Свят

11 юли 2018 10:53

За какво Тръмп се скара с Европа досега

Днес и утре в Брюксел ще се проведе срещата на върха на НАТО. На нея лидерите ще се опитат да демонстрират единство и воля да действат пред глобалните заплахи, в това число и от Русия, предаде германската агенциа "Дойче пресе агентур", цити...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Меркел: НАТО защитава всички

21 July 2018 14:21

Политиката на НАТО е да защитава всички държави членки, не само големите, но и Черна Гора. „Чл. 5 от споразумението за колективна отбрана е "централен елемент на НАТО" и важи еднакво за всички страни”, каза на пресконференция в Берлин германският канцлер Ангела Меркел. Черна гора е положила големи усилия, за да стане членка на Алианса е мнението на Меркел. Членското на НАТО на „много агресивните” черногорци може да предизвика Трета Световна война, поради отговорността на НАТО да отбранява всички свои членки. Това заяви през седмицата президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Меркел: Не можем да разчитаме на суперсилата на САЩ

20 July 2018 21:03

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е била права, когато преди година е коментирала, че Европа вече не може да разчита на САЩ да налагат ред по света. Меркел каза това на годишната си лятна пресконференция. Тя повтори, че Европа трябва да поеме проблемите си в собствените си ръце. "Не можем да разчитаме на суперсилата на САЩ", заяви Меркел. И призна, че при президентството на Доналд Тръмп отношенията между ЕС и САЩ са под натиск. Според нея обаче не е сигурно дали Европа ще успее да се адаптира. Меркел смята, че ЕС е в процес на трансофмрация. "Изправени сме пред голямо икономическо предизвикателство, а някой ден по всяка вероятност и военно, от засилването на Китай, и трябва също така да се справим с отношенията си с Русия", каза Меркел. Тя приветства поканата на Тръмп към президента на Русия Владимир Путин да посети САЩ. Според нея тези срещи трябва да станат нормална практика. Според Меркел запазването на единството на Европа е особено важна задача. Тя смята да изпълни пълния си управленски мандат до 2021 г., въпреки вътрешните раздори в управляващата коалиция.

Тръмп: Агресивните черногорци могат да ни вкарат в Трета световна война

19 July 2018 10:17

Коментарите му идват няколко дни, след като той шокира съюзниците в НАТО като заплаши да извади САЩ от военния съюз, ако другите страни-членки не увеличат разходите си за отбрана

Юнкер: ЕС и неговият единен пазар са неделими

18 July 2018 16:38

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан Клод Юнкер заяви, че усилията на САЩ да разделят единния пазар на ЕС „са напразни”.  Юнкер, който е на чело на една от най-значимите структури на ЕС ще посети Белия дом на 25-ти юли, за да се опита да убеди американския президент Доналд Тръмп, да се откаже от наказателните си митата върху вноса на алуминий и стомана, както и предстоящите наказателни мита за внос на автомобили. По време на пресконференция ръководителят

Тръмп и Юнкер ще разговарят очи в очи за търговските мита на 25 юли

17 July 2018 18:31

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети Белия дом на 25 юли, за да проведе преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп по въпросите свързани с търговските мита, които застрашават трансатлантическите отношения. Това съобщиха от Европейската комисия във вторник, предае "Фокус". „Председателят Юнкер и президентът Тръмп ще се фокусират върху подобряването на трансатлантическата търговия и изграждането на по-силно икономическо партньорство“, се каз

САЩ плащат 91% от разходите за сигурност на Европа

17 July 2018 17:00

САЩ плащат 91% от разходите за сигурност на Европа. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за Fox News. Тръмп говори след своята среща с руския президент Владимир Путин. Преди това той участва на срещата на върха на НАТО. Там Тръмп призова европейските държави да повишат своите разходи за сигурност. „НАТО е чудесна група, но тя помага на Европа много повече, от колкото на нас“, заяви Тръмп. Той разкри, че през миналата година е финансирал Алианса с $ 41 млрд., а през тази година сумата е достигнала $ 100 млрд. Лидерите на ЕС вече заявиха, че до 2024 г. разходите им за отбрана ще достигнат 2% от БВП на страните им.

Реакцията на Европа на срещата Путин-Тръмп

16 July 2018 20:19

Как в ЕС приемат днешната среща на върха САЩ-Русия след бурната седмица на Доналд Тръмп в Европа преди Хелзинки. В нея той редуваше хвалби и нападки към партньорите, включително каза, че Евросъюзът може би е враг заради търговския дефицит.

Берлин: Не можем повече да се осланяме на президента Тръмп

16 July 2018 13:35

Германският външен министър Хайко Маас каза, че Европа вече не може да разчита на Доналд Тръмп и трябва да сплоти редиците си, след като президентът на САЩ нарече Европейския съюз "враг" в търговията, предаде Reuters. "Не можем повече да разчитаме напълно на Белия дом", каза министър Маас пред вестникарската група Funke. "За да запазим партньорството си със САЩ, трябва да го приспособим. Първата ясна последица може да е, че в Европа трябва допълнително да стегнем редиците си". Маас добави: "Европа не бива да се оставя да бъде разединена, колкото и остри да са словесните атаки, а текстовете в Туитър - абсурдни".

Доналд Тръмп: Имаме много неприятели

16 July 2018 08:30

Американският президент Доналд Тръмп смята, че Европейският съюз, Русия и Китай по различни причини са „противници" на САЩ. Тръмп даде интервю за телевизия Си Би Ес в навечерието на първата двустранна среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Тръмп посъветвал Тереза Мей да съди ЕС заради Брекзит

15 July 2018 14:41

Американският президент каза в петък на съвместна пресконференция с Мей, че е дал на британския лидер съвет, който тя е оценила като "твърде брутален"