Свят

12 юли 2018 06:15

Бабиш успя да състави второ правителство в Чехия

Чешкото правителство начело с министър-председателя Андрей Бабиш получи вот на доверие в парламента, предаде БГНЕС. Коалиционното правителство включва "Акция на недоволните граждани" на премиера Бабиш и Чешката социалдемократическа партия. Те бяха по...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Премиерът на Чехия обяви, че няма да изостави Унгария

15 September 2018 18:09

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в интервю за в. "Право", че не подкрепя засилващите се критики срещу Полша и Унгария от страна на ръководството на ЕС, предаде ТАСС. Мария Габриел се надява процедурата спрямо Унгария да продължи "Унгарците и поляците могат да реагират по-добре на появата на възможни заплахи за демокрацията (в техните страни), отколкото депутатите от Европарламента или чиновниците в Брюксел", подчертава премиерът. "Във всеки случай Чехия няма да изостави своите съюзници", добави той, визирайки Полша и Унгария. "Не ми харесва, че Еврокомисията може да започне разследване срещу Полша или Унгария (за нарушаване на демократичните принципи - б.р.)", заяви Бабиш. Унгария ще оспорва искането да бъде лишена от право на глас Чешкият премиер заяви, че основната заслуга ЕС да се откаже от квотата за разселване на мигранти е негова. "Успях да отменя имиграционните квоти за шест месеца. Главната заслуга за това е моя и на унгарския премиер Виктор Орбан. Ние бяхме тези, които се борихме против квотите в Брюксел. Постигнахме отмяната на тази безсмислена система", добави Бабиш. Премиерът подчерта, че Чехия няма да приеме нито един бежанец, дори и сирийски сирачета, преминали нелегално в ЕС. Той разкритикува ЕС за мудността в затягането на миграционна политика и заяви, че бежанците трябва да се депортират в страните, от които произхождат, и там да им се оказва ефективна помощ.  "Защо да трябва да ги приемаме? Имаме си сирачета тук в нашата страна, които трябва да подготвим за живота", заяви Бабиш, цитиран от ДПА. Той отбеляза, че Чехия проявява солидарността си чрез финансова и медицинска помощ, доставяна директно в Сирия и други кризисни зони. Политиката на Чехия е ясна, "няма да приемем и един-единствен бежанец", посочи премиерът. Бабиш добави, че като премиер му е особено интересно да се занимава с външнополитически въпроси. "Мисля, че в тази област правя повече от предшествениците си, боря се за чешките интереси", подчерта той. В резолюцията за Унгария, приета в сряда на сесията на Европарламента в Страсбург се казва, че Будапеща нарушава чл. 2 от Договора за ЕС, според който съюзът "се основава на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на правата на човека, включително на лица, принадлежащи към малцинствата". Ако някоя от страните в ЕС се отклони от тези принципи, влиза в сила чл. 7 от договора, който позволява на Съвета на ЕС да прекрати редица права на държавата нарушител в европейските институции. На практика това може да лиши Унгария от право на глас в Съвета на ЕС.

Премиерът на Чехия: Заставам зад Орбан, ние сме съюзници!

13 September 2018 15:16

„Тези глупости само засилват негативното отношение към Европейския съюз“, заяви Андрей Бабиш

Чехия: България да влезе в Шенген

01 August 2018 19:36

Шенгенското пространство трябва да бъде разширено с включване на България, Румъния и Хърватия, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш. В интервю за агенция "Ройтерс" той подчерта, че рискът за свободното придвижване в рамките на Евросъюза е много по-належащ проблем от реформите в еврозоната. Те, според Бабиш, могат само да внесат допълнително разделение в съюза. Чешкият премиер предрече, че на изборите за европарламент догодина ще се наложи "мълчаливо мнозинство" срещу досегашната политика по отношение на имигрантите в Евросъюза.

Чешки министър подаде оставка заради обвинения за преписана дисертация

17 July 2018 22:14

Чешкият министър на труда и социалните грижи Петър КЪрчал подаде оставка, седмици след като беше назначен. Причината - твърдения, че е преписвал от друг автор част от дипломната си работа, с която е защитил бакалавърска степен. Министърът заяви, че не иска да създава проблеми на правителството, семейството и здравето си и предпочита да се оттегли. Това е втора министерска оставка за плагиатство в кабинета Бабиш. Само преди седмица и правосъдната министърка Татяна Мала се оттегли, след като бе обвинена, че е преписвала две научни тези в два различни университета.

