България

12 юли 2018 16:42

Иззеха голямо количество предмети с културно-историческа стойност

Голямо количество предмети с културно-историческа стойност иззеха криминалистите от МВР Стара Загора при проведена полицейска операция....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Културни ценности ще се внасят в ЕС с лиценз или декларация

07 November 2018 20:14

Съветът на ЕС постигна обща позиция за проекторегламент в борбата срещу нелегалния внос и съхраняване в Съюза на културни ценности от страни извън него. Позицията бе договорена от постоянните представители на 28-те държави. Новите правила са предназначени не само за запазване на културното наследство, най-вече на археологически предмети в засегнати от въоръжен конфликт страни, но и ще попречат на финансирането на терористична дейност чрез този вид трафик. Правилата покриват следните културни ценности: • Създадени или открити извън ЕС; • Подлежащи на пускане в свободно обръщение или на поставяне под митническа процедура, различна от транзита; • По-стари от 250 години; • На стойност най-малко 10 000 евро. Проекторегламентът разделя на две категории ценностите, в зависимост от това доколко те са изложени на опасност от унищожаване или грабеж. Най-застрашени са археологическите предмети, елементи от паметници и редки ръкописи. За тях ще бъде необходим специален лиценз, издаден от страна членка на ЕС. Това ще става, след като вносителят докаже, че въпросната ценност е законно изнесена от страната, от която произхожда. По-слабо заплашените предмети ще бъдат внасяне само с декларация от вносителя, че са законно изнесени. Издадените лицензи и подадените декларации ще се съхраняват в централизирана електронна база данни. Тя ще бъде създадена от Еврокомисията и ще бъде достъпна за всички национални власти в ЕС. Предстои Съветът на ЕС да започне преговори с Европарламента, за да бъде постигнато бързо споразумение.

Над 300 спасени артефакти могат да се видят в Националния археологически музей

06 November 2018 20:50

Над 300 спасени от нелегален трафик артефакти от днес могат да бъдат видени в Националния археологически музей в София. Експонатите са конфискувани по време на полицейски операции срещу иманяри и посредници от 2009 година до днес. Най-ценните от тях датират от 2000-то хилядолетие преди Христа и свидетелстват за ювелирното майсторство по нашите земи.

13 българи са арестувани за трафик на културни ценности

05 November 2018 15:25

Организирана престъпна група за трафик на културни ценности е разбита при международна операция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията са осъществени съвместно от властите в България и Испания, с подкрепата на координационния център на Евроджъст.

Полицаите във Враца откриха и иззеха ценни артефакти

01 November 2018 11:15

На 31 октомври във Враца е проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с „Културно- исторически ценности“. След оперативна информация придобита от служители на сектор „Противодействие на криминална престъпност“ при ОД МВР Враца, са предприети действия по наблюдение, проследяване и обиск на апартамент в гр.Враца, собственост и обитаван от 44-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Враца.

Задържаха мъж, притежавал антични монети

26 October 2018 11:57

Полицията задържа 54-годишен пловдивчанин, предлагал за продажба старинни монети на организирана нумизматична сбирка в София. При предприетите процесуални действия на място полицаите намерили и иззели множество монети с видим археологичен произход. Последвало претърсване в жилище в столицата, ползвано от мъжа под наем, откъдето били открити още монети с културно-историческа стойност, съобщи МВР. Резултатът от назначената съдебно-археологическа експертиза на общо 61 монети показал, че те притеж

Двама иманяри разровили историческата местност край Лесковец

22 October 2018 10:25

Вчера в културно историческата местност „Вариана“ в землището на село Лесковец, полицейски служители са установили двама мъже, които извършвали нерегламентирани разкопки с металотърсачи и лопати. От ОД МВР - Враца съобщиха, че при опит да бъдат заловени, едното лице успяло да избяга. Задържан е 31-годишен мъж от град Бяла Слатина. Установено е, че избягалият иманяр е 31-годишен жител на Оряхово. Мъжът е обявен за издирване. Образувано е досъдебно производство.

Над 20 хил. иманяри у нас са под постоянно наблюдение от МВР

16 October 2018 07:30

Над 20 хил. иманяри са под постоянно наблюдение от МВР. Това научи „Монитор“ от източници от Национална полиция. След последната акция на МВР, специализираната прокуратурата и ГДБОП, при която беше заловено златно съкровище, само част от което трябвало да се изтъргува за 2 млн. евро, полицията е започнала щателно обследване на хората, занимаващи се с незаконната дейност. „По оперативни данни на МВР към момента активно действащи иманяри, които се препитават от тази

Съдът остави в ареста иманярите, опитали да продадат златно съкровище

11 October 2018 21:12

Специализираният съд остави за постоянно в ареста четиримата, задържани за опит за продажба на златно съкровище. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконна продажба на културни ценности. В тридневен срок решението на съда може да се обжалва пред втора инстанция.

Античното златно съкровище е фалшиво, твърди един от обвиняемите

11 October 2018 18:40

Златното съкровище, което беше открито при спецакция на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата, е фалшиво. Това твърди един от задържаните. "Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина". Това заяви обвиняемият Петър Влаев по време на заседание в специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата. Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета.

Иманярят от ДАНС се е опитал да продаде златен венец от IV в. пр.Хр.

11 October 2018 14:00

Престъпна група, в която участва и служител на ДАНС, се е опитала да продаде златни предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера, само единият от които - златен венец - е бил на стойност 2 млн. лева. Това съобщи днес на брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев, разказвайки за осъшествена акция на прокуратурата и ГДБОП срешу иманярската мафия.  "Касае се за организирана престъпна група за продажба на културно-исторически ценности. Касае се за антично злато", посочи Гешев. "Говорим за предмети с висока културно-историческа ценност. Става въпрос за предмети от втората половина на четвърти век преди Новата ера. Не са много тези предмети в България. Има четири подобни предмета. Говорим за предмети, за които има признаци да са от Източна Гърция или от късните периоди на Персия", обясни експерт от БАН, присъстващ на брифинга. Предметите ще бъдат предадени в Националния археологически институт, където ще бъде извършена експертиза. Сделката е била за 2 млн. лева, но археологическата стойност на предметите е много висока. Лицата са заловени в момент на сделка в Свиленград. {cbrelatedarticle count="2" /}  Днес следобед ще бъде гледана мярката им, от прокуратурата искат постоянното им задържане. В групата има длъжностно лице, установено е, че то е служител на ДАНС.За него съобщи още вчера премиерът Бойко Борисов. иманярзлатоДАНСИван Гешев