Свят

12 юли 2018 13:30

Италия, Германия и Австрия: Занапред по-трудно ще се стъпва на европейска земя

Германия, Италия и Австрия възнамеряват да работят в по-тясно сътрудничество, за да бъде въведен ред в сегашната ситуация с миграцията в Европейския съюз...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Италия затегна миграционната политика

24 September 2018 19:16

По-високи изисквания към мигрантите и бежанците, които искат да се установят в Италия прие днес правителството на страната. „Това ще направи Италия по-сигурна държава”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Направените промени ще подпомогнат също така и борбата с „мафиотите и трафикантите, за намаляване на разходите за раздутата имиграция, за по-бързо експулсиране на престъпниците и фалшивите кандидати за убежище, за отнемане на гражданството на терористите". Времето, в което мигрантите могат да бъдат репатрираи се увеличава двойно – от 90 на 180 дни. Това познавача, че бежанците ще прекарват това време в центрове за задържане. Също така се премахва т. Нар. „хуманитарна закрила". Според Салвини този статут се е давал твърде свободно в миналото. През първото тримесечие на текущата година са били разгледани 23 000 молби за убежище. От тях 61% са отхвърлени, а 21% са получили „хуманитарна закрила”. Едва 6% са придобили бежански статут.

Белгийски лидер предлага да се конфискуват смартфоните на нелегалните мигранти

23 September 2018 09:23

В Белгия лидерът на най-голямата партия в страната - "Нов фламандски алианс" предлага да бъдат конфискувани смартфоните на преминаващите през страната нелегални мигранти. Така според него трафикантите на хора няма да имат връзка с тях. Временните центрове в страната са пълни, правителството обмисля да заеме от съседна Холандия голям кораб, пригоден за затвор, за да може в него да се настаняват заловените нелегални мигранти. Още за бежанската криза в Белгия разказва кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Германската индустриална камара с проект за интеграция на мигранти

22 September 2018 09:44

Германската индустриално-търговска камара създаде проект за интегрирането на мигранти. 1800 компании са обвързани в обща мрежа. Главната цел на проекта е частичното решаване на проблема с недостига на работници.

ЕК: Фронтекс да охранява граници и без съгласието на съответната страна

21 September 2018 14:22

11 милиарда евро бюджет за европейските граничари до 2025 година

Макрон: Който не иска „Фронтекс“, излиза от Шенген

20 September 2018 21:36

„Страните, които не искат повече „Фронтекс“ или солидарност, ще излязат от Шенген“, заяви днес френският президент Еманюел Макрон. Той говори след края на неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург. „Страните, които не искат повече Европа, повече няма да се докоснат до структурните фондове и напролет трябва наистина да проведем този разговор“, категоричен бе Макрон. Без да споменава имена, той осъди „хората, които казват: аз обичам Европа, когато ми дава пари, когато позволява на народа ми да благоденства, когато позволява на работниците ми да изкарват повече пари в съседни страни, обаче не искам у нас един-единствен мигрант, един-единствен бежанец“. Явно той имаше предвид държави като Унгария, която е сред най-заклетите противници на квотите за бежанци. Неотдавна Макрон и унгарският премиер Виктор Орбан си размениха остри реплики по този повод. Европа остава без решения за Брекзит и миграцията (СНИМКИ) Борисов: Защо Орбан се тревожи от „Фронтекс“? (ВИДЕО+СНИМКИ) Противник на квотите е и Полша. Премиерът на страната Матеуш Моравецки потвърди днес в Страсбург нейната позиция. Той изтъкна, че Варшава настоява приемът на бежанци да става доброволно. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че ЕС би трябвало да оформи бъдещи миграционни споразумения със страни от Северна Африка по модела на споразумението си с Турция. „В крайна сметка ние ще имаме нужда от споразумения и договори, които са структурирани като споразумението между ЕС и Турция“, каза тя. И добави, че всяка страна ще изисква специфично решение. По силата на споразумението от 2016 г. Турция се съгласи да спира преминаването на бежанци през нейната територия към Западна Европа в замяна на финансова помощ от ЕС за бежанците, намиращи се в нейните граници.

