Култура

09 юли 2018 18:29

Започна кампания за възстановяването на лятното кино във Варна

Във Варна започна кампания за възстановяване на единственото лятно кино в града. В края на юни пожар изпепели апаратната му. Пламъците унищожиха цялата прожекционна техниката за излъчване на най-големия у нас 3D екран на открито. Екипът, който органи...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

За първи път български филм в конкурсната програма на "Синелибри"

18 September 2018 23:16

За първи път български филм е в конкурсната програма на кино-литературния фестивал "Синелибри". Лентата на БНТ и "ВИП Медиа Филм", която е 8 минути и 19 секунди е по разкази на Георги Господинов. Тя ще се бори за наградата на журито заедно с още 8 филма. Фестивалът тази година ще обърне специално внимание на любовта във всичките й форми и е под мотото "Любов между редовете".

40 родни филма в надпревара на "Златната роза"

18 September 2018 12:00

Повече от 40 филма скачат в надпреварата на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. 36-то му издание започва на 27 септември с две програми. Официалното откриване е от 19 ч. с македонската комедия „Тайната съставка“ на Гьорче Ставрески.   Конкурсът ще покаже 17 пълнометражни и 21 късометражни филма, завършени след последното издание на фестивала.   Петчленното жури на пълнометражната програма е с председател актрисата и режисьор Диана Добрева, а четиричленното късометражно жури ще се председателства от писателя и сценарист Алек Попов. За наградите в пълнометражното кино ще се състезават „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова, международно отличеният „Ага“ на Милко Лазаров, „Кораб в стая“на Любомир Младенов, копродукцията „Чудо“ на Егле Вертелите. {cbrelatedarticle count="2" /} Пет премиери ще видим на „Златна роза: - „Мълчанието на сестра ми...“ на Киран Коларов, дебюта на Надежда Косева „Ирина“, новите филми на Костадин Бонев„Далеч от брега“, „Времето е наше (Разруха) на Петър Попзлатев и „Живи комини“ на Радослав Спасов. В конкурса участват още боксофис хита „Привличане“, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, два филма на Максим Генчев – драмата „Преглед на вътрешните пространства“ и тийнеджърския „Смартфонът беглец“, „Трансгресия“ на Вал Тодоров. Интересен акцент в програмата е омнибусът „8 минути и 19 секунди“ по разкази на Георги Господинов. Късометражната конкурсна програма представя най-доброто и обещаващото от българското късо кино. Две международни журита ще оценяват конкурсната програма в двете категории. В паралерния Балкански фокус ще бъдат представени 7 хитови филма от Македония, Косово, Турция, Румъния, Черна гора и Сърбия.  културафестивалкинофилмиЗлатна роза

Единайсет български филма на CineLibri 2018

12 September 2018 10:04

Пет игрални и шест документални български филма ще могат да гледат зрителите на кино-литературния фестивал CineLibri 2018. Част от продукциите са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г. За първи път в конкурсната програма на CineLibri влиза българско заглавие – става дума за филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от ше

Варна е домакин на 14-ия Световен фестивал на анимационния филм

12 September 2018 06:58

Конкурсната програма включва късометражни и пълнометражни филми, а също и детска анимация. В рамките на фестивала са предвидени специализирани лекции, мастър-класове, прожекции на студентски филми.

Конна база край Вакарел се превърна в снимачна площадка

09 September 2018 11:53

Носителка на "Сребърна мечка" от Берлинале и любими български актьори застават пред камерите във филм за отритнатите от обществото. "Кръвта на пеликана" разказва изпитанията пред грижата и приемането на различните.

Финал на кампанията "Пътуващо лятно кино с БНТ"

08 September 2018 20:07

Седмият сезон на инициативата завършва тази вечер с прожекция на най-гледания български филм през последните години - "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов. Прожекцията под открито небе започна в 20:30 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. Вижте и още във включването на Анна Ангелова.

Лятното кино на БНТ свършва тази вечер с "Възвишение" в Борисовата градина

08 September 2018 12:57

Финал на седмия сезон на Националната кампания за възстановяване на летните кина в България. Каним ви довечера, от 20:30 ч на Лятната естрада в Борисовата градина, за да гледаме заедно филма "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов. Ще имате възможност да се срещнете с част от екипа на най-гледания български филм за последните 7 години!

Лятно кино през септември представят в Бургас

03 September 2018 16:36

"Лятно кино под звездите" продължава през септември, представяйки за първи път китайски филмови ленти. С пет прожекции от 4-ти до 11-ти септември бургазлии ще се потопят в многообразието на седмото изкуство на азиатската държава. Заглавията в програмата са: "Неизменни партньори", "Сюен Дзан", "Младостта е объркваща" и "Студена война II", а най-малките кино-почитатели ще гледат анимационния филм "Завръщането на мечоците III". Филмовата

Унгарски филм спечели голямата награда на фестивала "Любовта е лудост"

31 August 2018 18:34

Унгарският филм "Пътуващите артисти" на режисьора Пал Сандър спечели голямата награда "Златна Афродита" на 26-то издание на международния филмов фестивал "Любовта е лудост", съобщиха организаторите.

26-ият Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ беше открит във Варна

24 August 2018 20:45

Тази вечер във Варна беше открит 26-ият международен филмов фестивал "Любовта е лудост". 110 са филмите, включени в програмата на фестивала. Дебютът на известния театрален режисьор Галин Стоев "Безкрайната градина" по пиесата "Приятно страшно" на драматурга Яна Борисова е българското участие сред 12-те заглавия в конкурсната програма.