Култура

03 юли 2018 12:26

Изложба представя изкуството на страните от Централна, Източна Европа и Китай

Над 100 произведения на 27 творци от 17 държави представиха изкуството на страните от Централна, Източна Европа и Китай. Te са подредени в експозицията на съвременното изкуство "16 + 1" . Домакин е Китайският културен център в София, а посланието - м...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ретроспективна изложба "Балет" на Димитър Киров в Художествена галерия - Варна

20 July 2018 06:51

Ретроспективна изложба "Балет" на големия художник Димитър Киров могат да видят жителите и гостите на Варна в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния балетен конкурс, който в момента се провежда в града.

Калина Тасева и нейният учител

11 July 2018 15:25

Изложбата на Калина Тасева в галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ, е първата от програма „Поколения“. Продължава до края на октомври.

Премиера на 44 творби на Вежди Рашидов в лондонската галерия „Галиарди“

11 July 2018 07:09

Премиера в Лондон на 44 творби живопис и скулптура на Вежди Рашидов в галерия „Галиарди“ - една от най-престижните галерии в сърцето на британската столица.

Изложба за самбата, гласа на фавелата

07 July 2018 22:52

Изложба в Музея на изкуството на Рио, която проследява историята на самбата, очаква посетители до следващия карнавал – 10 март 2019 г.

Преславското златно съкровище ще гостува на Лувъра

26 June 2018 10:56

България ще представи в Лувъра изложба "Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България". Изложбата ще бъде открита официално в Париж на 30 юни 2018 г., в зала 6 на крило "Ришельо", съобщават от Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на Първото българско царство и в нея участват 45 експоната от Археологическия музей "Велики Преслав", Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при

И българските художници - в Google Arts & Culture

25 June 2018 15:04

И български художници намериха своето място в образователната платформа Google Arts & Culture. Така техните творби ще са достъпни за хора по целия свят, онлайн и през мобилна апликация. Това е станало благодарение на партньорство между Google и Националната художествена галерия.  Google Arts & Culture е интерактивен дигитален музей, който събира експонати от целия свят и ги прави достъпни за всички в удобна форма. Google Arts & Culture - намерете своя двойник в световното изкуство "Google Arts & Culture дава възможност на културата да се развива, като помага на културните институции да дигитализират колекциите си, да ги направят достъпни за всички и да достигнат до нова публика“, разказва Григорис Зарифопулос, мениджър за България, Гърция и Кипър в интернет гиганта.  Кураторите на НХГ са подбрали представителна извадка на българските модерни художници, през импресионизма, модернизма и постсезанизма. Можете да разгледате от всяка точка на земното кълбо ключови произведения на Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора, Кирил Цонев, Иван Милев, Андрей Николов и други. Засега са качени 76 творби, но вероятно скоро ще станат повече. По данни на Google всеки месец се регистрират 500 милиона търсения, свързани с изкуство. Освен НХГ, досега в Art & Culture са добавяни и експонати от Регионалния етнографски музей и Регионалния исторически музей в Пловдив. Всички български експонати можете да разгледате тук.

Отварят гроба на Рубенс за ДНК-експертиза

22 June 2018 21:11

Археолози отвориха криптата, в която лежат останките на Питър Пол Рубенс и семейството му. Вечният дом на известния фламандски художник се намира в църквата „Свети Якобс“ в Антверпен, Белгия – града, в който е учил, живял и творил. Историците използваха реставрацията на святото място, за да разкопаят гроба и да вземат ДНК-проба от останките на художника. Преживе Рубенс и семейството му са страдали от подагра. Чрез ДНК-експертиза специалистите ще търсят натрупани тежки метали в костите на Рубенс. Наличието им би доказало, че причината за фамилната болест е в химическия състав на боите, с които е рисувал. Криптата на Рубенс е отваряна за последен път през 1974 година. „Свети Якобс“ е една от петте монументални църкви в Антверпен.

Изложба показва красотата на екслибриса

21 June 2018 08:15

Позабравеното изкуство на екслибриса припомня в столичната галерия "Сан Стефано" полският графичен дизайнер Кшищов Марек Бак. Художникът е автор на над 1400 екслибриса, част от които представя в София до 30 юли. Латинският термин ex libris, който понякога се заменя с ex bibliotheca, се превежда ...

Изложба на Калина Тасева в Галерия-музей "Дечко Узунов"

20 June 2018 12:36

Софийската градска галерия започва нова програма, наречена "Поколения". Тя ще се развива в Галерия-музей "Дечко Узунов" и има за цел да очертае влиянието на големия художник и преподавател в творчеството на неговите ученици.

България домакинства европейската карикатура

20 June 2018 08:15

Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов са българските участници в представителната изложба "Европа на карикатуристите", която се открива днес в Дома на Европа. Експозицията включва творби на едни от най-талантливите европейски художници, отразяващи актуални ...