Култура

10 юли 2018 16:25

В Египет строят най-големия музей в света, посветен на една цивилизация

Недалеч от пирамидите в Гиза в Египет около 5 000 хиляди работници се трудят здраво, за да завършат най-големия музей в света, посветен на една цивилизация - "The Grand Egyptian Museum" (GEM). Очаква се мащабният проект да бъде завършен в края на таз...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Скъпоценните икони на Несебър се завърнаха в Археологическия музей

21 September 2018 12:34

Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като част от изложбата "Шедьоври на българското църковно изкуство", се завърнаха в иконната зала на археологическия музей на Несебър, съобщи пресцентърът на общината. Шедьоврите вече са по местата си и гостите и гражданите на града отново могат да им се възхитят.

Свободен достъп до музеите в община Видин от 21 до 23 септември

20 September 2018 13:40

С тази инициатива Община Видин се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. В периода от 21 до 23 септември ще бъдат отворени за посетители вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”, от 9:30 ч. до 17:00 ч, съобщават от Общинската администрация в крайдунавския град.

НИМ показва оригиналите на Манифеста за Независимостта и Сребърната конституция

20 September 2018 12:32

В навечерието на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, Националният исторически музей показва Манифеста за обявяването й и Сребърната конституция на Царство България.

​Император Цянлун превзема музея на Акропола в Атина (СНИМКИ)

16 September 2018 14:53

Един от най-великите китайски владетели, император Цянлун се настанява образно казано за няколко месеца в музея на Акропола в Атина, пише англоезичното издание на в. "Катимерини".

Археологическият музей „Троя“ в Чанаккале става дом на 45-вековно историческо наследство

15 September 2018 17:55

В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, върнати от САЩ през 2012

Египетски съд потвърди 75 смъртни присъди заради безредици в Кайро през 2013 г.

08 September 2018 17:46

Съд в Кайро потвърди 75 смъртни присъди, включително срещу ръководители на организацията "Мюсюлмански братя".

Как една тревненска къща пази спомена за разделена България

06 September 2018 10:22

Една от границите между Княжество България и Източна Румелия е минавала през Тревненския балкан. Три митнически пункта са осъществявали строг търговски контрол по европейските стандарти. Как една тревненска къща пази спомена за разделена България - вижте в репортажа на Емилия Савчева и Иван Ненков.

Френският "Орсе" е най-добрият музей в света

05 September 2018 21:45

Френският "Орсе" оглави класацията на най-добрите музеи в света, съставена от изданието "Трип адвайзър", съобщава в. "Дейли мейл".

С видеонаблюдение ще се сдобие Палеонтологичният музей в Асеновград

05 September 2018 12:15

Изграждат система за видеонаблюдение на Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев” в Асеновград. Проектът е на стойност 2 000 лева. За тази и други цели бе необходимо да се извърши промяна в капиталовите разходи на Общината. Общински съвет-Асеновград прие предложението за завишаването им по време на 45-тото си редовно заседание. Общата рамка на бюджетните средства за капиталови разходи за 2018 г. бе увеличена с около 206 000 лева. Други обекти, за които е заложена част от тази

Всред нови репресии срещу вярващите в Египет християнка е избрана за губернатор...

03 September 2018 08:00

Манал Микхаил е първата жена, представител на коптското християнство в Египет, избрана за губернатор на провинция.  През 2015 година тя започва да работи в Министерството на земеделието, като се занимава с изследвания в областта на серумите и ваксините. Малко след това тя е предложена за позицията на губернатор на Гиза. На този си пост тя е отговорна за координирането на редица дейности, както на национално, така и на международно ниво, и ръководи различни проекти в областта на екологията. Манал Микхаил, която е на 51 години и има докторска степен от Университета в Александрия в областта на Естествените науки, е завършила първо ветеринарна медицина и има интереси в областта на съвременните микробиологични проучвания. Нейните постижения в тази научна сфера са ѝ спечелили множество награди, в това число наградата на Юнеско. Микхаил е представител на християните копти, които са малцинство в Египет и често са подлагани на преследвания и атаки от страна на мюсюлманското мнозинство в лицето на различни терористични групи. Често пъти тези атаки включват опожаряване на църкви и убийства на християнски служители и вярващи по време на богослужения или в тяхното ежедневие.  През почивните дни мюсюлмани са нападнали християни в няколко села в северен Египет, като са ранили трима души. Властите са били предупредени, но са изпратили полиция, едва след като терористите са били избягали. Християните се надяват Манал Микхаил да работи в защита на коптското малцинство в региона. С цел да избегнат нападения вярващите предпочитат да се събират в домовете си, без да ходят в църковните сгради, защото там рискът да бъдат нападнати и убити е много по-голям. Властите отказват разрешения за строеж на нови църковни сгради, защото се боят от палежи и нови репресии срещу християните. Вчера нивите на християнина Ибрахим Аяд са били изгорени по обвинение, че иска да превърне къщата си в църква, защото си е позволил да събере децата от селото в дома си и да им чете от Библията. Източник: Evangelical focus