Чешкият президент към новоназначени съдии: Журналистите са като досадни оси, размажете ги

11 July 2018 12:03

Искам да Ви предупредя - да нямате никакви илюзии, че във ваше лице журналистите виждат медийни звезди, само за да извлекат информация. Това нещо обаче не е нещо добро! Журналистите са като досадни оси, които кръжат около Вас. Направете всичко за да ги размажете, но внимавайте да не ви боцнат със жилото си. Това каза чешкият президент Милош Земан при назначаването на 40 нови съдии и нов министър на правосъдието. Съвсем неочаквано Земан, заедно със съдиите, смени и правосъдния министър Татяна Ма

Чешкият президент назначи второто правителство на премиера Бабиш

27 June 2018 11:11

Това ще е правителство на малцинството и може да има нужда от подкрепата на комунистическата партия, за да упражнява властта.

Чешкият президент се подигра на журналисти

15 June 2018 07:48

Чешкият президент Милош Земан, който редовно се държи предизвикателно и враждебно към журналистите, днес им се подигра на странна пресконференция, на която изгори чифт долни гащи. 73-годишният държавен глава, чието здравословно състояние е повод за безпокойства, беше обявил, че ще направи изявление пред журналисти, без да отговаря на въпроси. Това породи множество догадки в медиите, включително, че може да подаде оставка. "Извинявам се на журналистите, чиято интелигентност изпробвах, както винаги - напразно", заяви Земан, заобиколен от говорителя и сътрудниците си в градините на Пражкия замък, който е седалище на президентството от 1918 година. Пред събралите се изумени журналисти Земан запали под надзора на двама пожарникари голям чифт червени долни гащи, като заяви, че "времето на долното бельо в политиката свърши". Има се предвид акцията на група зевзеци, които през септември 2015 г. се дегизираха като коминочистачи и се качиха на покрива на президентството, където смениха официалния флаг на държавния глава с огромен чифт червени долни гащи. "Съжалявам, че ви изкарвам тъпанари, наистина не го заслужавате", заяви иронично Земан по адрес на журналистите, преди да се качи в колата си. Този "хепънинг" на проруски и прокитайски настроения президент предизвика лавина от възмутени реакции. "Станахме свидетели на най-мъчително събитие от президентството на страната от новогодишното послание на последния президент комунист Густав Хусак през 1989 г.", заяви телевизионният водещ Индржих Шидло. Президентът, "който би трябвало да е достоен символ на държавата ни, изгаря долни гащи на официална среща с журналисти. Да се пробудим от този кошмар!", заяви лидерът на дясната партия ТОП 09 Иржи Поспишил. Според официални изявления Земан страда от диабетна невропатия и проблеми със слуха. Той е заклет пушач и любител на бирата и твърдия алкохол, предаде Нова телевизия.

Премиерът на Чехия разпитван за присвояване на еврофондове

09 June 2018 16:28

Бабиш е заподозрян в създаването на незаконна схема за присвояването на 50 милиона крони

Андрей Бабиш бе назначен за втори път за премиер на Чехия

06 June 2018 15:59

Чешкият президент Милош Земан назначи Андрей Бабиш за министър-председател за втори път, давайки му нов шанс да формира правителство. Така Земан цели да сложи край на продължаващия няколко месеца политически застой в страната, предаде Reuters. Припомняме, че през октомври центристкото движение на Бабиш "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) спечели парламентарните избори, но през януари неговото правителство на малцинството не получи вот на доверие и трябваше да подаде оставка.

Земан е уверен, че Андрей Бабиш може да е премиер

29 May 2018 08:08

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, на когото президентът Милош Земан поръча да сформира правителство преди няколко месеца, скоро отново ще бъде назначен за премиер. В официално телевизионно интервю Земан каза: "До 15 юни повторно ще назнача Андрей Бабиш за премиер", предаде БГНЕС. Чешкият президент подчерта, че с назначаването на Бабиш възнамерява да ускори процеса по формиране на правителство от оглавяваното от Бабиш политическо движение АНО и Чешката социалдемократическа