Здраве

12 юли 2018 12:20

5 начина да пиете достатъчно вода през деня

Защо хидратацията е важна?...

източник: www.tialoto.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Грижа за косата след летния сезон

21 September 2018 13:04

Домашните маски ще върнат блясъка

Един аспирин на ден за профилактика при здрави хора? Учените не препоръчват

17 September 2018 13:36

Пиенето по една таблетка аспирин на ден се препоръчва от много медици, но ново изследване показва, че при неправилен прием това може да бъде опасно за здравето, пише Би Би Си. Доказано е, че за хора, прекарали инфаркт или инсулт, една таблетка аспирин дневно е полезна. Лекарите го предписват, защото аспиринът разрежда кръвта и намалява риска от повторение на сърдечен пристъп. Аспиринът - опасен за здравето на руснаците Но учени установиха, че на здрави хора над 70-годишна възраст аспиринът може да причини вътрешен кръвоизлив, който може да доведе и до смърт. Според тях резултатите от проучванията са изключително важни и са предупреждение, че аспиринът не може да се приема без да бъде предписан от лекар. Ново изследване потвърждава: аспиринът помага срещу рака Напълно здравите хора понякога по собствена преценка започват да пият медикамента, за да намалят риска от сърдечни заболявания. Освен това съществуват теории, че аспиринът трябва да се взема като превенция срещу рак. В тази връзка са извършени няколко изследвания, но окончателни изводи няма. В изследването са били включени 20 хил. души в Австралия на над 70-годишна възраст, които никога не са имали сърдечни заболявания. На половината от участниците в проучването в продължение на пет години е давана неголяма доза аспирин.  Както показват резултатите, публикувани в три статии в The New England Journal of Medicine" аспиринът никак не е помогнал за намаляването на риска от сърдечни заболявания. При някои от участниците в изследването  се наблюдавали и случаи на стомашни кръвоизливи. "Тези открития ще помогнат на много лекари, които вече се съмняват дали да предписват аспирин на здрави пациенти", казва проф. Джон Макнил от австралийския университет "Монаш". Проф. Питър Ротуъл от Оксфорд смята, че резултатите от изследването са еднозначни. "Да пиете аспирин, ако сте здрав, сте над 70 г. и не сте изкарали инфаркт, на практика е безполезно", казва той - "В този смисъл самостоятелно да се приема аспирин без предписание от лекар не е нещо, което препоръчвам", добавя професорът.

Постенето удължава живота

10 September 2018 07:45

Увеличаването на времето между отделните хранения допринася за подобряване на общото здраве и повишава продължителността на живота, пише научният портал Science Daily. Положителният ефект от по-продължителното гладуване се наблюдава независимо от количеството калории и вида на консумираните продукти, твърдят група американски учени. Изследователите са провели експеримент с 292 опитни мишки, които били разделени в две групи. Половината от гризачите се придържали към диета богата на белтъчини и

Червеното месо и млечните продукти удължават живота

31 August 2018 07:53

Трябва да приемаме и 8 порции плодове и зеленчуци

Закуската помага за регулирането на кръвната захар

18 August 2018 10:07

Тренировките също стават много по-ефективни

​Разнообразното хранене се оказва не толкова здравословно

14 August 2018 10:41

Американски учени установиха, че разнообразното хранене предразполага към поемане на повече калории, съобщи в. "Дейли мейл".

Специалисти определиха най-полезните за здравето храни

08 August 2018 12:20

Салати, богати на витамини А, В6, С, Е, К подпомагат и хормоналния баланс

Вълшебното рибено масло и ползите от него

05 August 2018 19:45

На първо място рибеното масло се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система

Какви щети нанасят газираните напитки

03 August 2018 13:20

Може би е време да се откажете от тях