Регионални

12 юли 2018 11:46

Йорданка Фандъкова обяви: Билет за градския транспорт ще се купува и през телефона

Плащането може да се извърши чрез дебитна карта или чрез мобилния оператор...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Предвиждат безплатен градски транспорт в Стамболийски

12 July 2018 08:00

Община Стамболийски е на път да осигури безплатен градски транспорт в града и в околните села. Разходите ще бъдат за сметка на събраните данъци и такси. Така община Стамболийски ще стане единствената в страната, която предлага подобна услуга.

Тестовият хибриден автобус излезе от строя

07 July 2018 19:42

Тестовият хибриден автобус, който беше пуснат преди дни в София аварира. Това потвърдиха за БГНЕС от пресцентъра на Столичната община. Той е в гараж  „Автобусът е бил блъснат от лек автомобил преди няколко дни. Два дни по-късно се е появила грешка, която не позволява возилото да продължи да се движи. Предстои да му бъде направена диагностика“, уточниха от общината. Очаква се в понеделник тестовият автобус от ново поколение да се завърне по линия 10 ТМ.

Варненци ще пътуват в нови автобуси, а цената на билета остава 1 лев

05 July 2018 07:11

Поскъпване на билета за превоз във Варна няма да има и цената остава 1 лев, въпреки че фирма "Градски транспорт" в града работи на загуба. Причината за лошото финансово състояние е ръстът на заплатите на работещите в дружеството от началото на годината. В момента 60 на сто от приходите на "Градски транспорт" отиват за възнагражденията. Общинската фирма получи поредните 15 нови автобуса по Проекта за интегриран градски транспорт, който се финансира с европейски средства.

Първият хибриден автобус у нас тръгна по софийските улици

03 July 2018 14:23

Първият хибриден автобус у нас тръгна по софийските улици. От общината го пускат в движение тестово за десет дни, за да преценят дали да закупят 20 такива. Хибридът ще бъде изпробван от експерти и шофьори на градския транспорт, които трябва да решат дали е удачно такива автобуси да се използват в столицата.

Нов комбиниран билет за градския транспорт в Пловдив

03 July 2018 07:05

Нов комбиниран билет за градския транспорт, който е на цена от 1 лев и 50 стотинки, ползват пловдивчани от началото на месеца. С новия талон, в рамките на 60 минути, пътниците могат да сменят няколко автобуса, без да заплащат допълнително. Цената на еднократните билети си остава 1 лев.

София: В колите - все повече, в автобуса - все по-малко

28 June 2018 09:34

София се моторизира, автомобилите се увеличават, пътниците в градския транспорт намаляват. Това показват резултатите от анкета за придвижванията в София, проведена при съставянето на План за устойчива градска мобилност. От 2017 г. с обществен транспорт се придвижват 37% от респондените. За сравнение през 2011 г. те са 44% и в броя им се наблюдава значителен спад. Процентът на хората, придвижващи се с автомобил като шофьори и пътници, се е покачил с 1,2% - от 29,1% до 30,3%. Пешеходците също се увеличават от 21,7% до 29,7%. Значително е увеличението при велосипедистите – от 0,1% до 1,7% за 2017 г. , пише в. "Труд". От пътуванията само с обществен транспорт най-използван е автобусът с 44,4%. Следван е от трамвая с 24,3%, метрото с 21,8% и тролейбуса с 9,6%. От четирите вида обществен транспорт само при метрото се наблюдава увеличение от 2011 г., когато е заемало дял от 9,8%. Използването на автобуса намалява с 50%, на трамвая от 26,8%, а на тролейбуса от 12,5%. Анкетираните признават, че биха ползвали градския транспорт при някои подобрения. Най-честият отговор е, че са необходими по-добри разписания и по-кратки интервали на превозните средства. Други отговори са по-нови превозните средства, по-удобни връзки между маршрутите и цената на билета да е съобразена с времето или разстоянието за пътуване. При въпрос по каква причина не се ползва велосипед, хората най-често посочват големите разстояния. Друг отговор е по обективни причини като пренос на багаж или здравословни състояние, както и несигурността на придвижване и не достатъчно доброто състояние на инфраструктурата. По данни от ЦГМ от 2014 г. линиите на наземния градски транспорт, в които се возят над 15 хил. пътника дневно са 8 – 4 автобусни и 4 трамвайни. Най-натоварените тролейбусни достигат 12 хил. пътника на ден. Трамваите номер 5 и 7 дори надхвърлят 20 хил пътника. Другите 2 свръхнатоварени трамвая са 20 и 22. Всеки от четирите най-натоварени автобусни линии достига до Югоизточна София, която не е обслужена от нито един трамвай, или до бул. Цариградско шосе. Линия номер 280 свързва Студентски град с Цариградско шосе и СУ, линия 204 – Ж.К. Дружба, Цариградско шосе, бул. България, Ж.К. Гоце Делчев, а линия 111 свързва двата най-населени жилищни комплекси в столицата – Младост и Люлин, като се движи по околовръстното. Четвъртият натоварен автобус е линия 72 – от Западен парк, през Орлов мост и Подуяне до хотел Плиска. По данни за 2017 г. метрото превозва средно по 250 хил. пътника на ден или 7,6 млн. на месец. През работен ден ползваемостта преминава 300 хил. пътника и достига до 350 хил., а събота и неделя се ползва със средно около 40% по-малко. Столицата ни има двойно повече автомобили на глава от населението, отколкото Виена, сочат експертите, които събират данни за изготвянето на визията за София за 50 години напред.

Заради ремонт закриват и изместват трамваи в центъра на София

26 June 2018 20:45

От 04.30 часа на 30.06.2018 г. до 04.30 часа на 01.07.2018 г.: във връзка с извършването ремонт на релсовия път на бул. „Ген. Н. Скобелев“ и ул. „Цар Петър“ се променя организацията на движение: Закрива се трамвайна линия № 1. Трамвайна линия № 6 – ще се движи в посока ж.к. „Иван Вазов“ като маршрутът се скъсява: от площад „Македония“ наляво по ул. „Алабин“ до Съдебна палата, двупосоч

Още 290 млн. лв. за модернизация на градския транспорт в страната

26 June 2018 14:02

Благодарение на европейските фондове в програмния период между 2007 и 2013 г. са инвестирани близо половин милиард лева в модернизирането на градския транспорт в седемте най-големи града на България: София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев, който участва в семинар на тема “Разработване на транспортни услуги, адаптирани към нуждите на заинтересованите страни на съответната територия”. Събитието се състоя във Френския институт в София.

Фандъкова: По обособени трамвайни трасета ще се движат и автобуси

22 June 2018 12:20

Имаме проект по обособени трамвайни трасета да се движат и автобуси на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на изграждането на нова сграда и обновяването на старата на 134 ДГ "Любопитко" в район "Красно село", предаде "Фокус". "Това е практика в много европейски градове. Първата такава, над която се работи в момента е на бул. "Константин Величков", каза още тя. "Успяхме да подменим

Кондуктор пострада заради пътник в Пловдив

20 June 2018 14:27

Кондуктор от автобус от градския транспорт на Пловдив е паднал от превозното средство, след като е бил бутнат от пътник. Инцидентът е станал вчера около 12:40 ч., а сигнал е подаден на тел. 112, съобщиха от полицията в Пловдив. При скарване помежду им по време на движение 50-годишен мъж блъснал в гърдите 77-годишния служител на транспортната фирма. В този момент автобусът бил спрял на спирка на бул. „Никола Вапцаров“, а загубилият равновесие кондуктор политнал през отворенат