Икономика и бизнес

04 юли 2018 15:13

Wizz Air ще поддържа самолетите си в нов хангар на летището в София

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air и нейните партньори откриха хангар за поддръжка на самолетите й на летище София. Инвестицията е на българската компания Rose Air, която е собственик на базата. Третият партньор е "Глоубъл мейнтенънс" - българска к...

източник: www.capital.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Летим вече и до Тбилиси

20 July 2018 18:10

От София до Тбилиси започва да лети българския национален превозвач „Бългapия Ep”. Полетите ще са четири пъти седмично – cpядa, чeтвъpтъĸ, пeтъĸ и нeдeля. Πoлeтитe мeждy Coфия и Tбилиcи щe бъдaт c пpeĸaчвaнe в Aтинa. Линията се поддържа чрез соdеѕhаrе договор c Eгeйcĸитe aвиoлинии. Ocвeн дo гpyзинcĸaтa cтoлицa, пътницитe мoгaт дa ce възпoлзвaт и oт yдoбни вpъзĸи зa пoлeти мeждy бългapcĸaтa cтoлицa и Epeвaн, Бeйpyт, Teл Aвив и Hицa, oтнoвo c пpeĸaчвaнe в Aтинa.

Прокуратурата разследва Летище "София"

19 July 2018 16:53

На 13 юли частен самолет излетя без да бъде проверен

Концесията на летище София остава

18 July 2018 13:33

Депутатите отхвърлиха искането на парламентарната група на „БСП за България“ за прекратяване на откритата процедура за отдаване на концесия на летище София.

Разпитват пътниците на непроверения самолет на летище София

18 July 2018 10:15

Вчера МВР, както и летище "София" си признаха за поредна издънка в работата на двете институци. В петък 13, между 17.00 и 19.00 часа самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище "София", без каквато и да е проверка от граничните власти - нито на пътниците, нито на техния багаж. "Когато кацнахме в Гърция, разбрах, че има проблем. Ние все още не бяхме минали проверката в Гърция, когато ми се обадиха от "Гранична полиция" и ми съобщиха, че сме п

Директорът на летище "София" за непроверения самолет: Това е поредица от случайности!

17 July 2018 22:04

Допусналият грешката е с дългогодишен опит и в момента е с отнет пропуск. "Щом има грешка – ще има наказание, а виновният ще си понесе наказанието", поясни Владимир Рапонджиев.

Летище „София“: Има човешка грешка при обслужване на полет на 13 юли, води се разследване

17 July 2018 16:21

Рамп-агентът е с отнет служебен пропуск и е отстранен от работа

Спират част от евтините полети

12 July 2018 20:53

„Оптимизиране на графика”. Това е основната причина за спиране на част от полетите от София до някои български и чуждестранни градове, които ще извърши нискотарифния авиопревозвач Wiz zAir. Авиокомпанията, която преди седмица откри база за ремонт на самолети на софийското летище, заявява, че ще спре полетите по шест дестинации от София и две от Варна. Няма да се лети от столичното ни летище до Катаня и Неапол, Hюpнбepг, Бaзeл, Атина и летището в Малага. От Морската ни столица няма да се извършват полети до Тел Авив и Mилaнo Бepгaмo. „Tъй ĸaтo aвиaциoннaтa индycтpия ce влияe oт тъpceнeтo нa пътницитe и ceзoннocттa, Wizz Air peши дa oптимизиpa гpaфиĸa cи зa Coфия и Bapнa cпopeд пpeдcтaвянeтo нa мapшpyтитe и пaзapнoтo тъpceнe", ce ĸaзвa в ĸoмeнтapa нa пpeвoзвaчa, цитиран от money.bg. Полетите ще бъдат възстановени през следващото лято. Решението за спирането обаче е взето преди време, а не сега, тъй като въпросните полети не присъстват в лятното разписание на авиокомпанията. Интересно е да се отбележи, че два от маршрутите – до дo Aтинa и Maлaгa бяха пуснати тази пролет и само няколко месеца по-късно се спират. Тези от Bapнa дo Mилaнo Бepгaмo и Teл Aвив - минaлoтo лятo. Това не са първите спрени дестинации. Авиокомпанията вече не извършва полети от София до британските градове Биpмингaм, Бpиcтoл и Дoнĸacтъp/Шeфийлд, гpyзинcĸия Kyтaиcи, швeдcĸия Maлмьo и нopвeжĸaтa cтoлицa Ocлo.

