Образование и семейство

10 юли 2018 13:10

Фондация "Тротоара" развива младежки център в София

Фондация "Тротоара" развива младежки център в София, за да подпомага таланти напълно безплатно. За всички, които търсят своята силна страна. И за всички, които вече са я открили....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Младежи от Зверино и Мездра пуснаха в небето гълъби в памет на жертвите на пътя

18 November 2018 13:00

Доброволци от клубовете на Българския младежки червеният кръст от Зверино и Мездра отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Със съдействието на Районното управление на полицията в Мездра, младежите раздадоха на шофьорите листовки и вдигнаха плакати с послания към участниците в движението, за разумно шофиране и спазване на Закона за движение по пътищата. Младите червенокръстци демонстрираха умения при оказване на първа долекарска помощ. Децата пуснаха в небето бели гълъби и запалиха свещички в памет на загиналите в катастрофи.Преминаващите шофьори приветливо махаха на децата прочитайки посланието им "Не карай бързо, някой те обича!"

Гимназия и университет от Русе организират лагер на иновациите

16 November 2018 09:46

Във връзка със Световната седмица на предприемачеството, Клубът по предприемачество „Успешните хора“ при МГ „Баба Тонка“ - Русе организира на 17 ноември Иновационен лагер 2018 за ученици от X до XII клас. По традиция, Русенският университет ще бъде партньор и домакин на инициативата. Откриването е в 9:30 часа в зала 2.101. Иновационният лагер е образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт-Янг Ентърпрайз Европа (JA-YE Europe), който развив

Младежи дискутират в Монтана по повод Деня на толерантността

14 November 2018 14:40

„Различен!?!” – така е озаглавена дискусията, посветена на Международния ден на толерантността - 16 ноември. Да си различен това проблем ли е? Защо? За кого? Докога? Това са част от въпросите, чиито отговори ще търсят млади хора от Монтана по време на дискусията, насрочена за 18 ноември. „Събитието е част от Седмица на толерантността, инициирана от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето и подкрепена от Младежкия дом. Освен дискусията, аз и заместник-представителят за Област Монтана Волен Петров провеждаме беседи с класове от различни училища по теми, свързани с толерантността.” – поясни председателят на националната организация Ива Иванова.

Детски кинофестивал на Киномания 2018

13 November 2018 09:40

За първи път в програмата на Киномания ще бъдат включени игрални и анимирани кратки филмчета, измислени, заснети, изиграни и режисирани от деца! Селектирани са 10 от най-добрите стоп моушън анимационни филмчета и 10 игрални неми етюди, създавани в продължение на две години по време на детски кино работилници. Уникалното във филмите е, че деца от 7 до 14 годишна възраст са авторите на сюжетите и декорите, актьорите, операторите и режисьорите на всяка една от лентите. За да бъде Детския кино фес

Близо хиляда ученици и студенти се включиха в „Мениджър за един ден"

31 October 2018 16:12

Вижте какво споделиха някои от тях за участието си в 17-ото издание на инициативата на JA България

53% от българите са застрашени от хазартна зависимост

25 October 2018 22:00

Над 53% от българите играят някакъв вид хазартна игра. От тях 3% са развили форма на зависимост. Това съобщиха специалисти на пресконференция, представяща проекта “Заложи на себе си”, финансиран от Министерството на младежта и спорта. “Целта на тази кампания е превенция на пристрастяването към хазарта на младежите в България”, обясни Филип Кирев, организатор на проекта. Причината е, че хазартната зависимост у нас е голям проблем, който обаче се подценява. Границата между удоволствието и пристрастяването е много тънка и много младежи я преминават лесно, а след това да се върнат към нормален начин на живот е твърде късно или трудно, категорични са специалистите. Превенцията е важна и заради допълнителните рискове, които крие зависимостта, а именно - развиване на сериозни психологически разстройства като тежки форми на депресия и тревожни и манийни разстройства, които силно повлияват целия живот на човека. Както всяка зависимост, и тази засяга всички сфери от него – социални контакти, професионално развитие, влошава отношенията със семейството. “Често тези хора влизат и в криминални деяния, защото са склонни да откраднат или измамят, за да покрият стари задължения и да вземат пари за нова игра”, обясни консултативният психолог Дора Добрева. “Хазартът е почти толкова вреден, колкото и алкохолизмът и употребата на наркотици”, допълва тя. Тези зависимости променят самия начин, по който работи мозъкът. Настъпват промени на биологично ниво. Според Добрева не е добре, че в училищата няма часове, в които учителите да говорят по темите за хазарта и рисковете и да повишават финансовата култура на децата. Рисковите групи, които могат да развият форма на хазартна зависимост, са три: На първо място са младите хора поради това, че във възрастта 15-16 години тепърва започват да се изграждат като личности. Те нямат добре изградена ценностна и морална система. Дори на чисто биологично ниво при 15-годишните самите центрове в мозъка им работят по различен начин. На второ място рискови са хората с ниско образование и живеещи в голяма бедност, като тук попадат и пенсионерите. Третата сериозна група са хора, които излизат от семейства с такава проблематика. “За съжаление, за профилактика е много трудно да се говори, тъй като няма и официални данни за засегнатите от хазартна зависимост. Освен това голяма част от тях не търсят специализирана помощ, каквато може да се открие при специалист или чрез включване в терапевтична група”, обяснява консултативният психолог Дора Добрева.

Арт ателие за деца, посветено на Франсиско Гоя в СГХГ

25 October 2018 07:45

Арт ателие, посветено на големия испански художник Франсиско Гоя ще се проведе на 27.10 (събота) от 11.00 до 12.30 ч. в СГХГ. Инициативата е на Посолство на Кралство Испания и Фондация Изиарт, като ателието е част от поредица, ателиета за деца, посветени наголемите испански художници и тяхното изкуство ( до момента са представени Пикасо и Миро). Ателието за Гоя, ще запознае децата с изкуството на художника от ранния му период, когато той рисува в стил Рококо множество портрети на кралското семе

Атрактивна изложба запознава децата с творчеството на бележити художници

21 October 2018 09:50

Атрактивна изложба запознава децата със съвременното изкуство и с творчеството на бележити художници. „Изкуството и Аз" е втората самостоятелна експозиция на Силви Леви. Изложбата в София ще продължи до 9 ноември в Националния дарителски фонд "13 Века България".

​24 000 младежи се включиха в седмицата на програмирането у нас

20 October 2018 20:49

24 000 ученици и студенти се включиха в седмицата на програмирането у нас. Децата от столичното първо училище демонстрираха днес своите умения пред еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел.

Световната банка: Родено у нас дете разгръща 68% от потенциала си

14 October 2018 20:07

Дете, родено днес в България, може да развие 68% от потенциала си в рамките на един живот. За първи път Световната банка прави глобална класация на индекса на човешкия потенциал - на личния успех според средата. България се намира на 44 място от 157 страни. Изследването беше представено от главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева във видеоконферетна връзка с български медии. Георгиева е в Индонезия, където приключи годишната среща на световната банка и международния валутен фонд, с участието на 180 финансови министри от целия свят.