Култура

03 юли 2018 12:26

Изложба представя изкуството на страните от Централна, Източна Европа и Китай

Над 100 произведения на 27 творци от 17 държави представиха изкуството на страните от Централна, Източна Европа и Китай. Te са подредени в експозицията на съвременното изкуство "16 + 1" . Домакин е Китайският културен център в София, а посланието - м...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Птиците в изкуството

21 September 2018 14:13

Изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд“ в Регионалния исторически музей – София, съчетава непоказвани артефакти, имена и различни по жанр произведения.

Духът на Барселона се пренася в София

19 September 2018 18:38

"Пътуваща галерия с изкуство от Испания" в Института Сервантес представя любопитни творби на световни величия като Мирo, Броса и Марискал. От утре до 30- септември с изложба, прожекция на филми и ателие за деца изкуството от музеите, галериите и улиците на Испания ще се доближи до публиката в България.

Учреден е Съюз на българските художници (СБХ)

19 September 2018 00:03

Съюзът на българските художници (СБХ) е професионално обединение на художници, творящи в България. Създадено още в края на 19 век, то неколкократно се преименува до 1953 г., когато приема сегашното си име. История Първото сдружение на българските художници с име „Дружество за поддържане на изкуството в България“ е създадено от Борис Михайлов, Иван Мърквичка, Иван Шишманов, арх. Йордан Миланов, Георги Канела. Основано е на 24.06.1893 г. в гр. София с председател Иван Шишмано

Най-скъпо продадената картина на жив художник?

14 September 2018 20:02

Картина на британския художник Дейвид Хокни вероятно ще стане най-скъпото произведение на жив творец, продадено на търг. „Портрет на един художник (басейн с две фигури)“ е оценена на 80 млн. долара от „Кристис“, които ще предложат платното на търг през ноември, съобщава Би Би Си. „Това е един от най-големите шедьоври на модерната ера“, твърдят от аукционната къща. Актуалният рекорд принадлежи на американеца Джеф Кунс – оранжевата скулптура на куче от неръждаема стомана „Balloon Dog“ се продаде за 58 млн. долара през 2013 г. „В момента цената на тази картина е 80 млн. долара, което не означава, че искаме това да е таванът ѝ. Така ние просто я поставяме в контекста на пазарната история – казва Алекс Ротър, един от ръководителите на отдела Следвоенно и съвременно изкуство в „Кристис“. – След 10, 15, 20 години, ако желаете да я продадете, ние определено я искаме обратно и мога да ви кажа, че ще я продадем за повече.“ „Портрет на един художник…“ се превръща в една от най-разпознаваемите картини на йоркширския живописец – идеята за нея се ражда от две отделни фотографии на пода на студиото на твореца. Той успява да я довърши навреме за изложението в нюйоркската галерия „Андре Емерих“ през 1972 г. От тогава платното се е появявало на дузина ретроспективни изложби в лондонския „Тейт“, Център „Жорж Помпиду“ в Париж и музея „Метрополитън“ в Ню Йорк. По-рано тази година друга картина на 81-годишния художник се продаде за 28,5 млн. долара на частен купувач – рекордна сума за произведение на Хокни. „Това е едно от онези редки съвпадения, когато най-добрата картина на художника всъщност е свободна – коментира Ротър  „Портрет на един художник…“. – С тази картина той затвърждава мястото си в царството на най-почитаните художници и когато дойде ноември, платното предстои да стане най-скъпо продаденото на търг произведение на изкуството на жив творец.“ Картината ще бъде изложена в Хонконг, Лондон и Лос Анджелис, преди да бъде предложена на аукцион на 15 ноември в Ню Йорк. "Площад Славейков"

Включете се в Национално биенале на българската илюстрация

14 September 2018 11:00

Сайтът „Българска илюстрация“ и Столична библиотека обединяват усилията си в сътрудничество за организирането и провеждането на Национално биенале на българската илюстрация. През месец октомври тази година библиотеката ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба. 24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомител

"Трима парижани в Пловдив" - изложба за празника

06 September 2018 09:39

Приятели още от деца и съмишленици в творчеството си едни от най-известните български художници Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев за първи път показват заедно творбите си в България. В изложбата "Трима парижани в Пловдив" публиката ще види и последните платна на Никола Манев, който ни напусна на 25 август, само десет дни преди официалното откриване на съвместната им изява с Лекарски и Ошавков в Градската художествена галерия в Пловдив.