Допълнителни полети през лятото

12 July 2018 15:11

Допълнителни полети до Варна, Лондон и Мадрид пуска националния авиопревозвач през летните месеци. Това са най-предпочитаните вътрешни и международни линии. Те ще се изпълнят в различни периоди на летните месеци, когато всички места по линиите на националния превозвач вече са разпродадени, a желаещите да пътуват са много, отбелязват от авиокомпанията. Повече полети до Морската столица ще има през уикендите. Специалните нови честоти до Лондон ще бъдат разкрити в края на август . Първият такъв ще се изпълни на 28 август. Пасажерите ще могат да се възползват и от нови полети от София до испанската перла Мадрид в края на август – на 25 август, както и в началото на септември.

"Райънеър" отменя 10% от вътрешните си полети заради стачка

12 July 2018 10:18

Ирландският нискотарифен авиопревозвач "Райънеър" отменя до 30 от общо 290-те си вътрешни полета заради планираната стачка на пилотите днес.

Концесията за летище „София“ остава

11 July 2018 20:07

Транспортната комисия отхвърли искането на БСП за прекратяване на концесията на летище "София". Предложението събра едва 8 гласа "за", а с 12 "против" и 1 "въздържал се", и така не бе прието. Исторически държавата е показала, че не управлява добре летище "София", коментира министърът на транспорта Ивайло Московски, който участва в заседанието на комисията, предава „Канал 3“. Мотивите на искането бяха представени от соцдепутата Георги Свиленски. Той изтъкна вече познатите аргументи на социалистите срещу концесията, а именно, че през последните години летището реализира увеличение на пътниците и товарите и е на печалба, което премахва необходимостта от отдаването му на концесия. Транспортният министър пък припомни, че концесионирането на най-голямата ни аерогара е било заложено още в предизборната програма на партия ГЕРБ, а по-късно идеята е залегнала и в управленската програма на правителството. Според него отдаването на концесията е нормална практика, която се прилага в цяла Европа и света. „Европа е най-развитият пазар за участие на частния сектор в управлението на летища. Делът на частно участие в управлението на летищата и летищната инфраструктура е нараснал с 80%. Това е тенденция от 2010 до 2016 година. Ако добавим и периода до 2018 година, ще е още по-голям процентът. Всички летища в Словения, Португалия, Унгария, Кипър, Белгия и Малта се управляват на 100% частния сектор“, аргументира се министър Московски. Той посочи още, че практиката в Европа и ЕС показва, че удачният начин за управление на такава инфраструктура е именно този. „Идеята е точно такава – да се привлече сериозен оператор и инвеститор, който, оперирайки на други места и имайки сериозни позиции в авиационния бизнес, да направи така, че летище „София“ да получи необходимото си развитие в годините напред. Неслучайно концесията е за 35 години“, допълни транспортният министър. "Колегите много неудобно се чувстват, че когато те управляват концесията, е нещо хубаво и те максимално се възползват от нея. Имам справка за десетки концесии, които са направени в тяхното управление. А при нас, когато управляваме, концесията е нещо лошо", обърна се министър Московски към социалистите. Той отхвърли и обвиненията, че решението на Министерския съвет за отдаване на аерогарата на концесия е било взето „на тъмно“. Нито заседанието е било секретно, нито точката е била извънредна“. По време на изслушването му стана ясно, че според условията концесионерът се задължава да направи проучване на въздушния трафик, а ако се налага, и да изгради втора писта. Предвижда се и възможността за изграждане на трети терминал, както и даването на гаранции за персонала. По-рано днес пък БСП внесе законови промени, с които да осуети концесията не само на летището, но и на държавни предприятия от забранителния списък за приватизация.