Култура

10 юли 2018 16:25

В Египет строят най-големия музей в света, посветен на една цивилизация

Недалеч от пирамидите в Гиза в Египет около 5 000 хиляди работници се трудят здраво, за да завършат най-големия музей в света, посветен на една цивилизация - "The Grand Egyptian Museum" (GEM). Очаква се мащабният проект да бъде завършен в края на таз...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Взрив отекна на летището на Кайро

13 July 2018 07:20

Силна експлозия отекна близо до летището на египетската столица Кайро, предадоха световните агенции. Тътенът е усетен в източните части на града. Има пострадали хора. Представител на египетските сили за сигурност казва, че става дума за експлозия и пожар в предприятие прилежащо към летището, но извън периметъра му. Води се разследване по случая, като не са били засегнати полетите. По-късно стана ясно, че взривът, който отекна тази нощ в района на летището на Кайро, е причинен от високите температури в химическо предприятие, като се позова на говорителя на египетските въоръжени сили полковник Тамер ар Рифаи, предаде „Ройтерс”. Дванадесет човека са пострадали и са откарани с линейки в болници. Взривът е станал в резервоар на предприятието, което е разположено в контролирана от армията зона. След експлозията е избухнал пожар.

Показват автентични български носии в Карлово

10 July 2018 08:41

В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни носии и накити от различни краища на България. Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова, която бе обявена за българка на годината през 2016 г. Изложбата се посвещава на Апостола на българската свобода и на всички алпинисти, в това число и на първия български алпинист изкачил Еверест - Христо Проданов.

Икони от Несебър бяха изложени в Третяковската галерия

04 July 2018 14:05

Четири уникални икони от Несебър вече привличат на вниманието на жителите и гостите на Москва в един от най-големите музеи в света - Третяковската галерия, съобщиха организаторите.

Медицинска апаратура и вещи разказват за историята на русенското здравеопазване

03 July 2018 07:40

Изложба на документи, медицинска апаратура и пособия на русенската болница подредиха в историческия музей в Русе. Най-старите експонати са от края на XIX век. А най-новите от 70-те години на миналия, като някои от тях все още работят. Дарението е на Маргарита Йолова и д-р Никола Събев.

НИМ с изложба на християнско изкуство в Третяковската галерия в Москва

29 June 2018 21:19

Националният исторически музей с изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва. Шедьоврите на християнското изкуство от България ще бъдат на разположение на жителите и гостите на руската столица от днес до втори септември.Подробности от нашите пратеници в Русия - Валерия Видева и оператора Николай Балкански.

Ципрас поиска от Британския музей да върне на Гърция мраморите от Партенона

27 June 2018 10:39

Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се намират в Британския музей. Това заяви в Лондон гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, предаде Ройтерс.

Преславското златно съкровище ще гостува на Лувъра

26 June 2018 10:56

България ще представи в Лувъра изложба "Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България". Изложбата ще бъде открита официално в Париж на 30 юни 2018 г., в зала 6 на крило "Ришельо", съобщават от Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на Първото българско царство и в нея участват 45 експоната от Археологическия музей "Велики Преслав", Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при

Египет повиши цените на горивата с до 50%

16 June 2018 16:07

Египет повиши цените на горивата с до 50%, заявиха от Министерството на петрола в неделя, предаде Reuters. Повишаването е продиктувано от реформения план на Международния валутен фонд, който предвижда съкращаване на държавните субсидии за някои потребителски продукти. Министърът на петрола на Египет Тарек ел Мола заяви, че повишаването на цените ще помогне на Египет да спести до 50 милиарда египетски паунда (2.8 милиарда долара) от разпределянето на държавните субсидии за бюджетния период 2018

Посещенията в музеите през 2017 г. намаляват спрямо 2016 г.

22 May 2018 12:02

Към 31 декември 2017 г. в страната функционират 191 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство, като по тематичен обхват 93 от тях са общи, а 98 - специализирани (вкл. художествени галерии). Това показвата данните на Националния статистически институт (НСИ). През 2017 г. движимите културни ценности, формиращи Националния музеен фонд, са 7 406 000 фондови единици и в сравнение с 2016 г. техният брой се увеличава с 46 000 (0.6%). Цифровизирани са 343 000 фондови единици, което е

Исторически личности посрещаха гостите в Нощта на музеите в Ботевград

21 May 2018 16:15

Райна Княгиня, Румена войвода, български офицер, преводачка от немски език в щаба на българската армия по време на Втората световна война и други. Те посрещаха посетителите в Нощта на музеите в Ботевград. В ролите влязоха актьори от Младежкия театър „Карнавал”, а костюмите и оръжията са предоставени от Историческия музей. Присъствието им създаде неповторима артистична атмосфера, но по думите на Гергана Динкова, която тази вечер бе Райна Княгиня, „музеят просто оживя”.