столичния общински съвет.

Бащи легнаха на пешеходна пътека, за да бъде поправен светофар

17 September 2018 08:15

Родителски протест заради опасен, според родителите, светофар в столичния квартал „Красна поляна” – на бул. "Никола Мушанов", при 28-мо училище, доведе до моментален ефект – светофарът вече е регулиран по различен начин. Пред камерата на Нова телевизия директорът на училището Станимира Стоева обясни, че когато тя е подала сигнал на телефон 112, той бил седмият. Чак след редица разправии и по-иновативна форма на протест светофарът бил оправен. Т

Днес е празникът на София

17 September 2018 06:42

София отбелязва своя празник - 17 септември, на който се почитат великомъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Пускат за движение след ремонт ключови участъци в София

17 September 2018 06:39

От днес отварят след ремонт няколко столични улици и булеварди, за да може София да посрещне натоварения трафик в първия учебен ден.

Какво е състоянието на обществените тоалетни в София?

16 September 2018 09:48

Според проучване, София е една от най-евтините европейски столици за туристите. В края на летния сезон правим опит за сравнение между условията у нас и в чужбина, но не според цените, а според достъпността до обществените тоалетни.

Отворени врати в 35 сгради с висока културна стойност в София

15 September 2018 21:00

България отбелязва Европейските дни на културното наследството заедно с 50 европейски държави. Тази година - под мотото "Изкуството да споделяме". За целта в София вратите си отварят 35 сгради с висока културна стойност. Организатори на проявата у нас са Френският културен институт, Министерството на културата и Столичната община.