Тръмп предложил на Испания да вдигне стена през Сахара срещу мигранти

20 September 2018 18:05

Стотици бежанци пробиват защитата на испанските анклави Сеута и Мелиля на африканския континент

Европа остава разединена за мигрантите (СНИМКИ)

20 September 2018 07:33

Лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат значим напредък в изглаждането на различията си по въпросите на миграцията по време на снощните си разговори в австрийския град Залцбург. Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата на върха, предаде DPА. Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет. Туск ще представи тези идеи на египетския президент Фатах ас Сиси, с когото ще се срещне скоро в Ню Йорк. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че страните членки не са постигнали достатъчно компромиси през първия ден от неформалната среща на върха. Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза. Други правителства искат решаване на този висящ проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година. Някои страни се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на Фронтекс - агенцията по охрана на външните граници на ЕС. "Дискусията по вътрешните аспекти на миграцията потвърди, че различията остават", каза източник от ЕС за състоялите се разговори по време на снощната лидерска вечеря. Разговорите ще продължат. Юнкер отново призова за солидарност в Европа, като добави, че тези, които отказват да приемат бежанци, трябва да споделят това бреме по други начини.

Африка иска Салвини да й се извини

19 September 2018 18:53

Африканският съюз (АС) прикани италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини да оттегли думите си по адрес на имигрантите от Африка, които сравнява с "роби", предаде ДПА, цитирана от ДПА.  "Африканският съюз настоява италианският вицепремиер да оттегли своето пренебрежително изказване за африканските имигранти", се казва в изявлението на АС, разпространено снощи. В него се отправя призив към Италия да следва примера на други членки на Европейския съюз като Испания, "засилили своята подкрепа и защита на мигрантите в беда, независимо от техния произход и правен статут". Днес последва отговор от канцеларията на Салвини, в който крайнодесният политик казва, че никога не е сравнявал мигрантите с роби, а само е заклеймявал "идеята след като те дойдат в Европа, да бъдат принуждавани да работят и/или да живеят в ужасни условия, наподобяващи робство".  Салвини спомена думата "роби" пред конференция на ЕС в петък, докато в изказването си критикуваше Жан Аселборн, министър по въпросите на имиграцията и бежанците на Люксембург. Свада между европейски министри стигна до каруцарски език (ВИДЕО) Аселборн бе заявил, че Европа се нуждае от мигранти, защото населението й застарява. "Може би в Люксембург има такава нужда. Ние в Италия изпитваме нуждата да помагаме на нашите деца да имат свои деца, а не да имаме нови роби, които да заместят децата, които няма да бъдат родени", каза Салвини на конференцията във Виена.  Докато думите му се препредаваха от преводачите, Аселборн прекъсна колегата си и, видимо развълнуван, му напомни, че в миналото Люксембург е приемал много италиански имигранти и завърши изказването си с думите "По дяволите!" 

Туск: Спрете да играте политически игри с миграцията

19 September 2018 18:42

Дошъл е моментът да бъде решена европейската главоблъсканица с миграцията. Политиците трябва да престанат да изполват въпроса с миграцията за политически дивиденти. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди началото на неформална среща на върха на ЕС в Залцбург, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Тази вечер ще призова лидерите да спрат с играта на обвинения по отношение на миграцията", каза Туск пред репортери. "Повече не можем да бъдем разделени на такива, които искат да решат проблема с незаконните миграционни потоци, и такива, които искат да го използват за политически дивиденти", добави той. "Просто се заемете с този проблем". Макар и тази година броят на пристигналите мигранти в Южна Европа да спадна под равнищата отпреди върховата точка на миграционния наплив през 2015-2016 г., през последните месеци този въпрос се завърна в политическия дневен ред, отбелязва германската агенция. Италия, Австрия и няколко централноевропейски държави заявиха, че единственият начин да се спре незаконната миграция е да се затегне охраната на външните граници на ЕС. В същото време те се обявиха против опитите за разпределяне на кандидатите за убежище в съюза. Други правителства искат да уредят безизходицата от страх, че този въпрос ще помогне на популистки партии да постигнат успехи на европейските избори догодина, допълва ДПА. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че някои от страните, които са основни входни точки за мигрантите като Италия, Испания и Гърция, все още проявяват неохота към предложението на Европейската комисия да бъде разширен мандатът на европейската служба за гранична охрана Фронтекс. На днешната среща в Залцбург, която е двудневна, Туск ще лансира и идея за среща на върха между ЕС и Арабската лига през февруари в Египет.

Брекзит и темата за миграцията във фокуса на среща на високо ниво в Залцбург

19 September 2018 06:25

В Залцбург започва двудневна среща на държавните и правителствените ръководители в ЕС, посветена основно на миграцията и Брекзит. Главният преговарящ Мишел Барние се обяви за постигането на напредък по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия.