Икономика и бизнес

09 юли 2018 06:13

Гърция няма да върне огромната част от кредитите

Гърция остана в еврозоната и цената за това решение е твърде солена. За съжаление, милиардните подаръци за Гърция така и не се изплатиха по отношение на един проблем, който е ключов за всички, пише Михаел Мартенс. През 2032 година, когато Ангела Мер...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Стачки блокират влаковете и метрото в Гърция

11 July 2018 20:18

Стачка по няколко часа на ден е обявила Гръцката федерация на железопътните работници през следващите дни, съобщава атинският "Та неа". Утре ще има стачка и по някои от линиите на атинското метро от 11 ч сутринта до 17 ч следобед.

Намалението на ДДС остава в сила за пет гръцки острова до края на годината

30 June 2018 15:49

Прилагането на намалени ставки на данък добавена стойност (ДДС) за пет гръцки острова в североизточната част на Егейско море, които са най-силно засегнати от бежанската криза, се удължава до края на тази година, съобщава в. "Катимерини".

Гърция с повишен кредитен рейтинг

26 June 2018 09:02

Международната кредитна агенция Standard and Poor's (S&P) повиши кредитния рейтинг на Гърция от B до B+. Причината е подобряващия се баланс на кредитоспособността на страната, въпреки че държавния дълг остава висок. „Може да обсъждаме по-нататъшно повишаване на рейтинга ако ръстът на преките чуждестранните инвестиции продължи, а също така ако отчетем и прогрес в понижаването на неработещите активи, обезпечени от банковата система”, пише в съобщение до медиите S&P. На 22 юни еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер заяви, че финансовата криза в Гърция, продължила 8 години, е приключила. ЕС потвърди приключването на макрофинансовата помощ на Гърция, удължавайки на 10 години срока за погасяване на кредитите EFSF и утвърди отпускането на последния транш от помощи, възлизащ на 15 млрд. EUR. През август 2018 г. Гърция за пръв път от 2010 г. ще излезе самостоятелно на финансовите пазари. Близо 300 млрд. EUR е помощта, която Гърция е получила от 2010 г. от големите държави в еврозоната (основно Германия) и Международния валутен фонд.

2 дни за регистрация на компания в Гърция

23 June 2018 17:10

Създаването на компания в Гърция ще бъде улеснено значително. Процесът ще отнема най-много два дни от 22 юли, разкриват гръцките медии. Те се позовават на министерско решение, определящо начина на работа и длъжностните такси на едно гише за създаване на компания. Така фирмите автоматично се вписват в данъчния регистър и получават регистрационен номер (AFM). Информацията ще се предава служебно на социалните служби (EFKA), съобщава news.bg. Ако документите са недостатъчни, за да отговорят на изискванията на законодателството, кандидатите ще бъдат помолени да предоставят необходимите документи в рамките на пет работни дни или молбата ще бъде отхвърлена. Властите ще пуснат портал до дни, където компанията ще се извършва автоматично. Мерките на правителството имат за цел да стимулират икономическата активност на гърците.

Ципрас: Гърция вече е нормална държава

23 June 2018 08:10

Успяхме да решим проблема с гръцкия дълг, който наследихме, и Гърция вече се превръща в нормална държава. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като финансовите министри на еврозоната се споразумяха за излизане на Атина от третата спасителна програма, продължила 8 години. Както никога досега - с тъмночервена вратовръзка, Ципрас направи изявление в емблематичната сграда Запейона в сърцето на Атина пред депутати от управляващата коалиция - СИРИЗА и "Независими гърци" "Големият залог пред нас е не дали ще се върнем обратно към дефицитите или фискално дерайлиране, а да покажем на всички, че ние сами можем да се справим по-добре. Защото имаме решителността и ефективността да вдигнем на крака икономиката и да издигнем Гърция до нови висоти. Знаем как да направим това, знаем как да успеем и ще успеем сами!", заяви Ципрас, цитиран от БНР. А междувременно стана ясно, че гръцкият външен министър ще подпише писмата до Европейския съюз и НАТО за това, че Гърция няма да се противопоставя на европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. В понеделник сутринта тези писма ще бъдат изпратени, предаде агенция МИА, като цитира министър Никос Кодзиас.

