България

04 юли 2018 20:10

Роман Василев става шеф на затворите?

Прокурорът Роман Василев е фаворит за шеф на затворите. Това твърди "Дарик", като се позовава на свои източници. Очаква се назначаването да стане през август. Докато беше заместник-градски прокурор на София, Василев се забърка в серия от скандали. Ед...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Съдът ще гледа мерките за неотклонение на задържаните във Варна надзиратели

21 July 2018 09:21

Днес изтича 72-часовото задържане на тримата надзиратели от варненския затвор, които бяха арестувани, защото са позволили на един от изтърпяващите наказание да напуска неправомерно затворническото общежитие на територията на затвора. Всеки момент се очаква прокуратурата да внесе в съда искане за постоянна мярка „задържане под стража" за тримата надзиратели.

Събират нови доказателства за тримата надзиратели, пускали затворник на свобода

20 July 2018 08:04

Прокуратурата най-вероятно ще поиска постоянна мярка задържане под стража на тримата надзиратели от варненския затвор, които са пускали един от затворниците в нерегламентиран отпуск. Това каза за БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Арестуваха надзиратели от Варненския затвор

19 July 2018 11:10

Арестуваха трима надзиратели от Варненския затвор, съобщи "Дарик". По първоначална информация те са позволявали на излежаващ присъда да напуска затворническото общежитие безконтролно. До момента няма информация кои са задържаните. Това е поредният случай на установени нарушения в системата на затворите. След поредица от бягства в последните месеци се разбра, че над 800 лишени от свобода у нас работят на обекти извън затворите без никаква охрана.

Най-лошите и най-добрите затвори в света

18 July 2018 12:04

В САЩ например има 698 затворници на всеки 100 000 граждани, в Дания – 61, в Русия – 409, в България – 138

Издирват затворник, изчезнал от пловдивската болница

11 July 2018 20:52

Затворник липсва от болницата "Свети Георги" в Пловдив, където е бил настанен за лечение. Информацията потвърди за БНТ директорът на затвора в Пловдив Божил Иванов.

Във Враца обсъдиха обучението на лишените от свобода в училищата на затворите

07 July 2018 10:19

Враца бе домакин на Кръгла маса на тема „Обучение на лица, лишени от свобода – проблеми и решения“. Форумът бе открит от Валентина Дейкова експерт от МОН, ръководител на проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“. Приветствие към участниците поднесе зам. министърът на правосъдието Николай Проданов. В работната среща взеха участие директорите на всичките шест училища в местата за лишаване от свобода в Сливен, Стара Загора, София, Ловеч, Бобов дол и Враца. Разискванията се проведоха в присъствие и с участие на началникът на РУО – Враца, Галина Евденова, експерти по образованието и депутатът от коалиция Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО, Красимир Богданов.

27 случая на неоснователно задържане на осъдени лица в затворите за 2017 г.

02 July 2018 07:30

В случай на неоснователно задържане на осъдено лице в затвор или затворническо общежитие след изтичане на срока на наказанието, затворническите администрации задължително изготвят писмени справки за причините. Същите се изпращат до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията", Върховна касационна прокуратура и прокурора, който упражнява надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията, съгласно Закона за съдебната власт. Това заявява правосъдният министър Цецка Цаче

Арестант избяга от Трето РПУ в Пловдив

26 June 2018 14:02

Няколко екипа на полицията го издирват в момента

Цачева иска законодателни промени заради възможността затворници да работят на външни обекти

25 June 2018 08:26

Според министъра на правосъдието има огромна разлика между бягството от Ловешкия затвор и това от април в Софийския централен затвор

Цацаров: Издирването на избягалия затворник от Ловеч е без резултат

22 June 2018 12:10

Издирването на избягалия от затвора в Ловеч изнасилвач не е довело до никакви резултати, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание днес. Информацията е от окръжния прокурор на Ловеч. Рецидивистът Борис Иванов, осъден на 13 години затвор за блудство и грабеж, избяга от работа, където, заедно с други петима затворници, е почиствал халета. Мястото не е било охранявано. След 24 часа избягалият в Ловеч затворник още не е заловен И да има оставки, това няма да промени нищо, отбеляза обвинител №1. И припомни, че вече година и половина няма директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", което "при всички случаи се отразява на работата". "Прибавете към това социалните проблеми на надзирателите, действащите нормативни актове по отношение на режима в затворите, ще се получи картина, която ще покаже, че каквото и да е ръководството, при тези условия и тази нормативна база, това ще се повтаря още, и още", посочи той. Според Цацаров е нужна сериозна дискусия за това дали държавата е в състояние да осигури ред в местата за лишаване от свобода. Той самият предложи промени в законодателството, като заяви, че е нужно лишените от свобода да ходят на работа под охрана и с униформи с отличителни знаци.