Не искат Леонардо да Винчи в Абу Даби

03 September 2018 21:06

Лувърът в Абу Даби отмени за неопределено време изложбата с картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", която беше предвидена за 18 септември, съобщи АР. Платното е било нарисувано от ренесансовия гений около 1500 г. То изобразява Исус Христос в ренесансови одежди. Картината постави рекорд при продажбата й на търг в Ню Йорк през 2017 година, като за нея бяха заплатени 450 милиона долара. Лувърът в Абу Даби не разкри идентичността на купувача, като уточни, че местното министерство на културата и туризма е закупило шедьовъра. Според в. Тhe New York Times посредникът-купувач е бил саудитският принц Бадер бин Абдала. Той е действал по поръчение на могъщия престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който нито потвърди, нито отрече тази информация.

Асеновградчани спасиха ценна картина от наследството на града

29 August 2018 14:55

Ценната картина, създадена от асеновградския художник Коста Форев, която е част от културно-историческото наследство на Асеновград, остава в собственост на Общината. Месец, след като асеновградчани изразиха активната си гражданска позиция, относно съдбата на произведението – част от ликвидационното имущество, след ликвидацията на Обреден дом-Асеновград – усилията им се увенчаха с успех. Съветниците от местния парламент гласуваха с единодушие произведението да бъде запазено

Посмъртна изложба на Никола Манев

28 August 2018 13:56

Посмъртно ще бъде открита може би последната изложба, за която се е готвел Никола Манев. Художникът почина след инсулт в Париж на 25 август – дни, преди да навърши 78 г. Днес, на рождения му ден, близките подготвят транспортирането на тялото му от Франция за България, за да изпълнят последната му воля: да го погребат в любимия му Чирпан. Но приятелите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков ще осъществят още едно негово желание: да открият изложбата, подготвяна от тях заедно с Манев. Художникът Никола Манев: Най-важното в живота не са комините, а живите Това ще бъде първата съвместна изложба в България на Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев. Озаглавена „Трима парижани в Пловдив“, експозицията ще бъде открита на 5 септември в Градската галерия в Пловдив и може да бъде разгледана до 30 септември. Инсулт покоси Никола Манев в Париж Приятели от детските години, от около 50 години Лекарски, Ошавков и Манев живеят и творят във френската столица. „Въпреки влошаващото се здравословно състояние на Никола Манев, той взимаше участие в подготовката с ентусиазма и енергията, характерни за него през целия му живот“, обясняват от галерията и изразяват дълбокото си съжаление за кончината на Манев. Приятелите му настояли изложбата да се състои, защото по думите на Ошавков: „Един художник продължава да живее чрез картините си.“ Всеки от тримата художници е имал отделни изяви в България, но заедно досега не са били представяни в  страната ни. Но това не е първата им съвместна изява – за първи път Лекарски, Ошавков и Манев изложиха заедно творби в Българския културен институт в Париж, когато бяха представени и книгите „Пленникът на светлината“ за Никола Манев с автори Елка Няголова и Валерий Пощаров, „Андрей Лекарски“ от Аксиния Джурова и автобиографията „Лъчезар Ошавков“ на френски език. Откриването на изложбата „Трима парижани в Пловдив“ ще бъде на 5 септември от 18 ч. в залите на Градската галерия в Пловдив на ул. „Княз Александър I“ № 15. "Площад Славейков"

Инсулт покоси Никола Манев в Париж

26 August 2018 06:18

Именитият български художник Никола Манев почина снощи в Париж след боледуване, съобщи за БТА синът му Александър Манев.  В сряда Манев даде последното си интервю за БТА, посветено на цялостното му творчество и по повод предстоящия му рожден ден.  В четвъртък художникът не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата. На входа на болницата той припаднал пред лекарите с мозъчен инсулт, поясни синът му Александър. По думите му смъртта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време). Никола Манев ще бъде погребан в България, съобщиха от семейството му.  На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години. Поклон пред паметта му!