Край. Гръцката криза приключи

22 June 2018 07:26

Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш, съобщиха източници, цитирани от ДПА. "Имаме сделка за Гърция", заяви малко след полунощ европейски източник след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната, предаде Франс прес. Още двама източници потвърдиха за споразумението, което ще позволи на Атина да се отдели от опеката на кредиторите на 20 август.  По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми. Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и че Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.  Германия спечелила 3 млрд. евро от помощите за Гърция След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси. Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година. Споразумението за слагане на край на сегашната спасителна програма за Гърция е исторически момент, заяви еврокомисарят за икономиката Пиер Московиси, цитиран от ДПА. "Искам да обясня значимостта на това, на което станахме свидетели тази вечер: това не е нещо рутинно, а е изключително и историческо", каза Московиси. "Гръцката криза приключи тази вечер", добави французинът. Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену също приветства споразумението. "Това е: успяхме да осигурим меко кацане на това дълго и трудно приспособяване", каза той.

Германия спечелила 3 млрд. евро от помощите за Гърция

21 June 2018 11:25

Германия е големият печеливш от милиардите евро помощ за подкрепа на Гърция, като от 2010 г. насам е спечелила около 2,9 милиарда евро от лихви по гръцките държавни облигации, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на отговор на германското федерално правителство на въпрос на Зелените в Германия. Отговорът е на разположение на германската агенция ДПА, се казва в съобщението. Според отговора на германското правителство печалбите са се формирали главно от изкупуване на облигации на гръцката държава в рамките на Програмата за изкупуване на активи (SMP) на Европейската централна банка, които са влезли в германската Бундесбанк и се прехвърлят към федералния бюджет от 2010 г. До 2017 г. общо в Бундесбанк са постъпили печалби от 3,4 милиарда евро от покупки в рамките на SMP. Варуфакис: Защо Германия да плаща за банкрутирала Гърция? През 2013 и 2014 г. печалбите са преведени на Европейския механизъм за стабилност (EMS) и на Гърция, така че от тях остава печалба от 2,5 милиарда. Към нея се прибавят 400 милиона евро от заемите, отпуснати от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW). В тази връзка експертът по въпросите на бюджета на Зелените Свен-Кристиан Киндлер е поискал облекчаване на гръцкия дълг. "Не може правителството да оздравява германския бюджет с печалби от гръцки лихви", е заявил той.

ЕСМ отпусна 1 млрд. евро в помощ на Гърция

14 June 2018 19:19

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) одобри прехвърлянето на последния транш от международна макрофинансова помощ за Гърция в размер на 1 милиард евро.  "Съветът на директорите на ЕСМ е нареди разблокирането на 1 млрд. евро, предназначени за Гърция", се казва в официален документ. Разпределението на тези средства беше договорено от Еврогрупата през март, но прехвърлянето на средства беше отложено, докато Атина не изпълни условията на международните кредитори. Тези ср

18,7% ръст на пазара на автомобили в Гърция

12 June 2018 22:00

Годишен ръст от 18,7 % отчитат през май продажбите на автомобили в Гърция. Данните са нови коли, така и за тези втора ръка. Това обобщава в. "Катимерини". Ръстът на продажбите обаче остава доста по-висок при употребяваните автомобили. През последните месеци се забелязва оживление на пазара на автомобили. Той беше сериозно ударен от кризата.

​Гръцкото правителство представи пред парламента нов пакет икономически реформи

09 June 2018 13:47

Лявото гръцко правителство представи пред парламента финалния пакет от икономически и пазарни реформи, предложени от кредиторите, предаде Асошиейтед прес, отбелязвайки, че до края на голямата спасителна програма остават по-малко от три месеца.